Czy wiesz, ile gotują się ziemniaki? Wystarczy 5 minut!
Obierasz, zalewasz wodą, solisz i gotujesz. Gotujesz, gotujesz… Co najmniej pół godziny, prawda? To sprawia, że chęć na pyszne ziemniaki, okraszone masełkiem, mija w kilka chwil. Tymczasem jest jeden sposób, by ziemniaki były ugotowane po 5 minutach!
Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?
Sprzymierzeńcem fanów gotowanych ziemniaków na obiad, a także tych, którzy nie mają czasu na żmudne stanie przy garnku z kipiącymi ziemniakami, jest kuchenka mikrofalowa.
Niedoceniania, oskarżona o szkodliwość, jest idealnym rozwiązaniem, gdy brakuje czasu, a ochota na purée nie ustępuje.
Jak ugotować ziemniaki w mikrofali? To naprawdę proste!
- Umyj dokładnie ziemniaki – możesz kupić ziemniaki już umyte, w przeciwnym wypadku trzeba je porządnie wyszorować.
- Nakłuj każdego ziemniaka w kilku miejscach za pomocą widelca lub noża, by bulwy nie eksplodowały w mikrofali.
- Włóż ziemniaki do miski i wstaw do mikrofali ustawionej na pełną moc.
Ziemniak średniej wielkości powinien być gotowy po 3 minutach, wyjątkowo duże bulwy mogą potrzebować 5-7 minut. Smacznego!
Jak prawidłowo ugotować ziemniaki
Jak przyspieszyć proces gotowania ziemniaków w garnku?
Gdy mikrofali brak, można poradzić sobie z ziemniakami w inny sposób. Może nie będą gotowe w 5 minut, ale na pewno już po 10 minutach będzie można podać je do stołu. Oto sprawdzone triki na szybkie ugotowanie ziemniaków.
- Zagotuj wodę w czajniku. Gdy zawrze, przelej ją do garnka, wstaw na kuchenkę i wrzuć do niej ziemniaki.
- Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Tak drobną, jak do zupy – dzięki temu ziemniaki ugotują się błyskawicznie.
- Dodaj do gotowania sody. Szczypta sody oczyszczonej to znany patent na szybsze gotowanie warzyw strączkowych, ale dodana do gotujących się ziemniaków także skróci proces ich przygotowania.
- Mała ilość wody i pokrywka. Ziemniaki gotuj w niewielkiej ilości wody – ten sposób jest nie tylko zdrowszy, ale też sprawi, że ziemniaki będą gotowe dużo szybciej. Pamiętaj o pokrywce.
Zobacz także: