Chłodniki z różnych części świata. Smakowite przepisy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Gazpacho, okroszka i inne zupy na upały

Obraz
© 123RF

Chłodnik to danie kojarzące się nam się głównie z upałami. Polska, tradycyjna zimna zupa przygotowywana jest z młodych buraczków, nowalijek i maślanki, kefiru lub jogurtu, zawiera mnóstwo koperku, jest lekko kwaskowata i bardzo orzeźwiająca. Najczęściej polski chłodnik podaje się z jajkiem, ale w dawniejszych czasach koniecznym dodatkiem były szyjki rakowe.

Chłodnik nie jest jednak tylko polską specjalnością. W różnych częściach świata znajdziemy rozmaite zupy na zimno. A że upały nas nie opuszczają może warto się nimi zainspirować i urozmaicić nasze letnie menu?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Gazpacho

Obraz
© 123RF

Zimne zupy przygotowuje się w wielu kuchniach świata. Różnią się one składnikami, ale zawsze podawane są bardzo schłodzone. Jednym z najbardziej znanych chłodników jest hiszpańskie gazpacho. Składnikami tej zupy są pomidory, papryka, czosnek, cebula, ocet winny, oliwa, czerstwy chleb, sól i pieprz. Warzywa myjemy i kroimy w dość duże kawałki, chleb kruszymy. Wszystko miksujemy z octem, oliwą i przyprawami. Schładzamy, polewamy oliwą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

/ 7Chłodnik z Meksyku

Obraz
© 123RF

W Meksyku zazwyczaj jest bardzo gorąco, stąd musiała tu powstać jakaś odmiana zimnej zupy. Głównym składnikiem chłodnika z Meksyku jest awokado. Musi być ono bardzo dojrzałe. Obieramy je, kroimy w kostkę, umieszczamy w blenderze, dodajemy kilka łyżek soku z cytryny, posiekane chili, pęczek kolendry i miksujemy. Po chwili dolewamy zimny bulion warzywny i miksujemy nadal. Zupę schładzamy i podajemy z posiekanymi pomidorami i papryczką chili.

/ 7
Bułgarski tarator 


Obraz
© 123RF

Bałkany słyną z aromatycznych warzyw, a także ze znakomitego jogurtu. Nie jest więc dziwne, że wymyślono tam zupę, będącą połączeniem warzyw i jogurtu. Tarator jest wyjątkowo orzeźwiający, więc w upalne dni nie ma nic lepszego. Do przygotowania tego chłodnika potrzebujemy: kilka ogórków, kilka ząbków czosnku, sporo koperku, naturalny jogurt, oliwę i sól. Ogórki ścieramy na tarce, podobnie jak czosnek. Posypujemy warzywa solą i odstawiamy na kilka minut, by puściły sok. Mieszamy je z jogurtem, dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek i schładzamy przez godzinę. Tarator podajemy bardzo zimny.

/ 7Rosyjska okroszka

Obraz
© 123RF

Rosja słynie z bardzo nietypowego napoju, czyli kwasu chlebowego. Ten pachnący drożdżami napój jest bardzo orzeźwiający. Może być on także głównym elementem zimnej zupy, okroszki. Jej przygotowanie jest łatwe, choć czasochłonne. Najpierw musimy ugotować ziemniaki w mundurkach i jajka. Obieramy je i kroimy w kostkę. Wędzoną szynkę i kiełbasę również kroimy w kostkę. Na tarce ścieramy kilka ogórków i rzodkiewek. Wszystkie te składniki zalewamy jogurtem i kwasem chlebowym, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sporą ilością koperku i schładzamy.

/ 7Włoski chłodnik z melona

Obraz
© 123RF

Zupa z melona jest bardzo ciekawą propozycją prosto z Włoch. Do jej przygotowania potrzebujemy dojrzałego melona, dwie pomarańcze, kilka listków mięty, kostki lodu i kilka plasterków szynki prosciutto. Melona obieramy, miksujemy w wodą, dodajemy cząstki pomarańczy i liście mięty. Schładzamy kostkami lodu i podajemy z posiekanymi drobno plasterkami szynki.

/ 7Wiśniowy chłodnik węgierski

Obraz
© 123RF

I na koniec chłodnik owocowy, pochodzący z Węgier. Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą wiśnie, czerwone wino, cukier i cynamon. Owoce drylujemy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy cukier i cynamon, gotujemy 20 minut, dodajemy wino, gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Schładzamy i miksujemy. Podajemy z jogurtem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu