Wystarczy pół łyżeczki do kawy. Spowolni starzenie i poprawi pracę mózgu
Dietetycy coraz częściej zwracają uwagę na pozytywne właściwości czarnej kawy. Bez dodatku cukru i mleka wpływa na poprawę pracy mózgu i lepsze trawienie. Kawa skutecznie pobudza ciało i umysł do pracy, jednak nie każdy przepada za jej naturalnym smakiem. Jeśli lubisz kawę z dodatkami, wybierz tę prostą przyprawę z kuchennej szafki.
Wystarczy dodać szczyptę cynamonu do porannej kawy, aby nabrała przyjemnego korzennego aromatu. Co więcej, przyprawa nie tylko wpływa na smak napoju, ale także zwiększa jego właściwości zdrowotne. Dietetyczka Patrycja Klimek powołuje się na badania naukowe, które potwierdzają wpływ cynamonu na obniżenie poziomu glukozy i insuliny we krwi. To jednak nie wszystkie właściwości cenionej od wieków przyprawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto bananowo-cynamonowe. Przepis na aromatyczny deser do kawy
Zwróć uwagę na rodzaj cynamonu w sklepie
W polskich sklepach możesz dostać cynamon pochodzący z dwóch różnych źródeł. Tańszy jest tzw. cynamon chiński, czyli "cassia", który charakteryzuje się intensywnym zapachem, ale niestety zawiera także większe ilości kumaryny, która w nadmiarze może być szkodliwa dla zdrowia. Lepszym wyborem jest cynamon cejloński – jego kora jest cieńsza, bardziej krucha, a aromat i smak nieco bardziej subtelny. Zawartość kumaryny w takim cynamonie wynosi około 0,004 proc. na 100 gramów.
– Kiedy kupujecie cynamon, zwracajcie uwagę na to, aby był napis "cynamon cejloński". Jeżeli jest napisane tylko "cynamon" i nie jest sprecyzowane, jakie jest źródło cynamonu, radzę wam to po prostu odłożyć i rzeczywiście znaleźć taki produkt, który się nazywa "cynamon cejloński" – mówi Patrycja Klimek w rolce na Facebooku.
Jak kawa z cynamonem działa na organizm?
Kawa w połączeniu z cynamonem pomaga kontrolować łaknienie. Cynamon hamuje poziom produkowanej insuliny, która odgrywa istotną rolę w odczuwaniu głodu. Skorzystają również osoby cierpiące na problemy układu pokarmowego:
– Cynamon ma udowodnione właściwości na poziom glukozy i insuliny. Natomiast osoby, które mają przewlekłe wzdęcia, dyskomfort i trudności z trawieniem, również mogą korzystać z tej przyprawy i myślę, że odczujecie jej korzystne właściwości – zapewnia dietetyczka.
Cynamon działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. W chwilach osłabienia odporności potrafi wzmocnić barierę ochronną organizmu, zapobiegając infekcjom. Przyprawa zwiększa również właściwości antyoksydacyjne kawy, przeciwdziałając szkodom wyrządzanym przez wolne rodniki. W ten sposób chroni komórki, odpowiedzialne między innymi za zdrowy wygląd skóry. Niektórzy widzą potencjał w wykorzystaniu przyprawy w łagodzeniu objawów demencji czy choroby Alzheimera.
Jaka jest dopuszczalna dawka?
W przypadku cynamonu cassia nie należy przekraczać 0,5 łyżeczki dziennie. Cynamon cejloński jest bezpieczniejszy dla zdrowia, ale również należy zachować zdrowy rozsądek. Dietetyczka zaleca spożycie w ilości od 1 do 2 łyżeczek dziennie – przy czym podkreśla, że już w przypadku 1 łyżeczki odczujesz jego właściwości prozdrowotne.
Ostrożność powinny zachować osoby z chorobami nerek i wątroby, kobiety w ciąży, dzieci i osoby z alergią pokarmową. Przede wszystkim należy uważać na cynamon cassia lub pochodzący z nieznanego źródła.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.