Czekoladowa plastelina. Małe co nieco, które zaskoczy rodzinę
Czekolada to nie tylko tabliczka czy bombonierka, słodkie drobiazgi mogą przyjąć najrozmaitsze kształty, którymi ozdobisz swoje wypieki. Czekoladowe narzędzia, samochody czy nawet pantofelki lub akcesoria sportowe posłużą do przygotowania tortu tematycznego.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Czekolada plastyczna to doskonały sposób na kreatywne smakołyki. Możesz własnoręcznie stworzyć nietypowe, słodkie kompozycje lub zdać się na gotowe zestawy przygotowane przez cukierników. Wykonano je z należytą pieczołowitością i z pewnością będą tworzyć ciekawe uzupełnienie deseru.
Czekoladowa plastelina
Czekolada plastyczna to doskonały sposób na ozdobienie zarówno wielkanocnych ciast, jak i na przykład urodzinowych tortów. Z powodzeniem mogą służyć za nietypową ozdobę każdego deseru – wszystko zależy od twojego pomysłu i talentu. To doskonała alternatywa dla osób, które nie przepadają za masą cukrową, a sposób jej uzyskania jest bardzo prosty.
Jak zrobić czekoladę plastyczną?
Czekoladowa plastelina powstaje z połączenia zwykłej czekolady z miodem lub syropem kukurydzianym. Składniki te nie ingerują w naturalny kolor masy, więc możesz ich używać zarówno w połączeniu z czekoladą mleczną, gorzką, jak i białą. "Plastelinę" można przechowywać w lodówce, a po wyjęciu należy ją ogrzać w dłoniach aż odzyska swoją elastyczność.
Dwie tabliczki czekolady należy zetrzeć na tarce lub połamać w kostki, a następnie przygotować kąpiel wodną. Gdy czekolada się roztopi, trzeba dodać do niej około 2 łyżki miodu, rozmieszać i odstawić aż lekko wystygnie. Następnie należy wylać masę na zwykłą kartkę papieru i odstawić do wystygnięcia na około 3-4 godziny. Po tym czasie należy ściągnąć papier, na którym osadzi się tłuszcz, a następnie zagnieść masę w dłoniach. Odpowiednia konsystencja to taka, w której czekolada przypomina brązową modelinę.
Uniwersalne zastosowania
Dzięki swojej konsystencji czekolada plastyczna doskonale nadaje się do powlekania tortów. Jeśli więc masz dość klasycznych ciast z kremem lub szukasz ciekawego pomysłu na dekorację, warto rozwałkować czekoladę plastyczną na dosyć cienki placek i obłożyć nią tort. Nadmiar masy odetnij przy pomocy noża – przyda się do formowania ozdobników w postaci kwiatków czy figurek.
Postaw na sprawdzone wzory
Jeżeli "rzeźbienie w czekoladzie" nie jest twoją mocną stroną, zawsze możesz postawić na sprawdzone kompozycje, które będą świetnie prezentować się na deserach bądź ciastach. Gotowe czekoladowe figurki to prawdziwy hit, który doskonale sprawdzi się na przykład przy przygotowywaniu tortów tematycznych.
Dla fanów majsterkowania i motoryzacji przygotowano miniaturowe odlewy najpopularniejszych narzędzi. Wykonane z niezwykłą pieczołowitością figurki stanowią połączenie białej, mlecznej i gorzkiej czekolady tak, by sprawiały wrażenie prawdziwych przedmiotów. Możesz postawić również na przykład na czekoladowe modele sportowych aut. Pasjonaci sportowych zmagań mogą zainteresować się sportowym obuwiem lub piłką wykonaną z czekolady mlecznej i białej. Dla pań przygotowano pantofelki ze słodkiej masy oraz kilka akcesoriów, które można znaleźć na dnie torebki, również wykonane z czekolady.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.