Tyle pestek jabłek musiałbyś zjeść, by się nimi zatruć. Mało kto o tym wie
O tym, że jabłka są bardzo zdrowe, nikogo nie trzeba przekonywać. Kontrowersje budzą zaś pestki tych owoców. Czy można je bezpiecznie jeść? Jaka ich ilość jest niebezpieczna? Warto to wiedzieć.
Pestki jabłek zawierają amigdalinę, związek chemiczny znany również jako witamina B17. Choć sama amigdalina nie jest szkodliwa, po rozgryzieniu pestki może przekształcić się w cyjanowodór, który jest silnie toksyczny. Zdarza się, że ta substancja prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, w tym do zatrucia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka
Jaka dawka pestek jest niebezpieczna?
Jedna pestka jabłka waży około 0,5 g, zaś w jednym gramie drobno zmielonych nasion jest od 0,06 do 0,24 mg cyjanku. Śmiertelna dawka cyjanowodoru to około 50 mg, co odpowiada spożyciu około 100 g suchych pestek.
Spożycie kilku pestek nie powinno być niebezpieczne. Dopiero znaczna ich ilość może spowodować zatrucie cyjanowodorem. Jego objawami są bóle żołądka, zawroty głowy, nudności i wymioty, a w skrajnych przypadkach doprowadza do niewydolności serca i płuc. Dlatego ważne jest, aby unikać spożywania dużych ilości pestek jabłek.
Według wyliczeń dawką śmiertelną dla osoby dorosłej o wadze ok. 81 kg jest około 41-286 mg cyjanowodoru. Jest to około 243-6804 pestek jabłek, a jeden owoc zawiera zwykle nie więcej niż 7-10 sztuk (chociaż teoretycznie może być ich maksymalnie dwa razy więcej). Trzeba jednak pamiętać, że niebezpieczna dla zdrowia i życia dawka pestek zależy od wielu czynników, m.in. masy ciała, indywidualnej tolerancji i rodzaju jabłka.
Co się stanie, gdy zjesz kilka pestek?
W dawnych czasach amigdalinę stosowano jako truciznę, ale dziś raczej trudno doprowadzić do takiej sytuacji, by zjeść tyle nasion na raz. Aby uniknąć potencjalnych problemów zdrowotnych, najlepiej jest usunąć gniazda nasienne przed jedzeniem owoców.
Kiedy połkniesz tylko kilka pestek jabłek, nie powinieneś mieć powodów do obaw. Jednak, jak tłumaczy Gazeta Wyborcza, "zjedzenie dwóch filiżanek zmielonych nasion jabłoni może być już śmiertelne".
Gdzie jeszcze jest witamina B17?
Amigdalina była badana jako potencjalny środek przeciwnowotworowy, jednak nie ma wystarczających dowodów naukowych potwierdzających jej skuteczność.
Ta substancja, czyli witamina B17, znajduje się także w pestkach innych owoców, na przykład pigwy, moreli, śliwek, brzoskwiń, wiśni, gruszek czy nektarynek. Mają ją także pestki migdałowca oraz orzechy makadamia i nerkowce. Chroni ona rośliny przed owadami, a także nadaje pestkom gorzki smak.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.