Cukier waniliowy a cukier wanilinowy

Przez wiele lat żyłam w błogiej nieświadomości, kupując w sklepie cukier waniliowy i używając go do różnych wypieków. Nie miałam pojęcia, że tak naprawdę nie kupuję cukru waniliowego, ale wanilinowy, który z prawdziwą wanilią nie ma nic wspólnego. Czym więc różni się cukier waniliowy od wanilinowego?

Cukier waniliowy a cukier wanilinowyCukier waniliowy a cukier wanilinowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Skład cukru waniliowego a skład cukru wanilinowego

Prawdziwy cukier waniliowy składa się z białego lub brązowego cukru oraz z wanilii. Wyróżnia się on intensywnym zapachem i wyrazistym smakiem. Jest idealnym dodatkiem do deserów, ciast czy kawy. Cukier waniliowy powinien zawierać minimum 27 proc. wanilii.

Z kolei cukier wanilinowy jest produktem chemicznym, który produkuje się z waniliny lub etylowaniliny – sztucznie pozyskiwanych substancji o aromacie nieco podobnym do wanilii, ale o znacznie delikatniejszym smaku. Jest on tańszym, ale i gorszym jakościowo zastępnikiem dla cukru waniliowego.

Właściwości wanilii a właściwości waniliny

Wanilia jest rośliną leczniczą i aromatyczną przyprawą. Pozytywnie wpływa na organizm, niwelując zmęczenie, zmniejszając dolegliwości związane z chorobami reumatycznymi oraz z rozstrojem nerwowym. Poprawia samopoczucie i jest polecana przy stanach depresyjnych. Co ciekawe, wanilia działa również pobudzająco i przeciwgorączkowo. Ponadto wzmacnia mięsień sercowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsze ciasto na świecie. Przepis na amerykańską wersję babki piaskowej

Wanilina jest z kolei substancją sztuczną, która stanowi prostszy w uzyskaniu i tańszy odpowiednik wanilii. Początkowo była syntezowana z oleju goździkowego, potem – z produktów ubocznych papierni, aż w końcu ze związku chemicznego obecnego w dymie drzewnym. Ciekawostką może być fakt, że w 2006 roku japońscy naukowcy ogłosili, że wanilinę można wyekstrahować z krowiego kału! Odkrycie to nie zmieniło jednak sposobu pozyskiwania waniliny, a kierownik zespołu badawczego otrzymał nagrodę Antynobla.

Etylowanilina również jest substancją sztuczną, która smakuje podobnie do wanilii. Jest ona 2,5 razy mocniejsza niż wanilina.

Niestety, wanilina nie jest całkowicie obojętna dla zdrowia ludzkiego. Okazuje się, że osoby wrażliwe mogą źle na nią reagować podrażnieniami skóry, egzemą, przebarwieniami czy kontaktowym zapaleniem skóry.

Cena cukru waniliowego a cena cukru wanilinowego

Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw świata – obok szafranu i kardamonu. Dlatego też cena cukru waniliowego jest znacznie wyższa niż cukru wanilinowego – nawet o 400 proc. Nic więc dziwnego, że poszukiwano tańszych zamienników tej przyprawy.

Aktualnie w większości ogólnodostępnych waniliowych produktów spożywczych czy kosmetycznych za zapach odpowiada wanilina lub etylowanilina. Prawdziwa wanilia znajduje się w składzie tylko wysokiej klasy produktów.

Przepis na domowy cukier waniliowy

Właśnie ze względu na wysoką cenę, ale i równie wysoką jakość cukru waniliowego, warto pokusić się o samodzielne przygotowanie tej mieszanki. Owszem, nie jest to najtańsze rozwiązanie, jednak efekty są fantastyczne. Kupowanie lasek wanilii w sklepach stacjonarnych może przyprawić nas o palpitacje serca, dlatego korzystniej jest poszukać ich w sklepach internetowych.

Cukier waniliowy można przygotować na bazie białego lub brązowego cukru, ale jeśli staramy się ograniczać cukier w diecie, to możemy również wykorzystać ksylitol. Do 400 g cukru potrzeba 1 laski wanilii. Należy przekroić ją wzdłuż i wyjąć z niej ziarenka. Do słoika wsypujemy cukier i wkładamy do niego laskę wanilii wraz z wydrążonymi ziarenkami. Zakręcamy szczelnie i potrząsamy słoikiem. Odstawiamy w suche i zimne miejsce na około 2 tygodnie. Co kilka dni należy wstrząsać słoikiem. Tak przechowywany cukier waniliowy zachowa swoje właściwości nawet przez kilka miesięcy.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany