Justyna Żyła wrzuca zdjęcie nietypowego steka. Internauci nie szczędzą komentarzy

Justyna Żyła, była żona narciarskiego skoczka, Piotra Żyły, po raz kolejny publikuje na swoich social mediach smakowite zdjęcie z przepisem. Znana z zamiłowania do dobrej kuchni i kulinarnych eksperymentów celebrytka tym razem postawiła na kuchnię roślinną, a jej post wywołał lawinę zaskakujących komentarzy.

Justyna ŻyłaJustyna Żyła otwarcie przyznaje, że jej pasją jest gotowanie
Źródło zdjęć: © Instagram
Karolina Rozmus

Justyna Żyła i wegańska kolacja

Justyna Żyła nie stroni od kuchni polskiej, ale równie często pokazuje efekty swoich eksperymentów kulinarnych. Tym razem na Instagramie pojawiła się smakowita fotka steków… z kalafiora.

Jednak to nie samo danie wywołało lawinę komentarzy, a… data publikacji. Zdaniem internautów, Justyna Żyła powinna raczej wspomnieć o sukcesie sportowym byłego męża niż publikować zdjęcia kalafiora.

A czym jest stek z kalafiora? Ta wegańska propozycja o nieco mylącej nazwie jest bardzo popularna w ostatnim czasie. W rzeczywistości są to plastry kalafiora obsmażone na patelni, a następnie pieczone w marynacie w piekarniku. Forma podania tego warzywa ma przywodzić na myśl mięso, stąd nazwa "steki".

Pizza z kalafiora

Przepis Justyny Żyły na steki z kalafiora

Na swoim stories celebrytka wrzuciła dokładny opis potrawy wraz z fotkami. Do jego wykonania potrzeba przede wszystkim świeżego kalafiora oraz odrobiny cierpliwości. A oto i przepis.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • oliwa z oliwek
  • sos barbecue
  • przyprawy: sól, pieprz, chili w płatkach

Przygotowanie:

  1. Surowy kalafior należy pokroić na plastry o grubości 2 cm.
  2. Każdy plaster należy posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i płatkami chili, a następnie ułożyć na rozgrzanej patelni.
  3. Plastry kalafiora trzeba delikatnie obsmażyć – ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  4. Następnie należy przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem barbecue i włożyć do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika.
  5. Po około 15 minutach steki z kalafiora powinny być gotowe. Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
Steki z kalafiora według Justyny Żyły
© Instagram

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny