Ciasto z rożna, czyli tradycyjny sękacz. Jak powstaje?
Do przygotowania potrzebne jest 40 jajek, kilo cukru, kilogram masła i mąki.
Pieczony z ciasta biszkoptowego sękacz wyglądem przypomina ścięty pień z drzewa z sękami. Pierwszy sękacz był zrobiony specjalnie dla królowej Bony. Zachwyciła się tym specjałem i odtąd zaczął gościć na stołach. Tradycyjne staropolskie ciasto było wypiekana na ognisku, nad którym umieszczano gruby drewniany wałek. Obracając wałek polewało się go cienką warstwą ciasta. To sprawia, że pojawiają się na nim charakterystyczne sęki. Przeciętny sękacz ma około 50-60 cm wysokości.
W poszukiwaniu receptury prawdziwego sękacza Mikołaj Rey udał się na Podlasie. W Sztabinie nad Biebrzą odwiedził gospodarstwo agroturystyczne, w którym jedną z atrakcji jest pokaz wypieku sękacza metodą tradycyjną.
- Do przygotowania potrzebne jest 40 jajek, kilo cukru, kilogram masła i mąki - mówi Piotr Siebiedziński, właściciel ośrodka turystycznego w Sztabinie. - Do przygotowania potrzebne jest 40 jajek, kilo cukru, kilo masła i kilo mąki - mówi.