Trwa ładowanie...
21-04-2009 17:26

Sękacz - tradycyjne ciasto z Suwalszczyzny

Sękacz, ciasto znane głównie w kulinarnej tradycji na Suwalszczyźnie, gości na stołach niemal każdego domu na pograniczu polsko-litewskim, zarówno przy okazjach świątecznych, jak i codziennych.

Sękacz - tradycyjne ciasto z SuwalszczyznyŹródło: archiwum, fot: archiwum
d107zcs
d107zcs

Sękacz, ciasto znane głównie w kulinarnej tradycji na Suwalszczyźnie, gości na stołach niemal każdego domu na pograniczu polsko-litewskim, zarówno przy okazjach świątecznych, jak i codziennych.

Do pieczenia sękacza potrzeba od 30 do 50 jajek, kilogram cukru, kilogram mąki, kilogram tłuszczu i litr śmietany.

Piecze się go na specjalnym walcu nad paleniskiem. Podczas pieczenia walec z ciastem się obraca i w ten sposób pojawiają się na nim charakterystyczne sęki - sople. Przeciętny sękacz ma około 50-60 cm wysokości.

Dużo sękaczy powstaje w okolicach Sejn i Puńska, miejscowości zamieszkiwanej przez polskich Litwinów. Wiele zamówień otrzymują gospodynie na wsiach, które do dzisiaj trudnią się wyrobem sękacza, ale najwięcej wypiekają go suwalskie piekarnie.

Legenda głosi, że pierwsze wzmianki o sękaczu pochodzą z XV wieku. Mieli go spożywać litewscy żołnierze, idący na bitwę pod Grunwaldem.

(PAP)

bur/ dym/

fot. sxc.hu

d107zcs
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d107zcs
Więcej tematów