Ciasto z owocami i budyniem

Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", poleca przepis na smaczne ciasto z owocami na biszkopcie, z budyniem i galaretką. Idealnie pasują do niego czereśnie, ale można użyć dowolnych owoców jagodowych lub wiśni. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne. Ładnie się prezentuje z dużą ilością owoców w galaretce.

Ciasto z owocami i budyniem
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl
10

Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", poleca przepis na smaczne ciasto z owocami na biszkopcie, z budyniem i galaretką. Idealnie pasują do niego czereśnie, ale można użyć dowolnych owoców jagodowych lub wiśni. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne. Ładnie się prezentuje z dużą ilością owoców w galaretce.

Składniki:
2 jajka (osobno żółtka i białko)
100 g cukru + 3 łyżki
1 opakowanie cukru waniliowego
50 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 l mleka)
600 ml mleka
50 g miękkiego masła
1 łyżka soku z cytryny
1 kg dowolnych owoców jagodowych lub czereśni, wiśni
2 opakowania galaretki wiśniowej (lub innej czerwonej)
Do ozdoby:
150-200ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
parę kostek mlecznej czekolady pokrojonych na mniejsze kawałeczki

  1. Białka ubić z 1 łyżką soku z cytryny. Wsypać 50 g cukru, cukier waniliowy i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje.
  2. Dodać żółtka i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.
  3. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać na masę jajeczną i delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na funkcji termoobieg. Piec przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (nie zdejmować obręczy tortownicy).
  5. Owoce umyć, osączyć (wiśnie i czereśnie wydrylować, truskawki obrać).
  6. Proszek budyniowy wymieszać z 100 ml mleka i 50 g cukru. Resztę mleka (500 ml) zagotować, dodać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 50 g pokrojonego na kawałeczki masła, wymieszać łyżką, aż masło się roztopi i połączy z budyniem na jednolitą masę. Budyń odstawić do ostygnięcia na 15 minut.
  7. Ciepły budyń rozprowadzić równomiernie na biszkopcie. Na nim poukładać połowę owoców i odstawiać do całkowitego ostygnięcia.
  8. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru. Odstawiać do ostygnięcia.
  9. Gdy galaretka zgęstnieje, połowę wylać na wierzch ciasta, poukładać resztę owoców i wylać resztę galaretki. Ciasto wstawić do lodówki, aby całkiem stężało.
  10. Po wyjęciu ciasta z lodówki delikatnie zdjąć obręcz. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i ozdobić wierzch ciasta. W rozetki bitej śmietany można włożyć kawałeczki mlecznej czekolady. [
Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok