Botwinka czy krem ze szparagów? 5 inspirujących przepisów na wiosenne zupy

Kochamy zupy – jak żaden inny naród przepisy na nasze ukochane zupy dostosowujemy do sezonu. Podczas gdy jesienią i zimą marzą nam się gęste, rozgrzewające i ciężkie zupy, tak wiosną tęsknimy za delikatnym smakiem nowalijek i sezonowych, młodych warzyw. Oto 5 inspirujących pomysłów na pyszne wiosenne zupy.

Zupa szczawiowaWiosną warto postawić na delikatne, lekkostrawne zupy z młodych warzyw
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Botwinka

Obowiązkowo gotowana w sezonie wiosennym, gdy tylko na straganach pojawią się smakowite wiązki różowawych łodyg z zielonymi listkami. Młode buraczki to kwintesencja smaku wiosny.

Nie ma nic prostszego niż zupa z botwinki – wystarczy wywar mięsny lub warzywny i posiekane liście, łodygi oraz korzenie młodego buraka. Do tego śmietana, jajko i ziemniaki – obiad gotowy.

Sezon na botwinkę

Zupa ze szczawiu

Szczaw pyszni się na targu wiosną, zachęcając do zakupu. Trudno przejść obojętnie obok tej wściekłej zieleni. A cóż lepszego na wiosnę niż talerz parującej, lekko kwaskowatej zupy ze szczawiu?

Z uwagi na obecność szczawianów obowiązkowo z jajkiem (a najlepiej dwoma!). A może ryżowe kulki? Albo zupa krem? Sprawdźcie, jakie odsłony może mieć poczciwa zupa szczawiowa.

Kapuśniak

Zimą robimy go na kapuście kiszonej z dużą ilością mięs – podobnie jak bigos. Wiosną i latem nasze serca skrada jednak młoda, delikatna kapusta. Zupa z niej jest tak pyszna, że trudno poprzestać na jednym talerzu, a gdy dodamy do niej na przykład miękkie pulpeciki z mięsa, to z powodzeniem kapuśniak z młodej kapusty zastąpi nam cały obiad.

Zupa ze szparagów

Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, więc warto wykorzystywać te smakowite, chrupiące białe i zielone łodygi, kiedy tylko jest okazja. A żeby się nie znudziły, można postawić na… zupy! W postaci kremu zasmakują nawet tym, którzy od szparagów dotychczas stronili.

Zupa z zielonych ogórków

A co powiecie na zupę z zielonych ogórków z dodatkiem soku z ogórków małosolnych? Jest pyszna! To eksplozja słodyczy i orzeźwienia pochodzącego ze świeżych ogórków połączona z bogatym aromatem kopru i czosnku z zalewy po świeżo ukiszonych ogórkach małosolnych.

Idealna na wiosnę i na lato!

Botwinka
© 123RF
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇