Herbatniki – rodzaje, skład, zastosowanie
Herbatniki to ciasteczka pieczone na bazie mąki, cukru, masła (lub innego tłuszczu) i środków spulchniających. Często są podawane do herbaty lub dodaje się je do ciast i deserów.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Herbatniki – rodzaje i skład
Herbatniki mają długą przydatność do spożycia i są łatwe w przechowywaniu. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów herbatników, od zwykłych, przez pełnoziarniste i czekoladowe, po nadziewane. Wśród herbatników smakowych możemy trafić na herbatniki śmietankowe, kakaowe, czekoladowe. Tradycyjne herbatniki maślane produkowane są z masła, jednak warto sprawdzać etykiety, ponieważ wśród gotowych herbatników, można natrafić na takie zawierające olej palmowy, który ma w sobie dużo kwasów tłuszczowych nasyconych i jest tanią alternatywą produkcyjną. Jakiś czas temu było głośno o herbatnikach maślanych znanej marki Leibniz, które w wersji wprowadzonej na polski rynek nie były tak do końca maślane. Na rynkach innych krajów herbatniki zawierały 12% masła, natomiast w Polsce zaledwie 5% masła i wspomniany wyżej olej palmowy. Interwencja konsumentów wpłynęła na producentów, którzy postanowili ujednolicić recepturę swoich herbatników maślanych na wszystkich rynkach. Jeżeli zależy nam na produktach dobrej jakości, zawsze korzystnym wyjściem może być upieczenie własnych, domowych herbatników – wtedy możemy dodać do nich prawdziwego masła i mieć pewność, że nie zawierają tłuszczów utwardzonych, albo wykorzystać mąkę pełnoziarnistą.
Popularne są maślane, prostokątne herbatniki petit beurre, które pochodzą z Francji. Mający swoje korzenie w Wielkiej Brytanii herbatnik pełnoziarnisty (digestive biscuit) jest herbatnikiem półsłodkim, zazwyczaj okrągłym, dawniej uważanym za ciastko wpływające leczniczo na układ trawienny dzięki wykorzystaniu sody oczyszczonej przy produkcji, co okazało się nieprawdą. Jest to bardzo popularna odmiana herbatnika, produkowana też w wersjach pokrytych jednostronnie lub w całości czekoladą, posypanych wiórkami kokosowymi, nadziewanych czekoladą i karmelem. Za jedną z odmian herbatnika można uznać też krakersy, które nie są słodkie, ale wytrawne, zwykle słone lub z dodatkiem przypraw.
Herbatniki – zastosowanie
Herbatniki są najczęściej podawane jako przekąska do kawy i herbaty. Stanowią też dobry dodatek lub ozdobę do lodów, jogurtów, owsianek, deserów z budyniem, galaretkami, serkiem mascarpone. Często herbatników używa się do wypieków różnych ciast, na przykład przekładańców, serników, rafaello, snickersa. Ciekawą opcją są ciasta na herbatnikach bez pieczenia.
Herbatniki zawierają węglowodany i sporo tłuszczu, białko, a także pochodzące z soli sód i potas. Niektóre substancje spulchniające i konserwanty zawarte w herbatnikach dostępnych w sprzedaży mogą być szkodliwe, wywoływać katar sienny, ataki astmy, bóle głowy, nudności i atopowe zapalenie skóry.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.