Ciastka z czerstwego pieczywa — słodka przekąska zero waste

Zastanawiacie się czasem, co zrobić ze starym pieczywem, którego nie zdążyliście zjeść? Zamiast marnować dobre produkty, autorzy aplikacji Too Good To Go radzą, aby wykorzystać czerstwy chleb do przygotowania smacznych, chrupiących ciasteczek z czekoladą.

Ciasta z czerstwego pieczywa. Ciasta z czerstwego pieczywa.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Z czerstwego pieczywa możemy przygotować między innymi chleb w jajku lub francuskie tosty. Okazuję się jednak, że stary chleb świetnie sprawdzi się także jako jeden z głównych składników ciastek. Takie rozwiązanie proponują autorzy aplikacji Too Good To Go, propagującej idee zero waste. "Otwierasz chlebak, a tam czerstwe pieczywo? Zamiast wyrzucać, sprawdźcie nasz pomysł jak zamienić je w chrupiące pyszności". - piszą w instagramowym poście autorzy.

Przepis na ciastka z suchego pieczywa

Składniki:

  • 160 g suchego pieczywa
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 g gorzkiej czekolady

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść pomelo?

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo pokruszyć pieczywo.
  2. Czekoladę połamać i drobno posiekać, a następnie dodać do miski z pieczywem.
  3. Dodać też jajko, mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier.
  4. Masło roztopić i dodać do reszty składników. Dokładnie wymieszać.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka.
  6. Piec około 10 minut.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie