Justyna Żyła wrzuca zdjęcie nietypowego steka. Internauci nie szczędzą komentarzy

Justyna Żyła, była żona narciarskiego skoczka, Piotra Żyły, po raz kolejny publikuje na swoich social mediach smakowite zdjęcie z przepisem. Znana z zamiłowania do dobrej kuchni i kulinarnych eksperymentów celebrytka tym razem postawiła na kuchnię roślinną, a jej post wywołał lawinę zaskakujących komentarzy.

Justyna ŻyłaJustyna Żyła otwarcie przyznaje, że jej pasją jest gotowanie
Źródło zdjęć: © Instagram
Karolina Rozmus

Justyna Żyła i wegańska kolacja

Justyna Żyła nie stroni od kuchni polskiej, ale równie często pokazuje efekty swoich eksperymentów kulinarnych. Tym razem na Instagramie pojawiła się smakowita fotka steków… z kalafiora.

Jednak to nie samo danie wywołało lawinę komentarzy, a… data publikacji. Zdaniem internautów, Justyna Żyła powinna raczej wspomnieć o sukcesie sportowym byłego męża niż publikować zdjęcia kalafiora.

A czym jest stek z kalafiora? Ta wegańska propozycja o nieco mylącej nazwie jest bardzo popularna w ostatnim czasie. W rzeczywistości są to plastry kalafiora obsmażone na patelni, a następnie pieczone w marynacie w piekarniku. Forma podania tego warzywa ma przywodzić na myśl mięso, stąd nazwa "steki".

Pizza z kalafiora

Przepis Justyny Żyły na steki z kalafiora

Na swoim stories celebrytka wrzuciła dokładny opis potrawy wraz z fotkami. Do jego wykonania potrzeba przede wszystkim świeżego kalafiora oraz odrobiny cierpliwości. A oto i przepis.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • oliwa z oliwek
  • sos barbecue
  • przyprawy: sól, pieprz, chili w płatkach

Przygotowanie:

  1. Surowy kalafior należy pokroić na plastry o grubości 2 cm.
  2. Każdy plaster należy posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i płatkami chili, a następnie ułożyć na rozgrzanej patelni.
  3. Plastry kalafiora trzeba delikatnie obsmażyć – ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  4. Następnie należy przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem barbecue i włożyć do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika.
  5. Po około 15 minutach steki z kalafiora powinny być gotowe. Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
Steki z kalafiora według Justyny Żyły
© Instagram

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał