Ciastka z czerstwego pieczywa — słodka przekąska zero waste

Zastanawiacie się czasem, co zrobić ze starym pieczywem, którego nie zdążyliście zjeść? Zamiast marnować dobre produkty, autorzy aplikacji Too Good To Go radzą, aby wykorzystać czerstwy chleb do przygotowania smacznych, chrupiących ciasteczek z czekoladą.

Ciasta z czerstwego pieczywa. Ciasta z czerstwego pieczywa.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Z czerstwego pieczywa możemy przygotować między innymi chleb w jajku lub francuskie tosty. Okazuję się jednak, że stary chleb świetnie sprawdzi się także jako jeden z głównych składników ciastek. Takie rozwiązanie proponują autorzy aplikacji Too Good To Go, propagującej idee zero waste. "Otwierasz chlebak, a tam czerstwe pieczywo? Zamiast wyrzucać, sprawdźcie nasz pomysł jak zamienić je w chrupiące pyszności". - piszą w instagramowym poście autorzy.

Przepis na ciastka z suchego pieczywa

Składniki:

  • 160 g suchego pieczywa
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 g gorzkiej czekolady

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść pomelo?

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo pokruszyć pieczywo.
  2. Czekoladę połamać i drobno posiekać, a następnie dodać do miski z pieczywem.
  3. Dodać też jajko, mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier.
  4. Masło roztopić i dodać do reszty składników. Dokładnie wymieszać.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka.
  6. Piec około 10 minut.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita