Ciasto czekoladowe w kubku. Pyszny deser w niecałe 5 minut!
Zdarza się, że mamy ochotę na deser, ale akurat nie mamy w domu żadnych słodyczy i nie chcemy spędzać dwóch godzin na pieczeniu ciasta. Mamy dla was proste rozwiązanie — ciasto w kubku, które przygotujecie w zaledwie kilka minut.
Jeśli macie w domu mikrofalówkę, wystarczy, że wymieszacie dokładnie wszystkie składniki w kubku i podgrzejecie je w mikrofali. Po upływie kilku minut otrzymacie pyszne, słodkie, czekoladowe ciasto.
Ciasto w kubku to także świetny deser dla osób, które dbają o linię. W przypadku klasycznego ciasta czy innych słodkości, trudno bowiem ograniczyć się do jednej porcji. Dzięki tej metodzie nie musicie już piec całego ciasta, żeby móc zjeść jeden kawałek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?
Przepis na ciasto w kubku
Składniki:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki kakao
- 1-2 łyżki cukru
- 4 łyżki tłustego mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: czekolada
Sposób przygotowania:
- W kubku wymieszaj jajko, cukier i olej. Dodaj mleko i sypie składniki.
- Mieszaj, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję bez jakichkolwiek grudek. Jeśli chcesz, możesz włożyć na wierzch kostkę czekolady.
- Włóż kubek do mikrofalówki na 3-4 minuty na największej mocy.
- Po wyjęciu deser jest gotowy do jedzenia.