Herbatniki – rodzaje, skład, zastosowanie

Herbatniki to ciasteczka pieczone na bazie mąki, cukru, masła (lub innego tłuszczu) i środków spulchniających. Często są podawane do herbaty lub dodaje się je do ciast i deserów.

Herbatników często używa się do ciast bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY-SA
Marlena Kostyńska

Herbatniki – rodzaje i skład

Herbatniki mają długą przydatność do spożycia i są łatwe w przechowywaniu. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów herbatników, od zwykłych, przez pełnoziarniste i czekoladowe, po nadziewane. Wśród herbatników smakowych możemy trafić na herbatniki śmietankowe, kakaowe, czekoladowe. Tradycyjne herbatniki maślane produkowane są z masła, jednak warto sprawdzać etykiety, ponieważ wśród gotowych herbatników, można natrafić na takie zawierające olej palmowy, który ma w sobie dużo kwasów tłuszczowych nasyconych i jest tanią alternatywą produkcyjną. Jakiś czas temu było głośno o herbatnikach maślanych znanej marki Leibniz, które w wersji wprowadzonej na polski rynek nie były tak do końca maślane. Na rynkach innych krajów herbatniki zawierały 12% masła, natomiast w Polsce zaledwie 5% masła i wspomniany wyżej olej palmowy. Interwencja konsumentów wpłynęła na producentów, którzy postanowili ujednolicić recepturę swoich herbatników maślanych na wszystkich rynkach. Jeżeli zależy nam na produktach dobrej jakości, zawsze korzystnym wyjściem może być upieczenie własnych, domowych herbatników – wtedy możemy dodać do nich prawdziwego masła i mieć pewność, że nie zawierają tłuszczów utwardzonych, albo wykorzystać mąkę pełnoziarnistą.

Popularne są maślane, prostokątne herbatniki petit beurre, które pochodzą z Francji. Mający swoje korzenie w Wielkiej Brytanii herbatnik pełnoziarnisty (digestive biscuit) jest herbatnikiem półsłodkim, zazwyczaj okrągłym, dawniej uważanym za ciastko wpływające leczniczo na układ trawienny dzięki wykorzystaniu sody oczyszczonej przy produkcji, co okazało się nieprawdą. Jest to bardzo popularna odmiana herbatnika, produkowana też w wersjach pokrytych jednostronnie lub w całości czekoladą, posypanych wiórkami kokosowymi, nadziewanych czekoladą i karmelem. Za jedną z odmian herbatnika można uznać też krakersy, które nie są słodkie, ale wytrawne, zwykle słone lub z dodatkiem przypraw.

Herbatniki – zastosowanie

Herbatniki są najczęściej podawane jako przekąska do kawy i herbaty. Stanowią też dobry dodatek lub ozdobę do lodów, jogurtów, owsianek, deserów z budyniem, galaretkami, serkiem mascarpone. Często herbatników używa się do wypieków różnych ciast, na przykład przekładańców, serników, rafaello, snickersa. Ciekawą opcją są ciasta na herbatnikach bez pieczenia.

Herbatniki zawierają węglowodany i sporo tłuszczu, białko, a także pochodzące z soli sód i potas. Niektóre substancje spulchniające i konserwanty zawarte w herbatnikach dostępnych w sprzedaży mogą być szkodliwe, wywoływać katar sienny, ataki astmy, bóle głowy, nudności i atopowe zapalenie skóry.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne