Ciasto z majonezem. Po co dodawać majonez do słodkich wypieków?

Choć może się wydawać, że to pomyłka, ciasta z majonezem są bardzo smaczne i mają wspaniałą strukturę. Majonez może być składnikiem ciast czekoladowych, muffinek, babek – i wielu innych wypieków. Podgrzewanie majonezu w piekarniku jest całkowicie bezpieczne i nie szkodzi zdrowiu.

Pomysł wykorzystania majonezu w słodkich wypiekach nie jest nowy
Źródło zdjęć: © 123RF

Skąd pomysł, żeby dodać do ciasta majonez? Pomyślmy: ma gładką konsystencję, a jego główne składniki to olej, żółtka jaj oraz ocet. Oczywiście majonez kojarzy się z wytrawnymi posiłkami. Jednak dodany do słodkiego wypieku jest niewyczuwalny. Udoskonala natomiast strukturę ciasta i poprawia jego smak. Odpowiadają za to wspomniane składniki. Dzięki olejowi ciasto staje się miękkie, dzięki żółtkom – jednorodne i wilgotne, natomiast dodatek octu podkreśla smak, szczególnie wypieków czekoladowych.

Majonez – tak, ale tylko najlepszej jakości

Pomysł wykorzystania majonezu w słodkich wypiekach, wbrew pozorom, nie jest nowy – już nasze babcie wiedziały, że niewielka ilość tego produktu może uczynić prawdziwe cuda. To bardzo dobre rozwiązanie w przypadku wypieków, które wychodzą suche albo po upieczeniu za bardzo się kruszą.

Ale tutaj uwaga – ogromne znaczenie ma majonez, jakiego używasz. Zawsze czytaj etykiety i wybieraj produkty jak najlepszej jakości. Lista składników powinna być krótka. Optymalnie majonez powinien być zrobiony z oleju rzepakowego bądź słonecznikowego, musztardy (na którą składają się ocet, gorczyca, cukier, przyprawy, sól, woda), żółtek oraz wody. Czasem dodawany jest regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Zobacz też: Zdrowotne właściwości majonezu

Niestety, skład większości majonezów dostępnych na polskim rynku pozostawia wiele do życzenia. Producenci umieszczają w nich m.in. zagęstniki (takie jak guma guar, guma ksantanowa czy sól wapniowo-disodowa EDTA), aromaty, przeciwutleniacze, skrobię modyfikowaną, barwniki, stabilizatory, a nawet substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu). W niektórych majonezach znajduje się również gluten (np. w postaci aromatu). Odradzamy spożywanie majonezów o takim składzie, z wypiekami przygotowanymi na jego bazie włącznie.

Majonez w cieście – jak to ugryźć?

Majonez najczęściej dodawany jest do babek. Szczególnie dobrze komponuje się w towarzystwie cytrusów – soku i/lub skórki z cytryny oraz pomarańczy, a także esencji waniliowej. Majonez jest świetnym dodatkiem do ciast czekoladowych, w tym do brownie. Wystarczy połączyć go z resztą składników (czasem zaleca się, żeby majonez zmiksować najpierw z wilgotnymi składnikami, choć nie zawsze jest to konieczne), a po uzyskaniu gładkiej masy przelać do foremki i upiec jak zwykle. Majonez dobrze komponuje się również z ciastami owocowymi, upieczonymi także w formie muffinek. Jeśli ciasto z majonezem nie ma polewy, nie musi być przechowywane w lodówce.

Uwaga! W wielu przepisach można natrafić na informację, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli chodzi o majonez, nie powinien on znajdować się poza lodówką zbyt długo, maksymalnie do pół godziny. W majonezie, który ocieplany jest przez godzinę albo i dłużej, może dojść do namnożenia bakterii.

Wskazówka: majonez można wykorzystać jako zamiennik oleju w przepisie na ciasto (w proporcji 1:1).

Ciasto majonezowe podaj do filiżanki kawy albo szklanki mleka – i uczta gotowa. Trzeba jednak mieć świadomość, że majonez to dodatek bardzo kaloryczny, który w połączeniu z pozostałymi składnikami czyni z ciasta kaloryczną bombę! W 100 ml majonezu jest ponad 600 kcal. Dlatego na taki przysmak pozwalajmy sobie jedynie od czasu do czasu.

Majonez w domu – zróbcie go sami!

Jeśli chcesz mieć pewność co do użytych składników, spróbuj zrobić majonez na własną rękę. Możesz wykorzystać go nie tylko w wypiekach, ale również w sałatkach, sosach, do dekorowania jajek, mięs czy ryb.

Składniki:

  • 1-2 żółtka
  • sól
  • musztarda
  • szklanka oliwy lub oleju
  • pieprz i sok z cytryny do smaku

Wykonanie: żółtka włożyć do salaterki, dodać sól i musztardę. Następnie wlewać cienkim strumieniem oliwę, ciągle mieszając trzepaczką lub mikserem. Gdy sos zacznie gęstnieć, można dolewać oliwę większymi porcjami, w dalszym ciągu ucierając. Gotowy sos doprawić.

Przypominamy przepis na puszystą babkę majonezowo-cytrusową

Składniki:

  • 3/4 szklanki puszystej mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • mięta do dekoracji

Wykonanie: foremkę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem kuchennym na pianę i wsypujemy powoli cukier do momentu, aż powstanie beza.

Dodajemy po kolei oddzielone wcześniej żółtka oraz majonez i całość przez chwilę ubijamy. Następnie dołączamy puszystą mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną, które zagwarantują odpowiednią puszystość i miękkość ciasta. Dzięki ich gładkiej strukturze nie musimy używać sitka, co wpływa na skrócenie czasu przygotowywania. Do tak powstałej masy dosypujemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Po ich złączeniu w ciasto dodajemy skórki cytrusowe, przelewamy całość do foremki i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest już gotowe, studzimy je w foremce, posypujemy cukrem pudrem dla smaku i przyozdabiamy zielonym listkami mięty.

Źródło przepisów:

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane