Lekarz radzi: tylko pół łyżeczki dziennie. Wymiata złogi z tętnic, działa jak smar na stawy
W kuchennej szafce z przyprawami skrywa się prawdziwy skarb. Nie tylko poprawia smak potraw, ale także korzystnie wpływa na zdrowie. Warto po nią sięgać nie tylko zimą.
Marek Skoczylas to lekarz stomatologii, który w swojej zawodowej karierze skupia się także na promocji zdrowego stylu życia i poradach dotyczących naturalnego wspomagania organizmu przez odpowiednią dietę. Aktywnie dzieli się swoją wiedzą na temat zdrowia na różnych platformach, w tym na YouTube. Tym razem skupił się na popularnej przyprawie.
Cynamon ma każdy z nas w swojej kuchni. Trafia do ciasteczek i ciast, dodajemy go do kawy i zachwycamy się korzennym aromatem. Ma również niesamowity wpływ na nasz organizm, a połączony z odpowiednimi produktami stanie się remedium na wiele dolegliwości i chorób.
Wybierz dobry cynamon
Zanim włączysz do swojej diety cynamon, wybierz ten najlepszy. Jest to cynamon cejloński, który często producenci zastępują cynamonem chińskim, czyli tzw. cassia. Warto przyjrzeć się etykiecie. Jeśli nie ma na niej informacji o tym, że jest to cynamon cejloński, można założyć, że w paczce znajduje się ten gorszy.
Cynamon chiński zawiera nawet kilkaset razy więcej kumaryny. Substancja ta, jedzona w nadmiarze, może prowadzić do potencjalnych problemów zdrowotnych, zwłaszcza wątroby i nerek. Jeśli chcemy więc włączyć cynamon na stałe do diety, warto zatroszczyć się o to, by był to cynamon cejloński.
Pomoc dla serca
Cynamon dodany do komosy ryżowej pomoże obniżyć poziom trójglicerydów we krwi. Dzięki temu chronimy się przed powstawaniem blaszki miażdżycowej. Spowalnia się w ten sposób postęp miażdżycy. Wysoki poziom trójglicerydów jest bowiem jednym z czynników ryzyka rozwoju tej choroby.
Już sam cynamon dobrze wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, a w połączeniu z chromem staje się naturalnym wsparciem dla osób borykających się z cukrzycą. Cynamon może poprawiać wrażliwość komórek na insulinę, co ułatwia transport glukozy z krwi do tkanek. Chrom z kolei nie tylko obniży poziom glukozy we krwi, ale również wpłynie na insulinooporność. Dzięki temu to działanie będzie kompleksowe.
Cynamon pomoże przy bólu
Cynamon warto połączyć także z kurkumą. To duet idealny dla osób, które borykają się z bólem stawów. Związki zawarte w cynamonie wygaszają stan zapalny i uśmierzają ból. Kurkuma potęguje to działanie i efekt jest jeszcze mocniejszy. To zasługa kurkuminy, która wykazuje ten sam efekt, co cynamon. Dzięki temu dwie przyprawy tworzą połączenie, które pozwoli uporać się m.in. z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Cynamon może być też wsparciem w walce z przewlekłym bólem głowy. Badania wykazały, że regularna suplementacja może obniżyć nasilenie i częstotliwość napadów migreny. W podobnym sposób działa witamina B2. Dodaj do swojego ulubionego koktajlu źródło witaminy B2, np. jogurt, mleko, szpinak lub migdały, a także szczyptę cynamonu dla smaku i dodatkowych korzyści zdrowotnych.
Ta korzenna przyprawa może okazać się również pomocna dla kobiet, które wkraczają w czas menopauzy. Cynamon może złagodzić objawy nie tylko fizyczne, ale także psychiczne, takie jak wahania nastroju i stany depresyjne.