Czas na dziczyznę

Ilekroć pojawia się temat polowań czy w ogóle łowiectwa, zawsze wywołuje to żywą dyskusję i budzi wiele kontrowersji. Nie ulega jednak wątpliwości, że dania z dziczyzny to źródło zdrowia i prawdziwy rarytas.

Czas na dziczyznę
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

fot. Piotr Sepetowski

Ilekroć pojawia się temat polowań czy w ogóle łowiectwa, zawsze wywołuje to żywą dyskusję i budzi wiele kontrowersji. Nie ulega jednak wątpliwości, że dania z dziczyzny to źródło zdrowia i prawdziwy rarytas.

Dziczyzna zawiera mało tłuszczu i cholesterolu, dużo łatwo przyswajalnego białka, a przy tym jest mięsem pozbawionym chemii i lekarstw, którymi faszerowane są zwierzęta hodowlane. Fakt, że zwierzęta dziko żyjące odżywiają się tylko w sposób naturalny, sprawia również, że ten rodzaj mięsa docenia i poleca coraz więcej lekarzy.

Jeśli dziczyzna, to jesienią

Okazuje się, że jesień i zima to najlepszy czas, by przekonać się o walorach smakowych dziczyzny. W tym okresie myśliwi polują właściwie na każdy rodzaj zwierzyny grubej (dziki, jelenie, sarny) oraz zwierzyny drobnej (zające, ptactwo). Drugi powód, dla którego warto spróbować dziczyzny właśnie teraz, jest banalnie prosty - mięso zwierzyny pozyskiwanej jesienią i wczesną zimą jest najsmaczniejsze.

Nie wszyscy jednak są w tak komfortowej sytuacji i nie wszyscy mogą liczyć na to, że znajomy myśliwy zaprosi na uroczystą kolację, gdzie serwowana będzie pieczeń z dzika czy pasztet z gęsi. Nie jest to jednak sytuacja bez wyjścia - mrożoną dziczyznę można bez problemu kupić w dużych sklepach. Tu jednak „schody" dla zainteresowanych się nie kończą.

Dziczyzna, charakteryzująca się specyficznym smakiem i aromatem, wymaga odpowiedniego przygotowania i użycia właściwie dobranych przypraw. Warto jednak podjąć pewien wysiłek, by spróbować tego właśnie rodzaju mięsa, który przecież gościł na królewskich stołach, a obecnie jest szczególnie ceniony przez społeczeństwa Europy Zachodniej.

W prostocie siła

To dobra wieść dla tych, którzy z dziczyzną zechcą poeksperymentować po raz pierwszy. Faktem jest, że mięso to, przyrządzone według staropolskich przepisów, nabiera właściwego smaku, ale współcześnie nie wszyscy mają czas na takie zabiegi.

Wypróbuj przepis:
Zając po staropolsku

Jednym z ulubionych dań wielu myśliwych są kotlety schabowe z dzika.

- Dziczyzna to taki rodzaj mięsa, z którym należy się obchodzić w szczególny sposób, ale schabowe z dzika to prosta i smaczna potrawa: można ją szybko przygotować, a jednocześnie poznać smak dziczyzny i go polubić - mówi Mariusz Dwórznik, myśliwy z wieloletnim stażem. - Tajemnicą takich kotletów jest to, by panierować je w bułce tartej razowej, która doskonale podkreśla smak tego szlachetnego mięsa, i dobrze doprawić solą, czarnym pieprzem oraz natrzeć czosnkiem.

Równie prostym i niewymagającym szczególnych zabiegów daniem są smażone piersi z dzikiej kaczki, które wystarczy natrzeć solą, pieprzem i słodką, mieloną papryką, zawinąć w plaster boczku, spiąć wykałaczkami i usmażyć na rumiano.

Dania dla zaawansowanych

Znacznie bardziej wyszukaną potrawą jest pasztet z zająca, który cieszy się zasłużoną sławą. Pracochłonność tego dania wiąże się z tym, że mięso musi przynajmniej dobę poleżeć w specjalnie przygotowanej marynacie, której skład jest następujący: woda, wino wytrawne, olej, cebula, czosnek, marchewka, liście laurowe, jałowiec, kolendra, ziele angielskie oraz oczywiście kilka ziaren pieprzu i sól.

Do przyrządzenia pasztetu potrzebne będą ponadto: boczek lub słonina, jajka, bułki kajzerki, włoszczyzna, czosnek. Marynatę trzeba zagotować i włożyć do niej mięso . Po upływie doby mięso z zająca i wieprzowinę należy ugotować w wodzie z dodatkiem soli i warzyw. Mięso i boczek zmielić, dodać rozmoczone bułki, jajka, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do formy i upiec.

Po dziczyznę z pewnością warto sięgnąć, spróbować prostych potraw spożywanych często w domach myśliwych, jak i tych bardziej wykwintnych, przynajmniej po to, by poznać jej wytrawny smak, tak bardzo przecież popularny wieki temu wśród polskiej szlachty.

Aleksandra Dwórznik

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów