WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Chłodniki z różnych części świata. Smakowite przepisy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Gazpacho, okroszka i inne zupy na upały

Obraz
© 123RF

Chłodnik to danie kojarzące się nam się głównie z upałami. Polska, tradycyjna zimna zupa przygotowywana jest z młodych buraczków, nowalijek i maślanki, kefiru lub jogurtu, zawiera mnóstwo koperku, jest lekko kwaskowata i bardzo orzeźwiająca. Najczęściej polski chłodnik podaje się z jajkiem, ale w dawniejszych czasach koniecznym dodatkiem były szyjki rakowe.

Chłodnik nie jest jednak tylko polską specjalnością. W różnych częściach świata znajdziemy rozmaite zupy na zimno. A że upały nas nie opuszczają może warto się nimi zainspirować i urozmaicić nasze letnie menu?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Gazpacho

Obraz
© 123RF

Zimne zupy przygotowuje się w wielu kuchniach świata. Różnią się one składnikami, ale zawsze podawane są bardzo schłodzone. Jednym z najbardziej znanych chłodników jest hiszpańskie gazpacho. Składnikami tej zupy są pomidory, papryka, czosnek, cebula, ocet winny, oliwa, czerstwy chleb, sól i pieprz. Warzywa myjemy i kroimy w dość duże kawałki, chleb kruszymy. Wszystko miksujemy z octem, oliwą i przyprawami. Schładzamy, polewamy oliwą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

/ 7Chłodnik z Meksyku

Obraz
© 123RF

W Meksyku zazwyczaj jest bardzo gorąco, stąd musiała tu powstać jakaś odmiana zimnej zupy. Głównym składnikiem chłodnika z Meksyku jest awokado. Musi być ono bardzo dojrzałe. Obieramy je, kroimy w kostkę, umieszczamy w blenderze, dodajemy kilka łyżek soku z cytryny, posiekane chili, pęczek kolendry i miksujemy. Po chwili dolewamy zimny bulion warzywny i miksujemy nadal. Zupę schładzamy i podajemy z posiekanymi pomidorami i papryczką chili.

/ 7
Bułgarski tarator 


Obraz
© 123RF

Bałkany słyną z aromatycznych warzyw, a także ze znakomitego jogurtu. Nie jest więc dziwne, że wymyślono tam zupę, będącą połączeniem warzyw i jogurtu. Tarator jest wyjątkowo orzeźwiający, więc w upalne dni nie ma nic lepszego. Do przygotowania tego chłodnika potrzebujemy: kilka ogórków, kilka ząbków czosnku, sporo koperku, naturalny jogurt, oliwę i sól. Ogórki ścieramy na tarce, podobnie jak czosnek. Posypujemy warzywa solą i odstawiamy na kilka minut, by puściły sok. Mieszamy je z jogurtem, dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek i schładzamy przez godzinę. Tarator podajemy bardzo zimny.

/ 7Rosyjska okroszka

Obraz
© 123RF

Rosja słynie z bardzo nietypowego napoju, czyli kwasu chlebowego. Ten pachnący drożdżami napój jest bardzo orzeźwiający. Może być on także głównym elementem zimnej zupy, okroszki. Jej przygotowanie jest łatwe, choć czasochłonne. Najpierw musimy ugotować ziemniaki w mundurkach i jajka. Obieramy je i kroimy w kostkę. Wędzoną szynkę i kiełbasę również kroimy w kostkę. Na tarce ścieramy kilka ogórków i rzodkiewek. Wszystkie te składniki zalewamy jogurtem i kwasem chlebowym, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sporą ilością koperku i schładzamy.

/ 7Włoski chłodnik z melona

Obraz
© 123RF

Zupa z melona jest bardzo ciekawą propozycją prosto z Włoch. Do jej przygotowania potrzebujemy dojrzałego melona, dwie pomarańcze, kilka listków mięty, kostki lodu i kilka plasterków szynki prosciutto. Melona obieramy, miksujemy w wodą, dodajemy cząstki pomarańczy i liście mięty. Schładzamy kostkami lodu i podajemy z posiekanymi drobno plasterkami szynki.

/ 7Wiśniowy chłodnik węgierski

Obraz
© 123RF

I na koniec chłodnik owocowy, pochodzący z Węgier. Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą wiśnie, czerwone wino, cukier i cynamon. Owoce drylujemy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy cukier i cynamon, gotujemy 20 minut, dodajemy wino, gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Schładzamy i miksujemy. Podajemy z jogurtem.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum