Tak na twój organizm wpływa cynamon. Nie każdy o tym wie
Cynamon to jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw korzennych. Jedni wyczuwają w niej pieprzne nuty, dla innych jest słodka. Świetnie sprawdza się w kuchni - bez niej nie ma cynamonek, a kawa z tym dodatkiem to wspaniały początek dnia. Czy zastanawiałeś się, jak cynamon wpływa na twój organizm?
Cynamon (a raczej kora cynamonu) pozyskiwany jest z różnych gatunków cynamonowców. Świat zna ich aż 300, ale najbardziej popularne są chiński (kasja) i cejloński. Różnią się nieco od siebie właściwościami oraz smakiem. Cejloński zawiera eugenol, którego w kasji nie znajdziesz.
Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów
Cynamon jest stosowany w medycynie od lat
O jego prozdrowotnych właściwościach wiemy dużo, ale wszystko zależy od tego, jaki gatunek tej przyprawy wybierzesz. Ważne, by zawierał olejek lotny, bo to on ma największe znaczenie. Z kory cynamonu można zrobić wiele rzeczy, na przykład pozyskać wyciąg wspomagający leczenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ponadto pomaga przy zgadze i biegunce. Pobudza też apetyt.
Olejkami lub maścią z cynamonem (na przykład popularną wśród starszych pokoleń maścią końską) możesz też smarować skórę, bo przyprawa ta ma potencjał do łagodzenia bóli mięśniowych i nerwobóli. Ekstrakt z cynamonu stosuje się też, by zwalczyć zakażenia świerzbem oraz wszami.
Wstępne badania naukowe sugerują, że cynamon może pozytywnie wpływać na ciśnienie tętnicze, poziom glukozy i lipidów we krwi, a także działać ochronnie w kontekście chorób neurodegeneracyjnych. Potrzebne są jednak dalsze i bardziej rozbudowane analizy, by to wszystko potwierdzić.
Czy cynamon odchudza?
Jeśli dodajesz cynamon do owsianki, to świetnie. Ta aromatyczna przyprawa może realnie pomóc w walce ze zbędnymi kilogramami. Wspiera utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi, co oznacza mniej nagłych napadów głodu i mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami. Co więcej, cynamon pobudza metabolizm, bo działa lekko rozgrzewająco, co może ułatwiać spalanie kalorii.
Trzeba jednak pamiętać, że nie zastąpi zdrowej diety ani ruchu. Jednak jako codzienny dodatek do potraw sprawdzi się znakomicie. Wystarczy szczypta dziennie, by poczuć różnicę w smaku i w energii.
Kto powinien uważać na cynamon?
Mimo wielu właściwości zdrowotnych cynamon nie jest dla każdego. Nie powinny go używać osoby z kamicą nerkową i problemami z woreczkiem żółciowym (mogą wystąpić nieprzyjemne dolegliwości). Cynamon to też dość silny alergen. U osób wrażliwych potrafi wywołać wysypkę, swędzenie, a nawet zmiany wokół ust czy na dłoniach, a szczególnie jeśli trafisz na tanią, chińską odmianę.
Olejku z cynamonu pod żadnym pozorem nie stosuj u dzieci, a zwłaszcza tych najmłodszych. Może i pachnie ładnie, ale możesz bardziej zaszkodzić niż pomóc. Zawiera aldehyd, który działa podrażniająco na drogi oddechowe, a także może wywołać poparzenia skóry.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.