Justyna Żyła wrzuca zdjęcie nietypowego steka. Internauci nie szczędzą komentarzy

Justyna Żyła, była żona narciarskiego skoczka, Piotra Żyły, po raz kolejny publikuje na swoich social mediach smakowite zdjęcie z przepisem. Znana z zamiłowania do dobrej kuchni i kulinarnych eksperymentów celebrytka tym razem postawiła na kuchnię roślinną, a jej post wywołał lawinę zaskakujących komentarzy.

Justyna ŻyłaJustyna Żyła otwarcie przyznaje, że jej pasją jest gotowanie
Źródło zdjęć: © Instagram
Karolina Rozmus

Justyna Żyła i wegańska kolacja

Justyna Żyła nie stroni od kuchni polskiej, ale równie często pokazuje efekty swoich eksperymentów kulinarnych. Tym razem na Instagramie pojawiła się smakowita fotka steków… z kalafiora.

Jednak to nie samo danie wywołało lawinę komentarzy, a… data publikacji. Zdaniem internautów, Justyna Żyła powinna raczej wspomnieć o sukcesie sportowym byłego męża niż publikować zdjęcia kalafiora.

A czym jest stek z kalafiora? Ta wegańska propozycja o nieco mylącej nazwie jest bardzo popularna w ostatnim czasie. W rzeczywistości są to plastry kalafiora obsmażone na patelni, a następnie pieczone w marynacie w piekarniku. Forma podania tego warzywa ma przywodzić na myśl mięso, stąd nazwa "steki".

Pizza z kalafiora

Przepis Justyny Żyły na steki z kalafiora

Na swoim stories celebrytka wrzuciła dokładny opis potrawy wraz z fotkami. Do jego wykonania potrzeba przede wszystkim świeżego kalafiora oraz odrobiny cierpliwości. A oto i przepis.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • oliwa z oliwek
  • sos barbecue
  • przyprawy: sól, pieprz, chili w płatkach

Przygotowanie:

  1. Surowy kalafior należy pokroić na plastry o grubości 2 cm.
  2. Każdy plaster należy posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i płatkami chili, a następnie ułożyć na rozgrzanej patelni.
  3. Plastry kalafiora trzeba delikatnie obsmażyć – ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  4. Następnie należy przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem barbecue i włożyć do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika.
  5. Po około 15 minutach steki z kalafiora powinny być gotowe. Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
Steki z kalafiora według Justyny Żyły
© Instagram

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości