Masala Czaj

Obraz

Składniki

  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2-3 łyżeczki stołowe czarnej herbaty,
  • 1/4 łyżeczki stołowej kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki stołowej cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki stołowej imbiru,
  • 10 goździków,
  • cukier.
    • Opcjonalnie można dodać kompozycje:
  • 1)
  • 1/4 łyżeczki stołowej kakao (otrzymamy Mocha Czaj).
    • 2)
  • 1/4 łyżeczki stołowej anyżu,
  • 1/4 łyżeczki stołowej kakao,
  • 1/4 łyżeczki stołowej gałki muszkatołowej.

Przepis

Wode z mlekiem wlać do garnka, dodać: herbate, przyprawy poza cukrem (ziarna anyżu i pąki goździka można ubić w moździerzu ale niekoniecznie). Całość zagotować na wolnym ogniu mieszając co chwile, uważać aby nie zakipiło. Po zagotowaniu odczekać chwile i gotować na leciutkim ogniu przez 2-5 min. aby herbata puściła swoją esencje do końca. Następnie przelać do filiżanki przez sitko, aby przyprawy i fusy nie dostały się do niej. Posłodzić wedle gustu i gotowe.

Przepis

Oczywiście przyprawy mogą być w różnych proporcjach, zależ to od indywidualnego gustu. Można zmniejszyć ilość np. cynamonu i podkreślić bardziej np. aromat imbiru dodając go więcej, tak samo z wodą i mlekiem, można dać jedną szklanke wody a dwie mleka, albo na odwrót.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw