Czy wiesz, ile gotują się ziemniaki? Wystarczy 5 minut!

Obierasz, zalewasz wodą, solisz i gotujesz. Gotujesz, gotujesz… Co najmniej pół godziny, prawda? To sprawia, że chęć na pyszne ziemniaki, okraszone masełkiem, mija w kilka chwil. Tymczasem jest jeden sposób, by ziemniaki były ugotowane po 5 minutach!

Ziemniaki z masłem i koperkiem na talerzuZiemniaki mogą być gotowe do podania w kilka chwil
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

Sprzymierzeńcem fanów gotowanych ziemniaków na obiad, a także tych, którzy nie mają czasu na żmudne stanie przy garnku z kipiącymi ziemniakami, jest kuchenka mikrofalowa.

Niedoceniania, oskarżona o szkodliwość, jest idealnym rozwiązaniem, gdy brakuje czasu, a ochota na purée nie ustępuje.

Jak ugotować ziemniaki w mikrofali? To naprawdę proste!

  1. Umyj dokładnie ziemniaki – możesz kupić ziemniaki już umyte, w przeciwnym wypadku trzeba je porządnie wyszorować.
  2. Nakłuj każdego ziemniaka w kilku miejscach za pomocą widelca lub noża, by bulwy nie eksplodowały w mikrofali.
  3. Włóż ziemniaki do miski i wstaw do mikrofali ustawionej na pełną moc.

Ziemniak średniej wielkości powinien być gotowy po 3 minutach, wyjątkowo duże bulwy mogą potrzebować 5-7 minut. Smacznego!

Jak prawidłowo ugotować ziemniaki

Jak przyspieszyć proces gotowania ziemniaków w garnku?

Gdy mikrofali brak, można poradzić sobie z ziemniakami w inny sposób. Może nie będą gotowe w 5 minut, ale na pewno już po 10 minutach będzie można podać je do stołu. Oto sprawdzone triki na szybkie ugotowanie ziemniaków.

  • Zagotuj wodę w czajniku. Gdy zawrze, przelej ją do garnka, wstaw na kuchenkę i wrzuć do niej ziemniaki.
  • Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Tak drobną, jak do zupy – dzięki temu ziemniaki ugotują się błyskawicznie.
  • Dodaj do gotowania sody. Szczypta sody oczyszczonej to znany patent na szybsze gotowanie warzyw strączkowych, ale dodana do gotujących się ziemniaków także skróci proces ich przygotowania.
  • Mała ilość wody i pokrywka. Ziemniaki gotuj w niewielkiej ilości wody – ten sposób jest nie tylko zdrowszy, ale też sprawi, że ziemniaki będą gotowe dużo szybciej. Pamiętaj o pokrywce.
Ugotowane ziemniaki z koperkiem
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji