Czy można jeść jajka po upływie terminu? Jajka i ich okres przydatności do spożycia

Przyzwyczailiśmy się do skrupulatnego sprawdzania daty spożycia każdego produktu, który przynosimy ze sklepu. Nie inaczej jest z jajkami – każda partia jajek ma określoną datę przydatności do spożycia. Co to oznacza?

Jajko w opakowaniuJajka mają określony termin przydatności do spożycia
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jaki jest okres przydatności do spożycia jajek?

Jajka mają swój termin przydatności do spożycia, ponieważ już od momentu zniesienia jaja przez kurę zaczyna się ono starzeć. Z każdym kolejnym dniem procesy zachodzące pod skorupką sprawiają, że właściwości biochemiczne jajka się zmieniają. Co za tym idzie? Oczywiście zmianie ulega wartość odżywcza i smak jajka.

Właściwie przechowywane – to jest w niskiej temperaturze, w warunkach chłodniczych – jajka są zdatne do spożycia przez 28 dni od momentu ich zniesienia przez kurę. Jajka przechowywane w temperaturze pokojowej znacznie tracą na trwałości – trzeba je spożyć przed upływem 14 dni.

Czy po upływie terminu wskazanego na opakowaniu jajka należy wyrzucić?

Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Czy jajka można spożywać po terminie?

Termin wyznaczony przez producenta to termin gwarantujący świeżość jajek. Ale to nie znaczy, że po jego upływie jajka należy wyrzucić. Po tej dacie jajka wciąż mogą być zdatne do spożycia i bezpieczne dla naszego zdrowia, choć takiej gwarancji producent już nie daje.

Jesteśmy więc zdani na siebie i własną wiedzę. W tym przypadku zatem należy zachować ostrożność i bardzo dokładnie sprawdzać jajka przed spożyciem, pamiętając, by wykorzystać je jak najszybciej.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Najważniejszym zmysłem jest zmysł węchu – świeże jajko w postaci surowej właściwie nie pachnie w żaden charakterystyczny sposób, podczas gdy jajko psujące się będzie miało nieprzyjemny, łatwo wyczuwalny zapach.

Jak jeszcze rozpoznać, czy jajko jest świeże? Wystarczy wziąć je w dłoń i potrząsnąć – jeśli rozlegnie się delikatne chlupotanie to oznaka, że jajko jest nieświeże. By mieć całkowitą pewność, można włożyć jajko do szklanki z wodą – opadające na dno lub znajdujące się blisko niego jajko jest świeże, podczas gdy stare wypłynie na powierzchnię.

Surowe jajko na talerzu
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów