Chleb żytni razowy na zakwasie

Wydaje się, że wypiekanie razowego chleba żytniego w domu jest pracochłonne i wymaga specjalistycznego sprzętu. Nic bardziej mylnego! Oczywiście początki mogą okazać się trudne, ale nie należy się zrażać, w końcu praktyka czyni mistrza.

Chleb żytni razowy na zakwasieChleb żytni razowy na zakwasie

Składniki

  • Kilogram mąki żytniej razowej
  • Łyżeczka soli
  • Któryś z dodatków: czarny kminek, orzechy, śliwki, słonecznik albo to, co ci przyjdzie do głowy.
  • Łyżka oliwy lub oleju, albo jeden ugotowany ziemniak - chleb dłużej zachowuje świeżość
  • Woda

Przepis

Najpierw robimy *zakwas *(albo od kogoś trochę pożyczamy). Kilka łyżek mąki, powiedzmy 3, wsypuję do słoika i zalewam taką samą objętością przegotowanej letniej wody - mieszam. Zakwas tworzy się około 5 dni i dopiero po tym czasie jest gotowy do użycia.

Przepis

Przez kolejne dni, codziennie dosypuję po pół łyżki mąki i dolewam troszkę wody. Po upieczeniu chleba trzeba zostawić trochę "starego" zakwasu przechowując go w lodówce. Ważne żeby przed kolejnym wypiekiem wyjąć wcześniej (dzień lub dwa ) nasz zakwas z lodówki i trochę go dokarmić mąką aby nabrał mocy. Można też schować do lodówki kulkę zaczynu ( tego ciasta z pierwszej fazy wyrastania kiedy bąbelkuje) i obudzić go dosypując mąki rozrobionej w wodzie.

Przepis

Przygotowanie zaczynu: Na dzień przed wypiekiem 12-14 godzin robimy zaczyn, łącząc połowę mąki przeznaczonej na chleb, z zakwasem. Wcześniej należy tę mąkę zaparzyć, zalewając ją po prostu wrzątkiem. Kiedy całość wystygnie wlewamy zakwas do mąki i mieszamy parę minut - w razie potrzeby dolewamy wodę, aby masa miała konsystencję ciasta na placki kartoflane.

Przepis

Następnego dnia kiedy jest już wyrośnięte i widać wydostające się z niego pęcherzyki powietrza, dokładamy resztę mąki i mieszamy całość dodając sól, wodę, kminek ( można użyć serwatki ) i olej, czy też ziemniaki.

Przepis

Ciasto na chleb powinno być dosyć plastyczne niezbyt suche, ale też nie za rzadkie). Nawet, jeśli przesadzimy w tę czy inną stronę - to chleb i tak powinien się udać.

Przepis

Wkładamy nasze dzieło do foremki (posypanej mąką ) do około 3/4 wysokości i znów czekamy na to aby nam całość "ruszyła". Ciasto w formie powinno wyrosnąć wypełniając ją w całości. Czas wyrastania od 2 do nawet 6 godzin. Zależy to od temperatury otoczenia i "mocy" zaczynu.

Przepis

Pieczenie: Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i czekam około 1 godziny. W zależności o piekarnika w jakim pieczemy, czas może się wahać w jedną lub drugą stronę i w związku z tym proponuję użyć patyczka i nakłuć chleb żeby się przekonać czy jest już upieczony.

Przepis

W razie wątpliwości służę radą http://ekochlebek.blox.pl/html

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥