Chłodniki z różnych części świata. Smakowite przepisy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Gazpacho, okroszka i inne zupy na upały

Obraz
© 123RF

Chłodnik to danie kojarzące się nam się głównie z upałami. Polska, tradycyjna zimna zupa przygotowywana jest z młodych buraczków, nowalijek i maślanki, kefiru lub jogurtu, zawiera mnóstwo koperku, jest lekko kwaskowata i bardzo orzeźwiająca. Najczęściej polski chłodnik podaje się z jajkiem, ale w dawniejszych czasach koniecznym dodatkiem były szyjki rakowe.

Chłodnik nie jest jednak tylko polską specjalnością. W różnych częściach świata znajdziemy rozmaite zupy na zimno. A że upały nas nie opuszczają może warto się nimi zainspirować i urozmaicić nasze letnie menu?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Gazpacho

Obraz
© 123RF

Zimne zupy przygotowuje się w wielu kuchniach świata. Różnią się one składnikami, ale zawsze podawane są bardzo schłodzone. Jednym z najbardziej znanych chłodników jest hiszpańskie gazpacho. Składnikami tej zupy są pomidory, papryka, czosnek, cebula, ocet winny, oliwa, czerstwy chleb, sól i pieprz. Warzywa myjemy i kroimy w dość duże kawałki, chleb kruszymy. Wszystko miksujemy z octem, oliwą i przyprawami. Schładzamy, polewamy oliwą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

/ 7Chłodnik z Meksyku

Obraz
© 123RF

W Meksyku zazwyczaj jest bardzo gorąco, stąd musiała tu powstać jakaś odmiana zimnej zupy. Głównym składnikiem chłodnika z Meksyku jest awokado. Musi być ono bardzo dojrzałe. Obieramy je, kroimy w kostkę, umieszczamy w blenderze, dodajemy kilka łyżek soku z cytryny, posiekane chili, pęczek kolendry i miksujemy. Po chwili dolewamy zimny bulion warzywny i miksujemy nadal. Zupę schładzamy i podajemy z posiekanymi pomidorami i papryczką chili.

/ 7
Bułgarski tarator 


Obraz
© 123RF

Bałkany słyną z aromatycznych warzyw, a także ze znakomitego jogurtu. Nie jest więc dziwne, że wymyślono tam zupę, będącą połączeniem warzyw i jogurtu. Tarator jest wyjątkowo orzeźwiający, więc w upalne dni nie ma nic lepszego. Do przygotowania tego chłodnika potrzebujemy: kilka ogórków, kilka ząbków czosnku, sporo koperku, naturalny jogurt, oliwę i sól. Ogórki ścieramy na tarce, podobnie jak czosnek. Posypujemy warzywa solą i odstawiamy na kilka minut, by puściły sok. Mieszamy je z jogurtem, dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek i schładzamy przez godzinę. Tarator podajemy bardzo zimny.

/ 7Rosyjska okroszka

Obraz
© 123RF

Rosja słynie z bardzo nietypowego napoju, czyli kwasu chlebowego. Ten pachnący drożdżami napój jest bardzo orzeźwiający. Może być on także głównym elementem zimnej zupy, okroszki. Jej przygotowanie jest łatwe, choć czasochłonne. Najpierw musimy ugotować ziemniaki w mundurkach i jajka. Obieramy je i kroimy w kostkę. Wędzoną szynkę i kiełbasę również kroimy w kostkę. Na tarce ścieramy kilka ogórków i rzodkiewek. Wszystkie te składniki zalewamy jogurtem i kwasem chlebowym, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sporą ilością koperku i schładzamy.

/ 7Włoski chłodnik z melona

Obraz
© 123RF

Zupa z melona jest bardzo ciekawą propozycją prosto z Włoch. Do jej przygotowania potrzebujemy dojrzałego melona, dwie pomarańcze, kilka listków mięty, kostki lodu i kilka plasterków szynki prosciutto. Melona obieramy, miksujemy w wodą, dodajemy cząstki pomarańczy i liście mięty. Schładzamy kostkami lodu i podajemy z posiekanymi drobno plasterkami szynki.

/ 7Wiśniowy chłodnik węgierski

Obraz
© 123RF

I na koniec chłodnik owocowy, pochodzący z Węgier. Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą wiśnie, czerwone wino, cukier i cynamon. Owoce drylujemy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy cukier i cynamon, gotujemy 20 minut, dodajemy wino, gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Schładzamy i miksujemy. Podajemy z jogurtem.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść