Sękacz - tradycyjne ciasto z Suwalszczyzny
Sękacz, ciasto znane głównie w kulinarnej tradycji na Suwalszczyźnie, gości na stołach niemal każdego domu na pograniczu polsko-litewskim, zarówno przy okazjach świątecznych, jak i codziennych.
Do pieczenia sękacza potrzeba od 30 do 50 jajek, kilogram cukru, kilogram mąki, kilogram tłuszczu i litr śmietany.
Piecze się go na specjalnym walcu nad paleniskiem. Podczas pieczenia walec z ciastem się obraca i w ten sposób pojawiają się na nim charakterystyczne sęki - sople. Przeciętny sękacz ma około 50-60 cm wysokości.
Dużo sękaczy powstaje w okolicach Sejn i Puńska, miejscowości zamieszkiwanej przez polskich Litwinów. Wiele zamówień otrzymują gospodynie na wsiach, które do dzisiaj trudnią się wyrobem sękacza, ale najwięcej wypiekają go suwalskie piekarnie.
Legenda głosi, że pierwsze wzmianki o sękaczu pochodzą z XV wieku. Mieli go spożywać litewscy żołnierze, idący na bitwę pod Grunwaldem.
(PAP)
bur/ dym/
fot. sxc.hu