Sękacz z naleśników z gruszkami w sosie waniliowym
Na dżemem, owocami czy szpinakiem. Na obiad czy podwieczorek. Naleśniki to jedno z ulubionych dań Polaków. To pomysł na pożywne śniadanie, słodki deser czy lekką kolacją.
Nie tylko są proste w przygotowaniu, smakują przepyszne i można je podawać z czym tylko dusza zapragnie. Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" naleśniki w zupełnie innej Kucharz zdradził przepis na sękacz z naleśników z gruszkami, naleśniki z kaszanką oraz z ziemniakami
Z dżemem, owocami czy szpinakiem. Naleśniki to pomysł na pożywne śniadanie, słodki deser czy lekką kolacją. Nie tylko są proste w przygotowaniu, ale smakują przepysznie. Andrzej Polan przyrządził w kuchni "Dzień Dobry TVN" naleśniki w zupełnie innej odsłonie. W jego menu znalazł się przepis na sękacz z naleśników z gruszkami, naleśniki z kaszanką i ziemniakami.
Sękacz z naleśników z gruszkami i sosem waniliowym.
Składniki na naleśniki:
200 g masła
200 g mąki
200 g cukru
200 g śmietany 18 proc.
8 jajek
40 ml rumu
cukier wanilinowy
skórka z cytryny
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, w trakcie ubijania dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy rozpuszczone masło, śmietanę, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, alkohol i na koniec mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Następnie układamy jeden na drugim i wypiekamy w piekarniku, przyrumieniając bardziej z jednej strony.
Składniki na sos waniliowy:
4 żółtka
550 ml mleka
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
skórka z cytryny
4 gruszki
1 granat
Przygotowanie:
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niedużą ilością mleka i żółtkami, pozostałe mleko zagotowujemy z białym cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy zawiesinę z mąki z żółtkami, następnie zagotowujemy. Gruszki przesmażamy na miodzie, porcję sękacza przed podaniem przesmażamy na maśle. Podajemy z sosem waniliowym gruszkami i owocami granatu.