Herbatniki – rodzaje, skład, zastosowanie

Herbatniki to ciasteczka pieczone na bazie mąki, cukru, masła (lub innego tłuszczu) i środków spulchniających. Często są podawane do herbaty lub dodaje się je do ciast i deserów.

Herbatników często używa się do ciast bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY-SA
Marlena Kostyńska

Herbatniki – rodzaje i skład

Herbatniki mają długą przydatność do spożycia i są łatwe w przechowywaniu. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów herbatników, od zwykłych, przez pełnoziarniste i czekoladowe, po nadziewane. Wśród herbatników smakowych możemy trafić na herbatniki śmietankowe, kakaowe, czekoladowe. Tradycyjne herbatniki maślane produkowane są z masła, jednak warto sprawdzać etykiety, ponieważ wśród gotowych herbatników, można natrafić na takie zawierające olej palmowy, który ma w sobie dużo kwasów tłuszczowych nasyconych i jest tanią alternatywą produkcyjną. Jakiś czas temu było głośno o herbatnikach maślanych znanej marki Leibniz, które w wersji wprowadzonej na polski rynek nie były tak do końca maślane. Na rynkach innych krajów herbatniki zawierały 12% masła, natomiast w Polsce zaledwie 5% masła i wspomniany wyżej olej palmowy. Interwencja konsumentów wpłynęła na producentów, którzy postanowili ujednolicić recepturę swoich herbatników maślanych na wszystkich rynkach. Jeżeli zależy nam na produktach dobrej jakości, zawsze korzystnym wyjściem może być upieczenie własnych, domowych herbatników – wtedy możemy dodać do nich prawdziwego masła i mieć pewność, że nie zawierają tłuszczów utwardzonych, albo wykorzystać mąkę pełnoziarnistą.

Popularne są maślane, prostokątne herbatniki petit beurre, które pochodzą z Francji. Mający swoje korzenie w Wielkiej Brytanii herbatnik pełnoziarnisty (digestive biscuit) jest herbatnikiem półsłodkim, zazwyczaj okrągłym, dawniej uważanym za ciastko wpływające leczniczo na układ trawienny dzięki wykorzystaniu sody oczyszczonej przy produkcji, co okazało się nieprawdą. Jest to bardzo popularna odmiana herbatnika, produkowana też w wersjach pokrytych jednostronnie lub w całości czekoladą, posypanych wiórkami kokosowymi, nadziewanych czekoladą i karmelem. Za jedną z odmian herbatnika można uznać też krakersy, które nie są słodkie, ale wytrawne, zwykle słone lub z dodatkiem przypraw.

Herbatniki – zastosowanie

Herbatniki są najczęściej podawane jako przekąska do kawy i herbaty. Stanowią też dobry dodatek lub ozdobę do lodów, jogurtów, owsianek, deserów z budyniem, galaretkami, serkiem mascarpone. Często herbatników używa się do wypieków różnych ciast, na przykład przekładańców, serników, rafaello, snickersa. Ciekawą opcją są ciasta na herbatnikach bez pieczenia.

Herbatniki zawierają węglowodany i sporo tłuszczu, białko, a także pochodzące z soli sód i potas. Niektóre substancje spulchniające i konserwanty zawarte w herbatnikach dostępnych w sprzedaży mogą być szkodliwe, wywoływać katar sienny, ataki astmy, bóle głowy, nudności i atopowe zapalenie skóry.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał