Co zrobić, gdy pryska olej? 3 złote zasady dotyczące smażenia
Pryskający na patelni olej? Nasiąknięte tłuszczem placki? Gotujące się mięso w tonie zimnego oleju? Tych oraz wielu innych błędów da się uniknąć, by smażenie na patelni było łatwe i przyjemne, a jedzenie – chrupiące, pyszne i zdrowe. Wystarczy znajomość 3 złotych zasad.
3 złote zasady dotyczące smażenia na patelni
Jeżeli uważasz, że smażenie na patelni nie jest dla ciebie, a każde twoje danie ocieka tłuszczem, to prawdopodobnie dotychczas robiłeś to źle. Tymczasem wystarczy znajomość 3 prostych zasad, odrobina cierpliwości oraz doświadczenie, by smażenie kotletów, placków i pysznego mięsa na gulasz stało się czystą przyjemnością.
- Zasada numer 1. Dobierz tłuszcz do rodzaju potrawy i czasu smażenia. Ma to wpływ na nasze zdrowie, ale i smak potrawy. Jeżeli przygotowujesz jajecznicę, nic się nie stanie, gdy wykorzystasz w tym celu masło, ale soczyste schabowe czy chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku ziemniaki potrzebują tłuszczu o wysokim punkcie dymienia. Najlepszy jest olej rzepakowy oraz… smalec. Te tłuszcze są stabilne i niestraszna im wysoka temperatura. Nadają się zarówno do smażenia potraw w głębokim tłuszczu, jak i względnie krótkiej obróbki. Pamiętaj, że te tłuszcze mają charakterystyczny zapach – neutralny za to jest olej z pestek winogron i rafinowany olej kokosowy.
- Zasada numer 2. Pilnuj temperatury, to od niej zależy, czy placek ziemniaczany będzie chrupiący i złocisty, czy blady, miękki i tłusty. Jeśli nie wiesz, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany, możesz upuścić na patelnię niewielką ilość ciasta lub odrobinę mąki – obecność skwierczących pęcherzyków tłuszczu i błyskawiczne nabieranie koloru przez produkt wskazuje na właściwą temperaturę.
- Zasada numer 3. Smaż partiami lub dobieraj wielkość patelni do ilości produktów. Nie ma nic gorszego niż gotujące się w tłuszczu i własnym sosie kawałki mięsa lub wodniste, blade pieczarki. Co jest przyczyną? Niedostosowanie rozmiaru patelni lub wrzucenie zbyt dużej ilości produktów jednocześnie. Jeśli chcesz, by grzyby na sos lub mięso na gulasz zamknęły swe smaki pod chrupiącą skórką, pamiętaj o wrzucaniu ich partiami. Ważne, by składniki pokrywały dno patelni cienką warstwą, której nie należy naruszać przed upływem kilku minut. W ten sposób smakowite soki pozostaną tam, gdzie ich miejsce, czyli wewnątrz produktu.
Jak uniknąć pryskającego tłuszczu podczas smażenia?
Co zrobić, by nie pryskał olej?
Czasami smażenie potraw wiąże się z przykrymi konsekwencjami, których trudno uniknąć. Surowa wątróbka, wodniste ziemniaki czy soczyste warzywa – to one mogą sprawić, że rozgrzany tłuszcz będzie pryskał na wszystkie strony.
Co zrobić, by uniknąć tego problemu bądź znacznie go zminimalizować? Wystarczy jeden ruch ręką, by gorące krople tłuszczu w magiczny sposób się uspokoiły. Do rozgrzanego tłuszczu wsyp szczyptę soli – tłuszcz powinien przestać pryskać. Powtarzaj tę czynność za każdym razem, gdy tłuszcz w kontakcie z jedzeniem zacznie za mocno buzować. Pamiętaj, by przed dodaniem soli dokładnie osuszyć dłonie, bo nawet niewielka kropla wody może skutkować oparzeniami po kontakcie z rozgrzanym tłuszczem.
Zobacz także: