Trwa ładowanie...
d1vtedj
d1vtedj

Makaronowa sałatka z kurczakiem i zieloną fasolką

Przepis
4.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Składniki
  • ok. 300 g filetów z kurczaka lub indyka
  • 100 g boczku wędzonego
  • 300 g makaronu (wykorzystane świderki)
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 żółta papryka
  • 1 opakowanie (ok. 150 g) mieszanki sałat z roszponką
    • Sos majonezowy:
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany (gęstej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g startego parmezanu/grana padano
  • 1 starty ząbek czosnku (opcjonalnie).
Przepis

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem dodajemy zmrożoną fasolkę szparagową. Całość odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.

Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy aż się zrumieni. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu rumienimy lekko rozbite filety oprószone solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy je na bok do ostygnięcia i kroimy w kostkę.

Mieszankę sałat wsypujemy do salaterek i dodajemy makaron z fasolką, pokrojoną w kostkę paprykę, kurczaka i boczek.

Wszystkie składniki na sos mieszamy, doprawiamy pieprzem i polewamy nim sałatkę.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Makaronowa sałatka z kurczakiem i zieloną fasolką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1vtedj
d1vtedj
d1vtedj
d1vtedj
d1vtedj