Ciastka z czerstwego pieczywa — słodka przekąska zero waste

Zastanawiacie się czasem, co zrobić ze starym pieczywem, którego nie zdążyliście zjeść? Zamiast marnować dobre produkty, autorzy aplikacji Too Good To Go radzą, aby wykorzystać czerstwy chleb do przygotowania smacznych, chrupiących ciasteczek z czekoladą.

Ciasta z czerstwego pieczywa. Ciasta z czerstwego pieczywa.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Z czerstwego pieczywa możemy przygotować między innymi chleb w jajku lub francuskie tosty. Okazuję się jednak, że stary chleb świetnie sprawdzi się także jako jeden z głównych składników ciastek. Takie rozwiązanie proponują autorzy aplikacji Too Good To Go, propagującej idee zero waste. "Otwierasz chlebak, a tam czerstwe pieczywo? Zamiast wyrzucać, sprawdźcie nasz pomysł jak zamienić je w chrupiące pyszności". - piszą w instagramowym poście autorzy.

Przepis na ciastka z suchego pieczywa

Składniki:

  • 160 g suchego pieczywa
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 g gorzkiej czekolady

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść pomelo?

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo pokruszyć pieczywo.
  2. Czekoladę połamać i drobno posiekać, a następnie dodać do miski z pieczywem.
  3. Dodać też jajko, mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier.
  4. Masło roztopić i dodać do reszty składników. Dokładnie wymieszać.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka.
  6. Piec około 10 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥