Buraczane kopytka. Zachwycają smakiem i wyglądem
Jak sprawić, by zwykłe kopytka zamieniły się w oryginalne danie? Wystarczy do ziemniaczanego ciasta dodać puree z buraka. Dzięki temu kopytka zyskają przepiękny różowy kolor. Kopytka będą doskonale smakować z podsmażoną na złoty kolor cebulką.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 łyżki gotowanych ziemniaków
- 1 burak, ugotowany, przetarty lub zmiksowany na puree
- 1 jajko
- około 1-1,5 szklanki mąki
Cebulka do polania kopytek:
- 1 cebula, poszatkowana
- 1 łyżka oleju kokosowego/słonecznikowego
- sól, pieprz
Przepis
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę, lub dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy puree buraczane, jajko i mąkę. Zagniatamy. Nie powinno się kleić do rąk. W razie potrzeby dodaj mąki.
- Formujemy wałek, spłaszczamy i kroimy kopytka.
- Zagotowujemy wodę w większym garnku i solimy ją.
- Kopytka gotujemy do wypłynięcia. Cebulkę rumienimy na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl