Czarna, zielona, czerwona i biała. To musisz wiedzieć o herbacie

15 grudnia to Światowy Dzień Herbaty. Warto poznać rodzaje i właściwości tego napoju.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Warto pić herbatę każdego dnia

Obraz
© 123RF.COM

Ponad 90 proc. Polaków pije codziennie herbatę. Mamy do wyboru wiele typów, które posiadają cenne właściwości, wpływające na nasze zdrowie i urodę. Warto poznać najważniejsze z nich i pić według potrzeb. Niekoniecznie musi być to nudny, podstawowy sposób podawania herbaty. Istnieje wiele możliwości przygotowania napoju z herbatą w roli głównej. Dietetycy zalecają, aby do słodzenia herbaty używać miodu zamiast cukru, który jest dużo zdrowszy i posiada ważne składniki.

/ 7Ekspert o herbatach

/ 7Czarna herbata

Obraz
© 123RF.COM

To najbardziej popularny typ, który pojawia się w domu większości Polaków pijących herbatę. Jest całkowicie sfermentowana, dzięki czemu ma intensywną barwę, smak i aromat. Zaleca się picie herbaty sypanej, ponieważ ta w torebkach jest pozbawiona cennych właściwości. Proponowane przez miłośników proporcje to 1 łyżeczka na 250 ml wody o temperaturze 95 stopni. Czas parzenia to 4-5 min. - nie należy go przekraczać, ponieważ napój staje się gorzki i może powodować zgagę.

Czarna herbata ze względu na dużą zawartość teiny ma działanie pobudzające. Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym oraz pobudza go do wytwarzania soków trawiennych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi. Chroni zęby przed próchnicą dzięki zawartości fluoru.

/ 7Zielona herbata

Obraz
© 123RF.COM

Najstarsza odmiana herbaty. W odróżnieniu od czarnej jest ona niesfermentowana. Parzymy ją przez 3 minuty, zalewając wodą o temperaturze między 60 a 80 stopni. Herbatę zieloną parzy się dwu a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o działaniu pobudzającym, drugie - zwiększa aromat, jednak wpływa na nas relaksująco.

Zielona herbata słynie z tego, że przyspiesza metabolizm i pomaga w odchudzaniu. Usuwa zbędne produkty przemiany materii oraz pobudza układ pokarmowy do produkcji większej ilości soków trawiennych. Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, które zapobiegają nowotworom.

/ 7Czerwona herbata

Obraz
© 123RF.COM

Czerwony napar ma charakterystyczny ziemisty smak i aromat. Parzymy ją przez około 3 minuty wodą o temperaturze w przedziale 90-100 stopni. Herbaty tej nie należy słodzić, gdyż cukier neutralizuje jej drogocenne właściwości. Jest znana jako "zabójca tłuszczu", dlatego podczas kuracji odchudzającej warto codziennie pić od 3 do 5 filiżanek.

Oprócz cudownego wpływu na pozbycie się zbędnych kilogramów, wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu. Jest bogata w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny. Ponadto poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.

/ 7Biała herbata

Obraz
© 123RF.COM

Ma lekki, delikatny smak. Aby taki otrzymać należy ją parzyć w temperaturze od 85-90 stopni przez około 5 minut. Można ją wykorzystać trzykrotnie. Aby w pełni skorzystać z jej właściwości, pij ją codziennie 2-4 razy. Ze wszystkich rodzajów herbat posiada najwięcej antyoksydantów. Typ rodzajem herbaty można śmiało zastąpić kawę, ponieważ posiada dużo kofeiny.

Picie białej herbaty pomaga w zachowaniu równowagi psychicznej i działa odstresowująco. Dzięki dużej zawartości witaminy C łagodzi napięcia i wzmacnia naszą odporność. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco. Powinna być pita przez osoby pracujące umysłowo, ponieważ wspomaga koncentrację.

/ 7Pyszna herbata w nowym wydaniu

Obraz
© 123RF.COM

Warto pobawić się smakiem herbaty i stosować różne kombinacje pobudzające nasze kubki smakowe.

1.Masala Czaj to mieszanka czarnej herbaty, mleka i różnych przypraw (kardamon, cynamon, imbir). Można urozmaicać ją dodając kakao.
2. Bawarka *to połączenie czarnej herbaty z mlekiem. Banalna, ale pyszna propozycja, kiedy nie mamy ochoty na smak zwykłej herbaty
3.
Rozgrzewająca herbata z pomarańczą to smaczna propozycja na zimowe wieczory i alternatywa dla popularnej herbaty z cytryną. Czarną herbatę z plastrami pomarańczy warto przyprawić goździkami.
4.
Czarna herbata przyprawiona imbirem
* rozgrzeje zimową porą. Warto podawać ją, kiedy chcemy się odprężyć i poczuć ogarniające nas ciepło.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania