Trwa ładowanie...
d126hba

Ciasto z owocami i budyniem

Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", poleca przepis na smaczne ciasto z owocami na biszkopcie, z budyniem i galaretką. Idealnie pasują do niego czereśnie, ale można użyć dowolnych owoców jagodowych lub wiśni. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne. Ładnie się prezentuje z dużą ilością owoców w galaretce.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ciasto z owocami i budyniem
(www.malacukierenka.pl)
d126hba

Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", poleca przepis na smaczne ciasto z owocami na biszkopcie, z budyniem i galaretką. Idealnie pasują do niego czereśnie, ale można użyć dowolnych owoców jagodowych lub wiśni. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne. Ładnie się prezentuje z dużą ilością owoców w galaretce.

Składniki:
2 jajka (osobno żółtka i białko)
100 g cukru + 3 łyżki
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 l mleka)
600 ml mleka
50 g miękkiego masła
1 łyżka soku z cytryny
1 kg dowolnych owoców jagodowych lub czereśni, wiśni
2 opakowania galaretki wiśniowej (lub innej czerwonej)
Do ozdoby:
150-200ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
parę kostek mlecznej czekolady pokrojonych na mniejsze kawałeczki

1. Białka ubić z 1 łyżką soku z cytryny. Wsypać 50 g cukru, cukier waniliowy i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje.
2. Dodać żółtka i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.
3. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać na masę jajeczną i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na funkcji termoobieg. Piec przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (nie zdejmować obręczy tortownicy).
5. Owoce umyć, osączyć (wiśnie i czereśnie wydrylować, truskawki obrać).
6. Proszek budyniowy wymieszać z 100 ml mleka i 50 g cukru. Resztę mleka (500 ml) zagotować, dodać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 50 g pokrojonego na kawałeczki masła, wymieszać łyżką, aż masło się roztopi i połączy z budyniem na jednolitą masę. Budyń odstawić do ostygnięcia na 15 minut.
7. Ciepły budyń rozprowadzić równomiernie na biszkopcie. Na nim poukładać połowę owoców i odstawiać do całkowitego ostygnięcia.
8. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru. Odstawiać do ostygnięcia.
9. Gdy galaretka zgęstnieje, połowę wylać na wierzch ciasta, poukładać resztę owoców i wylać resztę galaretki. Ciasto wstawić do lodówki, aby całkiem stężało.
10. Po wyjęciu ciasta z lodówki delikatnie zdjąć obręcz. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i ozdobić wierzch ciasta. W rozetki bitej śmietany można włożyć kawałeczki mlecznej czekolady.
[

 (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d126hba

Sprawdź również: proste ciasto na oleju z owocami i kruszonką.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Dietetyk radzi, dlaczego warto jeść czereśnie

Galaretki - co w nich siedzi?

d126hba

Mleczne ciasto z truskawkami i czekoladą

d126hba

Podziel się opinią

Share

d126hba

d126hba