Ciasto z owocami i budyniem

Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", poleca przepis na smaczne ciasto z owocami na biszkopcie, z budyniem i galaretką. Idealnie pasują do niego czereśnie, ale można użyć dowolnych owoców jagodowych lub wiśni. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne. Ładnie się prezentuje z dużą ilością owoców w galaretce.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", poleca przepis na smaczne ciasto z owocami na biszkopcie, z budyniem i galaretką. Idealnie pasują do niego czereśnie, ale można użyć dowolnych owoców jagodowych lub wiśni. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne. Ładnie się prezentuje z dużą ilością owoców w galaretce.

Składniki:
2 jajka (osobno żółtka i białko)
100 g cukru + 3 łyżki
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 l mleka)
600 ml mleka
50 g miękkiego masła
1 łyżka soku z cytryny
1 kg dowolnych owoców jagodowych lub czereśni, wiśni
2 opakowania galaretki wiśniowej (lub innej czerwonej)
Do ozdoby:
150-200ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
parę kostek mlecznej czekolady pokrojonych na mniejsze kawałeczki

  1. Białka ubić z 1 łyżką soku z cytryny. Wsypać 50 g cukru, cukier waniliowy i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje.
  2. Dodać żółtka i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.
  3. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać na masę jajeczną i delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na funkcji termoobieg. Piec przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (nie zdejmować obręczy tortownicy).
  5. Owoce umyć, osączyć (wiśnie i czereśnie wydrylować, truskawki obrać).
  6. Proszek budyniowy wymieszać z 100 ml mleka i 50 g cukru. Resztę mleka (500 ml) zagotować, dodać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 50 g pokrojonego na kawałeczki masła, wymieszać łyżką, aż masło się roztopi i połączy z budyniem na jednolitą masę. Budyń odstawić do ostygnięcia na 15 minut.
  7. Ciepły budyń rozprowadzić równomiernie na biszkopcie. Na nim poukładać połowę owoców i odstawiać do całkowitego ostygnięcia.
  8. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru. Odstawiać do ostygnięcia.
  9. Gdy galaretka zgęstnieje, połowę wylać na wierzch ciasta, poukładać resztę owoców i wylać resztę galaretki. Ciasto wstawić do lodówki, aby całkiem stężało.
  10. Po wyjęciu ciasta z lodówki delikatnie zdjąć obręcz. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i ozdobić wierzch ciasta. W rozetki bitej śmietany można włożyć kawałeczki mlecznej czekolady. [
Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru