Churrosy – pyszny deser po hiszpańsku

Jedni doszukują się w nich podobieństwa do rodzimych pączków, inni – ptysiów. Popularna przekąska na Półwyspie Iberyjskim i w krajach Ameryki Łacińskiej. Często serwowana także w polskich cukierniach oraz food truckach. Spróbujcie churrosów!

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | AS Food studio
Paulina Brzozowska

W Hiszpanii można je kupić niemal wszędzie. Na ulicach, lotniskach, dworcach czy stacjach metra natkniemy się na budki lub specjalne sklepy (zwane churrería, lub po katalońsku xurreria), w których serwuje się podłużne ciasteczka, o gwieździstym przekroju, kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Churrosy to ulubiona śniadaniowa przekąska mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego, często podawana z kubkiem gorącej czekolady, w której macza się specjał. Jest tradycyjnie podawana w Nowy Rok, po sylwestrowych szaleństwach.

Hiszpanie lubią opowiadać, że receptura ciastek narodziła się w pasterskich szałasach pirenejskich górali, którzy potrzebowali zamienników trudno dostępnego chleba. Jednak geneza przysmaku jest prawdopodobnie inna, a jego źródeł należy szukać w… Chinach, gdzie od wieków przygotowuje się youtiao – ciastka smażone na głębokim tłuszczu, spożywane zazwyczaj na śniadanie, w towarzystwie kleiku ryżowego congee i mleka sojowego. Ich przepis sprowadzili do Europy Portugalczycy, a niedługo później zainteresowali się nim Hiszpanie, którzy zmodyfikowali technikę wyrabiania przysmaku, przepuszczając ciasto przez formę w kształcie gwiazdy.

Dziś churrosami zajadają się także mieszkańcy krajów Ameryki Łacińskiej i południowo-zachodnich stanów USA. Podobne ciastka (zwane chichis lub chonchons) bardzo lubią również Francuzi. Ostatnio zyskują także popularność w Polsce, przede wszystkim za sprawą food trucków serwujących hiszpański przysmak, zwykle w towarzystwie Nutelli i innych słodkich sosów, czekoladowych, karmelowych albo krówkowych.

Churrosy można też przygotować w domu. Jak się do tego zabrać?

Bazą hiszpańskiego specjału jest ciasto parzone, którego przepis stworzyła w XVIII wieku para francuskich cukierników. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników: mąki pszennej, oleju, cukru i soli, choć czasami dodaje się także jajka, dzięki którym ciasto jest łatwiejsze do wyciskania przez szprycę, a po upieczeniu bardziej miękkie i delikatne. W uwspółcześnionych przepisach pojawia się niekiedy także masło i mleko.

Szklankę wody, dwie łyżki oleju, dwie łyżki cukru i szczyptę soli (ewentualnie także szklankę mleka i 50 g masła) gotujemy, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy szklankę mąki. Mieszamy kilka minut drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy. Zostawiamy do przestudzenia, po czym wbijamy 2-3 jaja i miksujemy.

Rozgrzewamy olej do smażenia do około 180 stopni. Temperatura nie powinna być wyższa, gdyż wtedy churrosy zbyt szybko stwardnieją na zewnątrz, a w środku mogą być niedopieczone. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego o gwiaździstym przekroju i wyciskamy około 8-10-centymetrowe kawałki bezpośrednio do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy kilka minut, aż ciastka zyskają jasnozłoty kolor. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowy ręcznik. Odciskamy nadmiar tłuszczu.

Po przestudzeniu churrosy możemy posypać cukrem lub cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Dla łasuchów warto przygotować polewę czekoladową, choć lepszym rozwiązaniem jest podanie osobno ciastek i sosu (np. ze śmietanki kremówki, ewentualnie śmietanki kokosowej, masła i czekolady deserowej, „wzmocnionego” odrobiną rumu i szczyptą chili)
, w którym maczamy specjał.

Churrosy świetnie smakują również w towarzystwie sosu dulce de leche. Pod tą trochę zagadkową nazwą kryje się po prostu słodkie mleko skondensowane, gotowane w zamkniętej puszce, cały czas zanurzonej wodzie, przez 2-3 godziny, a na koniec zblendowane, by uzyskać aksamitną konsystencję.

Miłośnicy egzotycznych doznań smakowych mogą spróbować churrosów w wersji urugwajskiej, podając je do roztopionego sera, w postaci dodatku do fondue.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Kandyzowana skórka pomarańczowa w czekoladzie

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru