Masala Czaj
- 2 szklanki wody,
- 2 szklanki mleka,
- 2-3 łyżeczki stołowe czarnej herbaty,
- 1/4 łyżeczki stołowej kardamonu,
- 1/4 łyżeczki stołowej cynamonu,
- 1/4 łyżeczki stołowej imbiru,
- 10 goździków,
- cukier.
- Opcjonalnie można dodać kompozycje:
- 1)
- 1/4 łyżeczki stołowej kakao (otrzymamy Mocha Czaj).
- 2)
- 1/4 łyżeczki stołowej anyżu,
- 1/4 łyżeczki stołowej kakao,
- 1/4 łyżeczki stołowej gałki muszkatołowej.
Wode z mlekiem wlać do garnka, dodać: herbate, przyprawy poza cukrem (ziarna anyżu i pąki goździka można ubić w moździerzu ale niekoniecznie). Całość zagotować na wolnym ogniu mieszając co chwile, uważać aby nie zakipiło. Po zagotowaniu odczekać chwile i gotować na leciutkim ogniu przez 2-5 min. aby herbata puściła swoją esencje do końca. Następnie przelać do filiżanki przez sitko, aby przyprawy i fusy nie dostały się do niej. Posłodzić wedle gustu i gotowe.
Oczywiście przyprawy mogą być w różnych proporcjach, zależ to od indywidualnego gustu. Można zmniejszyć ilość np. cynamonu i podkreślić bardziej np. aromat imbiru dodając go więcej, tak samo z wodą i mlekiem, można dać jedną szklanke wody a dwie mleka, albo na odwrót.
Przepis dodał użytkownik Jacki
Podziel się opinią
Komentarze