Herbatniki – rodzaje, skład, zastosowanie

Herbatniki to ciasteczka pieczone na bazie mąki, cukru, masła (lub innego tłuszczu) i środków spulchniających. Często są podawane do herbaty lub dodaje się je do ciast i deserów.

Herbatników często używa się do ciast bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY-SA
Marlena Kostyńska

Herbatniki – rodzaje i skład

Herbatniki mają długą przydatność do spożycia i są łatwe w przechowywaniu. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów herbatników, od zwykłych, przez pełnoziarniste i czekoladowe, po nadziewane. Wśród herbatników smakowych możemy trafić na herbatniki śmietankowe, kakaowe, czekoladowe. Tradycyjne herbatniki maślane produkowane są z masła, jednak warto sprawdzać etykiety, ponieważ wśród gotowych herbatników, można natrafić na takie zawierające olej palmowy, który ma w sobie dużo kwasów tłuszczowych nasyconych i jest tanią alternatywą produkcyjną. Jakiś czas temu było głośno o herbatnikach maślanych znanej marki Leibniz, które w wersji wprowadzonej na polski rynek nie były tak do końca maślane. Na rynkach innych krajów herbatniki zawierały 12% masła, natomiast w Polsce zaledwie 5% masła i wspomniany wyżej olej palmowy. Interwencja konsumentów wpłynęła na producentów, którzy postanowili ujednolicić recepturę swoich herbatników maślanych na wszystkich rynkach. Jeżeli zależy nam na produktach dobrej jakości, zawsze korzystnym wyjściem może być upieczenie własnych, domowych herbatników – wtedy możemy dodać do nich prawdziwego masła i mieć pewność, że nie zawierają tłuszczów utwardzonych, albo wykorzystać mąkę pełnoziarnistą.

Popularne są maślane, prostokątne herbatniki petit beurre, które pochodzą z Francji. Mający swoje korzenie w Wielkiej Brytanii herbatnik pełnoziarnisty (digestive biscuit) jest herbatnikiem półsłodkim, zazwyczaj okrągłym, dawniej uważanym za ciastko wpływające leczniczo na układ trawienny dzięki wykorzystaniu sody oczyszczonej przy produkcji, co okazało się nieprawdą. Jest to bardzo popularna odmiana herbatnika, produkowana też w wersjach pokrytych jednostronnie lub w całości czekoladą, posypanych wiórkami kokosowymi, nadziewanych czekoladą i karmelem. Za jedną z odmian herbatnika można uznać też krakersy, które nie są słodkie, ale wytrawne, zwykle słone lub z dodatkiem przypraw.

Herbatniki – zastosowanie

Herbatniki są najczęściej podawane jako przekąska do kawy i herbaty. Stanowią też dobry dodatek lub ozdobę do lodów, jogurtów, owsianek, deserów z budyniem, galaretkami, serkiem mascarpone. Często herbatników używa się do wypieków różnych ciast, na przykład przekładańców, serników, rafaello, snickersa. Ciekawą opcją są ciasta na herbatnikach bez pieczenia.

Herbatniki zawierają węglowodany i sporo tłuszczu, białko, a także pochodzące z soli sód i potas. Niektóre substancje spulchniające i konserwanty zawarte w herbatnikach dostępnych w sprzedaży mogą być szkodliwe, wywoływać katar sienny, ataki astmy, bóle głowy, nudności i atopowe zapalenie skóry.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów