Chleb pomidorowy z pieprzem marynowanym. Prosty i pyszny
Chleb pomidorowy? Tak, to możliwe i bardzo smaczne! Nie ma nic lepszego niż zapach domowego chleba. A co powiecie na wyrośnięty i puszysty chlebek z dodatkiem suszonych pomidorów? Niebo w gębie. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 600 g mąki pszennej typ. 550,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku),
- 350 ml ciepłej wody,
- 150 g (masa bez oleju) suszonych pomidorów z pieprzem zielonym marynowanym w oleju z ziołami
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.
Ponadto:
- mąka do podsypania,
- ok. 1 łyżki oleju z pomidorów,
- 2 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu.
Przepis
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. W blenderze miksujemy suszone pomidory razem z pieprzem i 2 łyżkami oleju.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy świeżo przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto.
Przepis
Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Dzielimy na dwie części, formułujemy podłużne chlebki i układamy na blasze podsypanej mąką. Ciasto na wierzchu nakłuwamy, np. widelcem.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przepis
Wyrośnięte ciasto można jeszcze raz ponakłuwać, następnie wierzch smarujemy olejem z pomidorów i posypujemy startym serem. Pieczemy w 185 st. C ok. 30 min. na dolnej półce.