Czekoladowa plastelina. Małe co nieco, które zaskoczy rodzinę

Czekolada to nie tylko tabliczka czy bombonierka, słodkie drobiazgi mogą przyjąć najrozmaitsze kształty, którymi ozdobisz swoje wypieki. Czekoladowe narzędzia, samochody czy nawet pantofelki lub akcesoria sportowe posłużą do przygotowania tortu tematycznego.

Czekolada może posłużyć jako wymyślny sposób dekoracji ciast
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Czekolada plastyczna to doskonały sposób na kreatywne smakołyki. Możesz własnoręcznie stworzyć nietypowe, słodkie kompozycje lub zdać się na gotowe zestawy przygotowane przez cukierników. Wykonano je z należytą pieczołowitością i z pewnością będą tworzyć ciekawe uzupełnienie deseru.

Czekoladowa plastelina

Czekolada plastyczna to doskonały sposób na ozdobienie zarówno wielkanocnych ciast, jak i na przykład urodzinowych tortów. Z powodzeniem mogą służyć za nietypową ozdobę każdego deseru – wszystko zależy od twojego pomysłu i talentu. To doskonała alternatywa dla osób, które nie przepadają za masą cukrową, a sposób jej uzyskania jest bardzo prosty.

Jak zrobić czekoladę plastyczną?

Czekoladowa plastelina powstaje z połączenia zwykłej czekolady z miodem lub syropem kukurydzianym. Składniki te nie ingerują w naturalny kolor masy, więc możesz ich używać zarówno w połączeniu z czekoladą mleczną, gorzką, jak i białą. "Plastelinę" można przechowywać w lodówce, a po wyjęciu należy ją ogrzać w dłoniach aż odzyska swoją elastyczność.

Obraz
© Shutterstock.com

Dwie tabliczki czekolady należy zetrzeć na tarce lub połamać w kostki, a następnie przygotować kąpiel wodną. Gdy czekolada się roztopi, trzeba dodać do niej około 2 łyżki miodu, rozmieszać i odstawić aż lekko wystygnie. Następnie należy wylać masę na zwykłą kartkę papieru i odstawić do wystygnięcia na około 3-4 godziny. Po tym czasie należy ściągnąć papier, na którym osadzi się tłuszcz, a następnie zagnieść masę w dłoniach. Odpowiednia konsystencja to taka, w której czekolada przypomina brązową modelinę.

Uniwersalne zastosowania

Dzięki swojej konsystencji czekolada plastyczna doskonale nadaje się do powlekania tortów. Jeśli więc masz dość klasycznych ciast z kremem lub szukasz ciekawego pomysłu na dekorację, warto rozwałkować czekoladę plastyczną na dosyć cienki placek i obłożyć nią tort. Nadmiar masy odetnij przy pomocy noża – przyda się do formowania ozdobników w postaci kwiatków czy figurek.

Postaw na sprawdzone wzory

Jeżeli "rzeźbienie w czekoladzie" nie jest twoją mocną stroną, zawsze możesz postawić na sprawdzone kompozycje, które będą świetnie prezentować się na deserach bądź ciastach. Gotowe czekoladowe figurki to prawdziwy hit, który doskonale sprawdzi się na przykład przy przygotowywaniu tortów tematycznych.

Dla fanów majsterkowania i motoryzacji przygotowano miniaturowe odlewy najpopularniejszych narzędzi. Wykonane z niezwykłą pieczołowitością figurki stanowią połączenie białej, mlecznej i gorzkiej czekolady tak, by sprawiały wrażenie prawdziwych przedmiotów. Możesz postawić również na przykład na czekoladowe modele sportowych aut. Pasjonaci sportowych zmagań mogą zainteresować się sportowym obuwiem lub piłką wykonaną z czekolady mlecznej i białej. Dla pań przygotowano pantofelki ze słodkiej masy oraz kilka akcesoriów, które można znaleźć na dnie torebki, również wykonane z czekolady.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja