Syci na długo. Makaronowa sałatka z kurczakiem i zieloną fasolką
Makaronowa sałatka to pewniak. Sprawdzi się na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Są szybkie do przygotowania, sycące i możemy do nich dodać swoje ulubione składniki. Wypróbujcie nasz przepis na smakowitą sałatkę makaronową z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Sos majonezowy:
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżek kwaśnej śmietany (gęstej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g startego parmezanu/grana padano
- 1 starty ząbek czosnku (opcjonalnie)
Przepis
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem dodajemy zmrożoną fasolkę szparagową. Całość odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
- Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy aż się zrumieni. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu rumienimy lekko rozbite filety oprószone solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy je na bok do ostygnięcia i kroimy w kostkę.
- Mieszankę sałat wsypujemy do salaterek i dodajemy makaron z fasolką, pokrojoną w kostkę paprykę, kurczaka i boczek.
- Wszystkie składniki na sos mieszamy, doprawiamy pieprzem i polewamy nim sałatkę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl