Trwa ładowanie...

Co zrobić, gdy pryska olej? 3 złote zasady dotyczące smażenia

Pryskający na patelni olej? Nasiąknięte tłuszczem placki? Gotujące się mięso w tonie zimnego oleju? Tych oraz wielu innych błędów da się uniknąć, by smażenie na patelni było łatwe i przyjemne, a jedzenie – chrupiące, pyszne i zdrowe. Wystarczy znajomość 3 złotych zasad.

Smażenie może być łatwe, wystarczy znać kilka zasadSmażenie może być łatwe, wystarczy znać kilka zasadŹródło: 123RF
d36g9o4
d36g9o4

3 złote zasady dotyczące smażenia na patelni

Jeżeli uważasz, że smażenie na patelni nie jest dla ciebie, a każde twoje danie ocieka tłuszczem, to prawdopodobnie dotychczas robiłeś to źle. Tymczasem wystarczy znajomość 3 prostych zasad, odrobina cierpliwości oraz doświadczenie, by smażenie kotletów, placków i pysznego mięsa na gulasz stało się czystą przyjemnością.

  • Zasada numer 1. Dobierz tłuszcz do rodzaju potrawy i czasu smażenia. Ma to wpływ na nasze zdrowie, ale i smak potrawy. Jeżeli przygotowujesz jajecznicę, nic się nie stanie, gdy wykorzystasz w tym celu masło, ale soczyste schabowe czy chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku ziemniaki potrzebują tłuszczu o wysokim punkcie dymienia. Najlepszy jest olej rzepakowy oraz… smalec. Te tłuszcze są stabilne i niestraszna im wysoka temperatura. Nadają się zarówno do smażenia potraw w głębokim tłuszczu, jak i względnie krótkiej obróbki. Pamiętaj, że te tłuszcze mają charakterystyczny zapach – neutralny za to jest olej z pestek winogron i rafinowany olej kokosowy.
  • Zasada numer 2. Pilnuj temperatury, to od niej zależy, czy placek ziemniaczany będzie chrupiący i złocisty, czy blady, miękki i tłusty. Jeśli nie wiesz, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany, możesz upuścić na patelnię niewielką ilość ciasta lub odrobinę mąki – obecność skwierczących pęcherzyków tłuszczu i błyskawiczne nabieranie koloru przez produkt wskazuje na właściwą temperaturę.
  • Zasada numer 3. Smaż partiami lub dobieraj wielkość patelni do ilości produktów. Nie ma nic gorszego niż gotujące się w tłuszczu i własnym sosie kawałki mięsa lub wodniste, blade pieczarki. Co jest przyczyną? Niedostosowanie rozmiaru patelni lub wrzucenie zbyt dużej ilości produktów jednocześnie. Jeśli chcesz, by grzyby na sos lub mięso na gulasz zamknęły swe smaki pod chrupiącą skórką, pamiętaj o wrzucaniu ich partiami. Ważne, by składniki pokrywały dno patelni cienką warstwą, której nie należy naruszać przed upływem kilku minut. W ten sposób smakowite soki pozostaną tam, gdzie ich miejsce, czyli wewnątrz produktu.

Jak uniknąć pryskającego tłuszczu podczas smażenia?

Co zrobić, by nie pryskał olej?

Czasami smażenie potraw wiąże się z przykrymi konsekwencjami, których trudno uniknąć. Surowa wątróbka, wodniste ziemniaki czy soczyste warzywa – to one mogą sprawić, że rozgrzany tłuszcz będzie pryskał na wszystkie strony.

d36g9o4

Co zrobić, by uniknąć tego problemu bądź znacznie go zminimalizować? Wystarczy jeden ruch ręką, by gorące krople tłuszczu w magiczny sposób się uspokoiły. Do rozgrzanego tłuszczu wsyp szczyptę soli – tłuszcz powinien przestać pryskać. Powtarzaj tę czynność za każdym razem, gdy tłuszcz w kontakcie z jedzeniem zacznie za mocno buzować. Pamiętaj, by przed dodaniem soli dokładnie osuszyć dłonie, bo nawet niewielka kropla wody może skutkować oparzeniami po kontakcie z rozgrzanym tłuszczem.

Smażenie nuggetsów w głębokim oleju 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d36g9o4
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d36g9o4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj