Justyna Żyła wrzuca zdjęcie nietypowego steka. Internauci nie szczędzą komentarzy

Justyna Żyła, była żona narciarskiego skoczka, Piotra Żyły, po raz kolejny publikuje na swoich social mediach smakowite zdjęcie z przepisem. Znana z zamiłowania do dobrej kuchni i kulinarnych eksperymentów celebrytka tym razem postawiła na kuchnię roślinną, a jej post wywołał lawinę zaskakujących komentarzy.

Justyna ŻyłaJustyna Żyła otwarcie przyznaje, że jej pasją jest gotowanie
Źródło zdjęć: © Instagram
Karolina Rozmus

Justyna Żyła i wegańska kolacja

Justyna Żyła nie stroni od kuchni polskiej, ale równie często pokazuje efekty swoich eksperymentów kulinarnych. Tym razem na Instagramie pojawiła się smakowita fotka steków… z kalafiora.

Jednak to nie samo danie wywołało lawinę komentarzy, a… data publikacji. Zdaniem internautów, Justyna Żyła powinna raczej wspomnieć o sukcesie sportowym byłego męża niż publikować zdjęcia kalafiora.

A czym jest stek z kalafiora? Ta wegańska propozycja o nieco mylącej nazwie jest bardzo popularna w ostatnim czasie. W rzeczywistości są to plastry kalafiora obsmażone na patelni, a następnie pieczone w marynacie w piekarniku. Forma podania tego warzywa ma przywodzić na myśl mięso, stąd nazwa "steki".

Pizza z kalafiora

Przepis Justyny Żyły na steki z kalafiora

Na swoim stories celebrytka wrzuciła dokładny opis potrawy wraz z fotkami. Do jego wykonania potrzeba przede wszystkim świeżego kalafiora oraz odrobiny cierpliwości. A oto i przepis.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • oliwa z oliwek
  • sos barbecue
  • przyprawy: sól, pieprz, chili w płatkach

Przygotowanie:

  1. Surowy kalafior należy pokroić na plastry o grubości 2 cm.
  2. Każdy plaster należy posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i płatkami chili, a następnie ułożyć na rozgrzanej patelni.
  3. Plastry kalafiora trzeba delikatnie obsmażyć – ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  4. Następnie należy przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem barbecue i włożyć do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika.
  5. Po około 15 minutach steki z kalafiora powinny być gotowe. Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
Steki z kalafiora według Justyny Żyły
© Instagram

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza