Obłędny deser czekoladowy. Drugiego głównego składnika na pewno nie zgadniesz
Strączki większości z nas kojarzą się z czymś sycącym i wytrawnym – zupa z soczewicy, pasta z fasoli, ciecierzyca w curry. I choć może brzmi to nietypowo, sprawdzają się one również w roli składnika deserów. Są kremowe, neutralne w smaku, bogate w białko. Odpowiednio przygotowane zamieniają się w bazę pod słodkie kremy, ciasta czy trufle. W tym zestawieniu znajdziesz pięć deserów ze strączków, które wybijają się smakiem, a także nie wymagają godzin stania w kuchni. Szybko, konkretnie i zdecydowanie inaczej niż zwykle.
Nie trzeba być fanem fit słodyczy ani wege eksperymentów, żeby docenić potencjał strączków. Bo gdy raz spróbujesz deseru na ich bazie, trudno będzie Ci wrócić klasycznych wypieków. Co więc można z nich przygotować? Sprawdź poniżej!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Lody z fasoli z kremem daktylowym
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli (odsączonej i przepłukanej),
- 2 dojrzałe banany,
- 2 czubate łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- 1-2 łyżki napoju roślinnego.
Krem daktylowy:
- 5-6 miękkich daktyli (namoczonych w ciepłej wodzie przez 10 min),
- 2 łyżki napoju roślinnego,
- szczypta soli,
- odrobina soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Lody: w blenderze zmiksuj fasolę, banany, masło orzechowe, wanilię i sól na gładką masę. Gdy masa okaże się zbyt zwarta, możesz dolać odrobinę napoju roślinnego.
- Masę włóż do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny, potem wyjmij na 5-10 minut przed podaniem.
- Krem: odsączone daktyle zmiksuj z napojem roślinnym, szczyptą soli i sokiem z cytryny do uzyskania gładkiego, kleistego kremu.
- Podanie: przełóż lody do miseczek i polej kremem daktylowym. Do dekoracji możesz dodać orzeszki, wiórki kokosowe lub kawałki gorzkiej czekolady.
Brownie z czarnej fasoli, espresso i pistacjami
Składniki:
- 1 puszka czarnej fasoli,
- 2 jajka,
- 3 łyżki kakao,
- ⅓ szklanki syropu klonowego lub daktylowego,
- ¼ szklanki oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2-3 łyżeczki espresso,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- garść posiekanych pistacji + trochę na wierzch.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż foremkę (np. 20x20 cm) papierem do pieczenia, posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Fasolę dokładnie przepłucz i osusz. Zblenduj ją na gładko z jajkami, kakao, syropem, olejem, wanilią, kawą i solą.
- Dodaj proszek do pieczenia, pistacje i całość dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do formy, wygładź wierzch, posyp dodatkową porcją pistacji. Piecz ok. 25–30 minut.
- Po ostudzeniu włóż do lodówki na min. godzinę – wtedy brownie stanie się jeszcze bardziej gęste.
Czekoladowy mus z aquafaby i nutą pomarańczy
Składniki (na 2–3 porcje):
- ½ szklanki aquafaby (zalewy z ciecierzycy),
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- skórka otarta z ½ pomarańczy,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: odrobina ekstraktu z wanilii lub pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia – ma być płynna, ale nie gorąca.
- Ubij aquafabę mikserem na wysokich obrotach – przez ok. 5–7 minut, aż stanie się sztywna i lśniąca, jak białka ubite na pianę.
- Dodaj szczyptę soli, syrop klonowy i skórkę pomarańczową, krótko zmiksuj.
- Silikonową łopatką delikatnie połącz przestudzoną czekoladę z pianą z aquafaby.
- Całość przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na min. 1-2 godziny.
Czekoladowe trufle z czerwonej fasoli i śliwki
Składniki (ok. 10–12 sztuk):
- 1 szklanka czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki),
- 4 miękkie suszone śliwki,
- 2 łyżki kakao,
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- do obtoczenia: kakao, wiórki kokosowe, sezam lub posiekane orzechy.
Sposób przygotowania:
- Suszone śliwki zalej ciepłą wodą na ok. 10 minut, żeby zmiękły, a następnie odsącz.
- W blenderze zmiksuj fasolę, śliwki, kakao, słodzik, cynamon i sól na gładką, lepką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha – dodaj łyżeczkę oleju kokosowego.
- Odstaw masę do lodówki na 20-30 minut.
- Wilgotnymi dłońmi formuj małe trufle i obtaczaj w wybranych dodatkach.
- Gotowe przechowuj w lodówce.
Budyń sojowy z masłem migdałowym i kardamonem
Składniki (na 2 porcje):
- 2 szklanki napoju sojowego (niesłodzonego lub waniliowego),
- 2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- 1 czubata łyżka masła migdałowego (można zamienić na inne orzechowe),
- 2 łyżki syropu klonowego,
- szczypta mielonego kardamonu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W małym garnku wymieszaj trzepaczką napój sojowy ze skrobią, aż nie będzie grudek.
- Dodaj masło migdałowe, syrop klonowy, kardamon i sól.
- Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż budyń zacznie gęstnieć.
- Kiedy osiągnie kremową konsystencję, zdejmij z ognia.
- Jeśli chcesz urozmaicić jego smak, możesz dodać np. ekstraktu waniliowego lub soku pomarańczowego.
- Przełóż do miseczek i zostaw do lekkiego przestudzenia.
Desery ze strączków – podsumowanie
Fasola w cieście, ciecierzyca w musie, aquafaba zamiast śmietany. Brzmi nietypowo, prawda? A jednak wiele osób rozkochało się w strączkowych słodyczach. Te przepisy pokazują, że słodkie dodatki dobrze komponują się ze strączkami i potrafią stworzyć połączenie, które smakuje, syci i zaskakuje. Nie chodzi tu też o to, żeby zamieniać wszystko w fit wersję, tylko żeby spróbować czegoś nowego. I może przy okazji spojrzeć na dobrze znane składniki z zupełnie nowej strony.