Trwa ładowanie...

Czy można jeść jajka po upływie terminu? Jajka i ich okres przydatności do spożycia

Przyzwyczailiśmy się do skrupulatnego sprawdzania daty spożycia każdego produktu, który przynosimy ze sklepu. Nie inaczej jest z jajkami – każda partia jajek ma określoną datę przydatności do spożycia. Co to oznacza?

Jajka mają określony termin przydatności do spożyciaJajka mają określony termin przydatności do spożyciaŹródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Jaki jest okres przydatności do spożycia jajek?

Jajka mają swój termin przydatności do spożycia, ponieważ już od momentu zniesienia jaja przez kurę zaczyna się ono starzeć. Z każdym kolejnym dniem procesy zachodzące pod skorupką sprawiają, że właściwości biochemiczne jajka się zmieniają. Co za tym idzie? Oczywiście zmianie ulega wartość odżywcza i smak jajka.

Właściwie przechowywane – to jest w niskiej temperaturze, w warunkach chłodniczych – jajka są zdatne do spożycia przez 28 dni od momentu ich zniesienia przez kurę. Jajka przechowywane w temperaturze pokojowej znacznie tracą na trwałości – trzeba je spożyć przed upływem 14 dni.

Czy po upływie terminu wskazanego na opakowaniu jajka należy wyrzucić?

Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Czy jajka można spożywać po terminie?

Termin wyznaczony przez producenta to termin gwarantujący świeżość jajek. Ale to nie znaczy, że po jego upływie jajka należy wyrzucić. Po tej dacie jajka wciąż mogą być zdatne do spożycia i bezpieczne dla naszego zdrowia, choć takiej gwarancji producent już nie daje.

d21x3o7

Jesteśmy więc zdani na siebie i własną wiedzę. W tym przypadku zatem należy zachować ostrożność i bardzo dokładnie sprawdzać jajka przed spożyciem, pamiętając, by wykorzystać je jak najszybciej.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Najważniejszym zmysłem jest zmysł węchu – świeże jajko w postaci surowej właściwie nie pachnie w żaden charakterystyczny sposób, podczas gdy jajko psujące się będzie miało nieprzyjemny, łatwo wyczuwalny zapach.

Jak jeszcze rozpoznać, czy jajko jest świeże? Wystarczy wziąć je w dłoń i potrząsnąć – jeśli rozlegnie się delikatne chlupotanie to oznaka, że jajko jest nieświeże. By mieć całkowitą pewność, można włożyć jajko do szklanki z wodą – opadające na dno lub znajdujące się blisko niego jajko jest świeże, podczas gdy stare wypłynie na powierzchnię.

Surowe jajko na talerzu 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d21x3o7
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj