Czarna, zielona, czerwona i biała. To musisz wiedzieć o herbacie

15 grudnia to Światowy Dzień Herbaty. Warto poznać rodzaje i właściwości tego napoju.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Warto pić herbatę każdego dnia

Obraz
© 123RF.COM

Ponad 90 proc. Polaków pije codziennie herbatę. Mamy do wyboru wiele typów, które posiadają cenne właściwości, wpływające na nasze zdrowie i urodę. Warto poznać najważniejsze z nich i pić według potrzeb. Niekoniecznie musi być to nudny, podstawowy sposób podawania herbaty. Istnieje wiele możliwości przygotowania napoju z herbatą w roli głównej. Dietetycy zalecają, aby do słodzenia herbaty używać miodu zamiast cukru, który jest dużo zdrowszy i posiada ważne składniki.

/ 7Ekspert o herbatach

/ 7Czarna herbata

Obraz
© 123RF.COM

To najbardziej popularny typ, który pojawia się w domu większości Polaków pijących herbatę. Jest całkowicie sfermentowana, dzięki czemu ma intensywną barwę, smak i aromat. Zaleca się picie herbaty sypanej, ponieważ ta w torebkach jest pozbawiona cennych właściwości. Proponowane przez miłośników proporcje to 1 łyżeczka na 250 ml wody o temperaturze 95 stopni. Czas parzenia to 4-5 min. - nie należy go przekraczać, ponieważ napój staje się gorzki i może powodować zgagę.

Czarna herbata ze względu na dużą zawartość teiny ma działanie pobudzające. Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym oraz pobudza go do wytwarzania soków trawiennych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi. Chroni zęby przed próchnicą dzięki zawartości fluoru.

/ 7Zielona herbata

Obraz
© 123RF.COM

Najstarsza odmiana herbaty. W odróżnieniu od czarnej jest ona niesfermentowana. Parzymy ją przez 3 minuty, zalewając wodą o temperaturze między 60 a 80 stopni. Herbatę zieloną parzy się dwu a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o działaniu pobudzającym, drugie - zwiększa aromat, jednak wpływa na nas relaksująco.

Zielona herbata słynie z tego, że przyspiesza metabolizm i pomaga w odchudzaniu. Usuwa zbędne produkty przemiany materii oraz pobudza układ pokarmowy do produkcji większej ilości soków trawiennych. Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, które zapobiegają nowotworom.

/ 7Czerwona herbata

Obraz
© 123RF.COM

Czerwony napar ma charakterystyczny ziemisty smak i aromat. Parzymy ją przez około 3 minuty wodą o temperaturze w przedziale 90-100 stopni. Herbaty tej nie należy słodzić, gdyż cukier neutralizuje jej drogocenne właściwości. Jest znana jako "zabójca tłuszczu", dlatego podczas kuracji odchudzającej warto codziennie pić od 3 do 5 filiżanek.

Oprócz cudownego wpływu na pozbycie się zbędnych kilogramów, wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu. Jest bogata w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny. Ponadto poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.

/ 7Biała herbata

Obraz
© 123RF.COM

Ma lekki, delikatny smak. Aby taki otrzymać należy ją parzyć w temperaturze od 85-90 stopni przez około 5 minut. Można ją wykorzystać trzykrotnie. Aby w pełni skorzystać z jej właściwości, pij ją codziennie 2-4 razy. Ze wszystkich rodzajów herbat posiada najwięcej antyoksydantów. Typ rodzajem herbaty można śmiało zastąpić kawę, ponieważ posiada dużo kofeiny.

Picie białej herbaty pomaga w zachowaniu równowagi psychicznej i działa odstresowująco. Dzięki dużej zawartości witaminy C łagodzi napięcia i wzmacnia naszą odporność. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco. Powinna być pita przez osoby pracujące umysłowo, ponieważ wspomaga koncentrację.

/ 7Pyszna herbata w nowym wydaniu

Obraz
© 123RF.COM

Warto pobawić się smakiem herbaty i stosować różne kombinacje pobudzające nasze kubki smakowe.

1.Masala Czaj to mieszanka czarnej herbaty, mleka i różnych przypraw (kardamon, cynamon, imbir). Można urozmaicać ją dodając kakao.
2. Bawarka *to połączenie czarnej herbaty z mlekiem. Banalna, ale pyszna propozycja, kiedy nie mamy ochoty na smak zwykłej herbaty
3.
Rozgrzewająca herbata z pomarańczą to smaczna propozycja na zimowe wieczory i alternatywa dla popularnej herbaty z cytryną. Czarną herbatę z plastrami pomarańczy warto przyprawić goździkami.
4.
Czarna herbata przyprawiona imbirem
* rozgrzeje zimową porą. Warto podawać ją, kiedy chcemy się odprężyć i poczuć ogarniające nas ciepło.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości