Ciasto na Sylwestra. Najlepsze przepisy na sylwestrowe słodkości
Urządzasz Sylwestra w domu? Oprócz imprezowych drinków nie może zabraknąć także przekąsek. Także tych słodkich. Co przygotować na ten wieczór? Podpowiadamy, jakie są najlepsze ciasta na Sylwestra.
Jakie ciasto na Sylwestra?
Najlepsze ciasto na Sylwestra będzie szybkie w przygotowaniu, wygodne w podaniu, niekruszące się, o zwartej strukturze, najlepiej bez bitej śmietany i innych nietrwałych ozdób.
Jak podawać ciasto w Sylwestra? Najlepszym sposobem jest pokrojenie na niewielkie kawałki i ułożenie każdego na osobnym ozdobnym kartoniku czy pociętym w kwadraty papierze do pieczenia. Drugi sposób to włożenie kawałków do plastikowych pojemniczków, które łatwo dostać w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.
Szybki sernik na Sylwestra
Składniki:
- 150 g herbatników,
- 1 kg sera puszystego,
- 8 dużych jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 budynie waniliowe bez cukru.
Polewa:
- 125 g masła,
- 3 łyżki kakao,
- 4 łyżki mleka,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- kolorowa posypka.
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ucierać z cukrem, a po uzyskaniu gładkiej masy dodać budyń, wciąż miksując. Kolejny krok to dodawanie sera powoli, łyżka po łyżce.
- Białka należy ubić na sztywno i dodać do masy, mieszając drewnianą łyżką.
- To smaczne ciasto na Sylwestra piecze się w formie 35 × 30 cm w 180 st. przez 50 minut. Na dnie blachy należy położyć papier do pieczenia, na nim herbatniki. Te należy zalać masą.
- Po upieczeniu studzić przez 15 min w zamkniętym piekarniku i kolejne 15 minut w otwartym. Potem na blacie.:
- Polewa: do roztopionego na patelni masła dodać cukier puder, a po jego roztopieniu mleko. Po zagotowaniu należy dodać kakao i po wymieszaniu od razu wylać na ciasto. Studzić w lodówce.
Brownie z kremem orzechowym
Składniki:
- 135 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka sypkiej kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich.
Krem orzechowy:
- 1/3 szklanki masła orzechowego,
- 250 g sera mascarpone,
- 1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie),
- 3 łyżki syropu klonowego,
- do posypania: orzechy, cynamon.
Sposób przygotowania:
- To szybkie ciasto na Sylwestra piecze się w 160 st. w tortownicy 25 cm średnicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- W rondelku rozpuścić masło z kawą, kakao i wanilią na minimalnym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika i dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do jednolitej masy.
- W innej misce jajka utrzeć z cukrem. Do tego dodać masę czekoladową, wymieszać, dodać mąkę i orzechy, znów wymieszać. Rozłożyć masę na blasze i piec przez 30 minut.
- Krem orzechowy: składniki wrzucić do miski i ubijać przez 2 minuty na puszysty krem. Posmarować nim wystudzone ciasto, wierzch posypać orzechami.
Pyszne ciasto Filadelfia na Sylwestra
Składniki:
- 3 galaretki wiśniowe,
- 300 g sucharów,
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
- 350 g kremu czekoladowego,
- 340 g jogurtu greckiego,
- około litra wrzątku,
- 570 g wiśni drylowanych w kompocie.
Sposób przygotowania:
- Rozpuścić jedną galaretkę w 350 ml wrzątku, dwie kolejne razem w 600 ml. Wymieszać, ostudzić.
- Suchary rozkruszyć i zmieszać z kremem czekoladowym. Masę położyć równomiernie na spód formy 25 × 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Warstwa jogurtowa: Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt i razem miksować, wtedy delikatnie dodawać galaretkę (350 ml) ostudzoną, ale nie tężejącą. Masę położyć na cieście i całość włożyć do lodówki na kilkanaście minut.
- Wiśnie odcedzić, sok dodać do drugiej galaretki. Wiśnie położyć na masie jogurtowej (stężałej) i zalać galaretką. Wstawić do lodówki.