Sposób na długowieczność. Oto znane na świecie eliksiry młodości
Warto wypróbować
Dlaczego Sardyńczycy żyją tak długo? Co jest sekretem zdrowia i urody Japończyków? Czym jest kimchi i jaki olej ochroni przed rakiem? Sprawdźmy, które nacje żyją najdłużej i dlaczego
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Włoska zupa minestrone
Minestra to po prostu zupa – cały włoski naród ją kocha, ale każdy wykonuje ją według swojej własnej receptury, a także z uwzględnieniem sezonowości. Podobno jednak minestrone, czyli gęsta, sycąca zupa na bazie podsmażonych na oliwie pomidorów z warzywami sezonowymi i strączkami, pochodzi z Sardynii. Jej mieszkańcy, słynący z długowieczności, minestrone jadają codziennie i to ona ponoć jest źródłem ich zdrowia. Co ciekawe w tej zupie nie ma ani grama mięsa, za to jej smak jest głęboki i nie ma na świecie ani jednej osoby, która nie przekonałaby się do talerza rozgrzewającego minestrone.
Japończycy – algi wakame i zielona herbata
Japończycy biją rekordy długowieczności – Kane Tanaka urodziła się w 1903 roku, a w 2018 została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa. Nie jest tajemnicą fakt, że za długowiecznością Japończyków stoi ich dieta – bogata w ryby i owoce morza oraz glony, a także warzywa. Jednym z wyjątkowych produktów, które zapewniają długie życie, a także są źródłem przeciwutleniaczy jest z zielona herbata. W dodatku to w niej, a także w kochanych przez Japończyków algach wakame odkryto 1-MNA – endogenną substancję, będącą pochodną witaminy B3. Zdaniem naukowców to ta substancja odpowiada za długowieczność.
Grecka kawa to podstawa
Na greckiej wyspie Ikaria żyje się ponadprzeciętnie długo. Badacze postanowili sprawdzić, co jest sekretem długowieczności Greków i jak się okazało nie jest to ani feta, ani oliwa. Co jest receptą na zdrowie i długie życie mieszkańców Ikarii? Jak się okazuje, piją oni duże ilości kawy i herbaty, co przekłada się na mniejszą zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego. A jak się parzy kawę w Grecji? Konieczne jest posiadanie tygielka, zwanego tam brika. Wolno gotowane kawa, woda i cukier sprawiają, że napar uwalnia maksymalną ilość polifenoli i staje się prawdziwym eliksirem młodości.
Hiszpańska oliwa
Kuchnia hiszpańska zajmuje 7. miejsce w rankingu najzdrowszych kuchni świata. Nic dziwnego – jak wszystkie nacje zamieszkujące basen Morza Śródziemnego, Hiszpanie lubują się w prawdziwym eliksirze młodości – jest nim oczywiście oliwa. Oliwkom już w starożytności przypisywano moc dawania zdrowia, szczęścia, witalności i długowieczności. Hiszpanie zajadają się oliwkami i z chęcią używają do wszystkiego oliwy. Ta najwyższej klasy przeciwdziała powstawaniu blaszek miażdżycowych i zmniejsza ryzyko zapadalności na nowotwór. Zarówno Grecy, jak i Włosi oraz Hiszpanie stawiają oliwę na pierwszym miejscu i dlatego żyją długo oraz cieszą się zdrowiem.
Hinduskie curry na zdrowie
Kuchnia hinduska należy do najzdrowszych na świecie, a sami mieszkańcy Indii słyną z długiego życia. Co jest sekretem? Pewnie najsłynniejsza hinduska potrawa, popularna dziś na całym świecie. Choć istnieje w wielu wariantach, to kluczem jest tutaj dobór przypraw – to one, spożywane regularnie, przeciwdziałają chorobom i wspierają trawienie. A co wchodzi w skład mieszanki curry, wykorzystywanej do wykonania potrawy o tej samej nazwie? Zasadniczo jest to kumin, kolendra, cynamon, pieprz, kurkuma, imbir i gorczyca. Mieszanka ta ma szereg niesamowitych właściwości prozdrowotnych: działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo, poprawia pracę trzustki, wątroby i pęcherzyka żółciowego, przyspiesza metabolizm i ułatwia wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.
Koreańskie kimchi
Ta potrawa, podobnie jak nasze polskie kiszonki, to prawdziwa bomba witaminowa i sekret długowieczności. Nazwa oznacza solenie warzyw, które podlegają temu samemu procesowi, co nasze ogórki zalane solanką. Cały proces powstawania kimchi jest jednak dużo bardziej skomplikowany, a smak warzyw – głęboki i niepowtarzalny. Głównym składnikiem jest kapusta pak choy lub pekińska z dodatkami w postaci rzodkwi, rzepy czy marchwi. Koreańczycy jedzą kimchi jako przystawkę, samodzielne danie i dodatek do naprawdę wielu potraw. Kiszenie warzyw z dodatkiem ostrej papryki, czosnku, imbiru i kurkumy sprawia, że kimchi to kopalnia zdrowia. A sami Koreańczycy, uśmiechając się do zdjęć, mówią nie "cheese", a właśnie kimchi, co najlepiej odzwierciedla ich miłość do tego dania.