Domowy paprykarz krok po kroku

Domowy paprykarz to doskonała alternatywa dla sklepowych gotowców, które z oryginalnym paprykarzem mają już dziś niestety niewiele wspólnego. Autorka bloga "Gotuj ze mną" przygotowała oryginalną wersję, ponieważ zamiast białej ryby, użyła tuńczyka z puszki. Jak wyszło? Przekonajcie się sami.

Domowy paprykarz krok po krokuDomowy paprykarz krok po kroku
Alina Jasińska

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 350 g przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 główki czosnku czosnku
  • woreczek ugotowanego ryżu
  • olej
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku

Przepis

  • Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. na patelni rozgrzej olej, a następnie zeszklij cebulę i czosnek.
  • Dodaj marchew, liście laurowe, ziele angielskie i duś pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
  • Dodaj rozdrobnionego tuńczyka, przecier pomidorowy, ryż, dopraw do smaku przyprawami. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.
  • Wyjmij listki laurowe, gorący paprykarz przełóż do małych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
  • Po wystygnięciu przechowuj w lodówce. Im dłużej stoi, tym staje się lepszy. Do świeżego pieczywa jest idealny.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw