Sękacz z naleśników z gruszkami w sosie waniliowym

Na dżemem, owocami czy szpinakiem. Na obiad czy podwieczorek. Naleśniki to jedno z ulubionych dań Polaków. To pomysł na pożywne śniadanie, słodki deser czy lekką kolacją.
Nie tylko są proste w przygotowaniu, smakują przepyszne i można je podawać z czym tylko dusza zapragnie. Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" naleśniki w zupełnie innej Kucharz zdradził przepis na sękacz z naleśników z gruszkami, naleśniki z kaszanką oraz z ziemniakami

Z dżemem, owocami czy szpinakiem. Naleśniki to pomysł na pożywne śniadanie, słodki deser czy lekką kolacją. Nie tylko są proste w przygotowaniu, ale smakują przepysznie. Andrzej Polan przyrządził w kuchni "Dzień Dobry TVN" naleśniki w zupełnie innej odsłonie. W jego menu znalazł się przepis na sękacz z naleśników z gruszkami, naleśniki z kaszanką i ziemniakami.

Sękacz z naleśników z gruszkami i sosem waniliowym.

Składniki na naleśniki:

200 g masła
200 g mąki
200 g cukru
200 g śmietany 18 proc.
8 jajek
40 ml rumu
cukier wanilinowy
skórka z cytryny

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, w trakcie ubijania dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy rozpuszczone masło, śmietanę, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, alkohol i na koniec mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Następnie układamy jeden na drugim i wypiekamy w piekarniku, przyrumieniając bardziej z jednej strony.

Składniki na sos waniliowy:

4 żółtka
550 ml mleka
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
skórka z cytryny
4 gruszki
1 granat

Przygotowanie:

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niedużą ilością mleka i żółtkami, pozostałe mleko zagotowujemy z białym cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy zawiesinę z mąki z żółtkami, następnie zagotowujemy. Gruszki przesmażamy na miodzie, porcję sękacza przed podaniem przesmażamy na maśle. Podajemy z sosem waniliowym gruszkami i owocami granatu.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna