Trwa ładowanie...

Ciasto z majonezem. Po co dodawać majonez do słodkich wypieków?

Choć może się wydawać, że to pomyłka, ciasta z majonezem są bardzo smaczne i mają wspaniałą strukturę. Majonez może być składnikiem ciast czekoladowych, muffinek, babek – i wielu innych wypieków. Podgrzewanie majonezu w piekarniku jest całkowicie bezpieczne i nie szkodzi zdrowiu.

Ciasto z majonezem. Po co dodawać majonez do słodkich wypieków?Źródło: 123RF
d2k6aae
d2k6aae

Skąd pomysł, żeby dodać do ciasta majonez? Pomyślmy: ma gładką konsystencję, a jego główne składniki to olej, żółtka jaj oraz ocet. Oczywiście majonez kojarzy się z wytrawnymi posiłkami. Jednak dodany do słodkiego wypieku jest niewyczuwalny. Udoskonala natomiast strukturę ciasta i poprawia jego smak. Odpowiadają za to wspomniane składniki. Dzięki olejowi ciasto staje się miękkie, dzięki żółtkom – jednorodne i wilgotne, natomiast dodatek octu podkreśla smak, szczególnie wypieków czekoladowych.

Majonez – tak, ale tylko najlepszej jakości

Pomysł wykorzystania majonezu w słodkich wypiekach, wbrew pozorom, nie jest nowy – już nasze babcie wiedziały, że niewielka ilość tego produktu może uczynić prawdziwe cuda. To bardzo dobre rozwiązanie w przypadku wypieków, które wychodzą suche albo po upieczeniu za bardzo się kruszą.

Ale tutaj uwaga – ogromne znaczenie ma majonez, jakiego używasz. Zawsze czytaj etykiety i wybieraj produkty jak najlepszej jakości. Lista składników powinna być krótka. Optymalnie majonez powinien być zrobiony z oleju rzepakowego bądź słonecznikowego, musztardy (na którą składają się ocet, gorczyca, cukier, przyprawy, sól, woda), żółtek oraz wody. Czasem dodawany jest regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Zobacz też: Zdrowotne właściwości majonezu

Niestety, skład większości majonezów dostępnych na polskim rynku pozostawia wiele do życzenia. Producenci umieszczają w nich m.in. zagęstniki (takie jak guma guar, guma ksantanowa czy sól wapniowo-disodowa EDTA), aromaty, przeciwutleniacze, skrobię modyfikowaną, barwniki, stabilizatory, a nawet substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu). W niektórych majonezach znajduje się również gluten (np. w postaci aromatu). Odradzamy spożywanie majonezów o takim składzie, z wypiekami przygotowanymi na jego bazie włącznie.

d2k6aae

Majonez w cieście – jak to ugryźć?

Majonez najczęściej dodawany jest do babek. Szczególnie dobrze komponuje się w towarzystwie cytrusów – soku i/lub skórki z cytryny oraz pomarańczy, a także esencji waniliowej. Majonez jest świetnym dodatkiem do ciast czekoladowych, w tym do brownie. Wystarczy połączyć go z resztą składników (czasem zaleca się, żeby majonez zmiksować najpierw z wilgotnymi składnikami, choć nie zawsze jest to konieczne), a po uzyskaniu gładkiej masy przelać do foremki i upiec jak zwykle. Majonez dobrze komponuje się również z ciastami owocowymi, upieczonymi także w formie muffinek. Jeśli ciasto z majonezem nie ma polewy, nie musi być przechowywane w lodówce.

Uwaga! W wielu przepisach można natrafić na informację, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli chodzi o majonez, nie powinien on znajdować się poza lodówką zbyt długo, maksymalnie do pół godziny. W majonezie, który ocieplany jest przez godzinę albo i dłużej, może dojść do namnożenia bakterii.

Wskazówka: majonez można wykorzystać jako zamiennik oleju w przepisie na ciasto (w proporcji 1:1).

Ciasto majonezowe podaj do filiżanki kawy albo szklanki mleka – i uczta gotowa. Trzeba jednak mieć świadomość, że majonez to dodatek bardzo kaloryczny, który w połączeniu z pozostałymi składnikami czyni z ciasta kaloryczną bombę! W 100 ml majonezu jest ponad 600 kcal. Dlatego na taki przysmak pozwalajmy sobie jedynie od czasu do czasu.

d2k6aae

Majonez w domu – zróbcie go sami!

Jeśli chcesz mieć pewność co do użytych składników, spróbuj zrobić majonez na własną rękę. Możesz wykorzystać go nie tylko w wypiekach, ale również w sałatkach, sosach, do dekorowania jajek, mięs czy ryb.

Składniki:

  • 1-2 żółtka
  • sól
  • musztarda
  • szklanka oliwy lub oleju
  • pieprz i sok z cytryny do smaku

Wykonanie: żółtka włożyć do salaterki, dodać sól i musztardę. Następnie wlewać cienkim strumieniem oliwę, ciągle mieszając trzepaczką lub mikserem. Gdy sos zacznie gęstnieć, można dolewać oliwę większymi porcjami, w dalszym ciągu ucierając. Gotowy sos doprawić.

Przypominamy przepis na puszystą babkę majonezowo-cytrusową

Składniki:

  • 3/4 szklanki puszystej mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • mięta do dekoracji

Wykonanie: foremkę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem kuchennym na pianę i wsypujemy powoli cukier do momentu, aż powstanie beza.

Dodajemy po kolei oddzielone wcześniej żółtka oraz majonez i całość przez chwilę ubijamy. Następnie dołączamy puszystą mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną, które zagwarantują odpowiednią puszystość i miękkość ciasta. Dzięki ich gładkiej strukturze nie musimy używać sitka, co wpływa na skrócenie czasu przygotowywania. Do tak powstałej masy dosypujemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

d2k6aae

Po ich złączeniu w ciasto dodajemy skórki cytrusowe, przelewamy całość do foremki i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest już gotowe, studzimy je w foremce, posypujemy cukrem pudrem dla smaku i przyozdabiamy zielonym listkami mięty.

Źródło przepisów:

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2k6aae
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2k6aae
Więcej tematów