Sposób na długowieczność. Oto znane na świecie eliksiry młodości

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 7Warto wypróbować

Obraz
© 123RF

Dlaczego Sardyńczycy żyją tak długo? Co jest sekretem zdrowia i urody Japończyków? Czym jest kimchi i jaki olej ochroni przed rakiem? Sprawdźmy, które nacje żyją najdłużej i dlaczego

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Włoska zupa minestrone

Obraz
© 123RF

Minestra to po prostu zupa – cały włoski naród ją kocha, ale każdy wykonuje ją według swojej własnej receptury, a także z uwzględnieniem sezonowości. Podobno jednak minestrone, czyli gęsta, sycąca zupa na bazie podsmażonych na oliwie pomidorów z warzywami sezonowymi i strączkami, pochodzi z Sardynii. Jej mieszkańcy, słynący z długowieczności, minestrone jadają codziennie i to ona ponoć jest źródłem ich zdrowia. Co ciekawe w tej zupie nie ma ani grama mięsa, za to jej smak jest głęboki i nie ma na świecie ani jednej osoby, która nie przekonałaby się do talerza rozgrzewającego minestrone.

/ 7Japończycy – algi wakame i zielona herbata

Obraz
© 123RF

Japończycy biją rekordy długowieczności – Kane Tanaka urodziła się w 1903 roku, a w 2018 została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa. Nie jest tajemnicą fakt, że za długowiecznością Japończyków stoi ich dieta – bogata w ryby i owoce morza oraz glony, a także warzywa. Jednym z wyjątkowych produktów, które zapewniają długie życie, a także są źródłem przeciwutleniaczy jest z zielona herbata. W dodatku to w niej, a także w kochanych przez Japończyków algach wakame odkryto 1-MNA – endogenną substancję, będącą pochodną witaminy B3. Zdaniem naukowców to ta substancja odpowiada za długowieczność.

/ 7Grecka kawa to podstawa

Obraz
© 123RF

Na greckiej wyspie Ikaria żyje się ponadprzeciętnie długo. Badacze postanowili sprawdzić, co jest sekretem długowieczności Greków i jak się okazało nie jest to ani feta, ani oliwa. Co jest receptą na zdrowie i długie życie mieszkańców Ikarii? Jak się okazuje, piją oni duże ilości kawy i herbaty, co przekłada się na mniejszą zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego. A jak się parzy kawę w Grecji? Konieczne jest posiadanie tygielka, zwanego tam brika. Wolno gotowane kawa, woda i cukier sprawiają, że napar uwalnia maksymalną ilość polifenoli i staje się prawdziwym eliksirem młodości.

/ 7Hiszpańska oliwa

Obraz
© 123RF

Kuchnia hiszpańska zajmuje 7. miejsce w rankingu najzdrowszych kuchni świata. Nic dziwnego – jak wszystkie nacje zamieszkujące basen Morza Śródziemnego, Hiszpanie lubują się w prawdziwym eliksirze młodości – jest nim oczywiście oliwa. Oliwkom już w starożytności przypisywano moc dawania zdrowia, szczęścia, witalności i długowieczności. Hiszpanie zajadają się oliwkami i z chęcią używają do wszystkiego oliwy. Ta najwyższej klasy przeciwdziała powstawaniu blaszek miażdżycowych i zmniejsza ryzyko zapadalności na nowotwór. Zarówno Grecy, jak i Włosi oraz Hiszpanie stawiają oliwę na pierwszym miejscu i dlatego żyją długo oraz cieszą się zdrowiem.

/ 7Hinduskie curry na zdrowie

Obraz
© 123RF

Kuchnia hinduska należy do najzdrowszych na świecie, a sami mieszkańcy Indii słyną z długiego życia. Co jest sekretem? Pewnie najsłynniejsza hinduska potrawa, popularna dziś na całym świecie. Choć istnieje w wielu wariantach, to kluczem jest tutaj dobór przypraw – to one, spożywane regularnie, przeciwdziałają chorobom i wspierają trawienie. A co wchodzi w skład mieszanki curry, wykorzystywanej do wykonania potrawy o tej samej nazwie? Zasadniczo jest to kumin, kolendra, cynamon, pieprz, kurkuma, imbir i gorczyca. Mieszanka ta ma szereg niesamowitych właściwości prozdrowotnych: działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo, poprawia pracę trzustki, wątroby i pęcherzyka żółciowego, przyspiesza metabolizm i ułatwia wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.

/ 7Koreańskie kimchi

Obraz
© 123RF

Ta potrawa, podobnie jak nasze polskie kiszonki, to prawdziwa bomba witaminowa i sekret długowieczności. Nazwa oznacza solenie warzyw, które podlegają temu samemu procesowi, co nasze ogórki zalane solanką. Cały proces powstawania kimchi jest jednak dużo bardziej skomplikowany, a smak warzyw – głęboki i niepowtarzalny. Głównym składnikiem jest kapusta pak choy lub pekińska z dodatkami w postaci rzodkwi, rzepy czy marchwi. Koreańczycy jedzą kimchi jako przystawkę, samodzielne danie i dodatek do naprawdę wielu potraw. Kiszenie warzyw z dodatkiem ostrej papryki, czosnku, imbiru i kurkumy sprawia, że kimchi to kopalnia zdrowia. A sami Koreańczycy, uśmiechając się do zdjęć, mówią nie "cheese", a właśnie kimchi, co najlepiej odzwierciedla ich miłość do tego dania.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości