Ciastka z czerstwego pieczywa — słodka przekąska zero waste
Zastanawiacie się czasem, co zrobić ze starym pieczywem, którego nie zdążyliście zjeść? Zamiast marnować dobre produkty, autorzy aplikacji Too Good To Go radzą, aby wykorzystać czerstwy chleb do przygotowania smacznych, chrupiących ciasteczek z czekoladą.
Z czerstwego pieczywa możemy przygotować między innymi chleb w jajku lub francuskie tosty. Okazuję się jednak, że stary chleb świetnie sprawdzi się także jako jeden z głównych składników ciastek. Takie rozwiązanie proponują autorzy aplikacji Too Good To Go, propagującej idee zero waste. "Otwierasz chlebak, a tam czerstwe pieczywo? Zamiast wyrzucać, sprawdźcie nasz pomysł jak zamienić je w chrupiące pyszności". - piszą w instagramowym poście autorzy.
Przepis na ciastka z suchego pieczywa
Składniki:
- 160 g suchego pieczywa
- 1 jajko
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 150 g gorzkiej czekolady
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść pomelo?
Sposób przygotowania:
- Pieczywo pokruszyć pieczywo.
- Czekoladę połamać i drobno posiekać, a następnie dodać do miski z pieczywem.
- Dodać też jajko, mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier.
- Masło roztopić i dodać do reszty składników. Dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka.
- Piec około 10 minut.
Trwa ładowanie wpisu: instagram