Ciasteczka na choinkę z witrażykiem
Te ciasteczka będą nie tylko smakowitym deserem, ale także świetna ozdobą na choinkę. Ich pieczenie może być wspaniałą zabawą dla całej rodziny. Więcej przepisów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 150 g margaryny
- 2 jajka
- 100 g mąki krupczatki
- 300 g mąki pszennej
- 2 szczypty soli
- 60 g cukru pudru
- 15 g cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka amoniaku
- 1 kopiasta łyżka śmietany 18 proc.
- ok. 25-30 cukierków kamyczków
- Mąki przesypujemy na stolnicę, dodajemy, sól, amoniak, pokrojoną, schłodzoną margarynę, którą kroimy drobniej, równocześnie mieszając z mąką.
- Dodajemy cukier puder, roztrzepane jajka i całość zagniatamy, szybko i energicznie.
- Z ciasta formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki, do schłodzenia na ok. 30 min.
- Piekarnik nastawiamy do temp. 175 st. C.
- Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok.0,5 cm lub cieniej. Za pomocą dwóch wielkości foremek wykrawamy ciasteczka. Pierwsze dużą, a następnie mniejszą tworząc otwór w środku. Wycięte ciasto pieczemy jako mniejsze ciasteczka.
- Układamy je na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdego otworu wkładamy cukierek.
- Jeśli mamy niewielkie otwory, należy cukierki rozkruszyć i dodać tylko część. Chodzi o to, żeby witrażyk z landrynki nie był za gruby. Najlepiej wykonać pierwsze próbę, sprawdzić czy dajemy całą czy rozkruszoną część cukierka. Cukierki wówczas dzielimy kolorami, wkładamy do woreczków foliowych i rozkruszamy na proszek, np. za pomocą tłuczka do mięsa.
- Pieczemy ok. 10 min., pozostawiamy na blasze do wystygnięcia i dopiero zdejmujemy.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze