Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą

Czarna porzeczka należy do owoców, które najlepiej smakują w sezonie. Po zbiorach warto przygotować bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością tych kwaskowatych kulek. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", propozycja ta nie jest za słodka, aromatyczna i z chrupiącą migdałową bezą.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Czarna porzeczka należy do owoców, które najlepiej smakują w sezonie. Po zbiorach warto przygotować bardzo smaczne kruche ciasto z dużą ilością tych kwaskowatych kulek. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", propozycja ta nie jest za słodka, aromatyczna i z chrupiącą migdałową bezą.

Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (użyto tortowej)
1 szklanka cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
4-5 łyżek bułki tartej
750 g umytych, obranych czarnych porzeczek
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2-4 łyżki cukru
Beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
100g płatków migdałowych

  1. Płatki migdałowe wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć migdały w temperaturze 180 stopni C przez około 8-10 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto, podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika.
  3. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę 25x35cm pokrytą papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto w blaszce posypać bułką tartą. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłożyć je równomiernie na ciasto w blaszce.
  5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posypać nim porzeczki (ciasto nie musi przykryć owoców całkowicie).
  6. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
  7. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier (tak po 1 łyżce), mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Na końcu dodać uprażone płatki migdałowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką.
  8. Bezę równomiernie wyłożyć na podpieczone ciasto i blaszkę wstawić znów do piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni C na funkcji góra-dół przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. [
Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki