Trwa ładowanie...

Botwinka czy krem ze szparagów? 5 inspirujących przepisów na wiosenne zupy

Kochamy zupy – jak żaden inny naród przepisy na nasze ukochane zupy dostosowujemy do sezonu. Podczas gdy jesienią i zimą marzą nam się gęste, rozgrzewające i ciężkie zupy, tak wiosną tęsknimy za delikatnym smakiem nowalijek i sezonowych, młodych warzyw. Oto 5 inspirujących pomysłów na pyszne wiosenne zupy.

Wiosną warto postawić na delikatne, lekkostrawne zupy z młodych warzywWiosną warto postawić na delikatne, lekkostrawne zupy z młodych warzywŹródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Botwinka

Obowiązkowo gotowana w sezonie wiosennym, gdy tylko na straganach pojawią się smakowite wiązki różowawych łodyg z zielonymi listkami. Młode buraczki to kwintesencja smaku wiosny.

Nie ma nic prostszego niż zupa z botwinki – wystarczy wywar mięsny lub warzywny i posiekane liście, łodygi oraz korzenie młodego buraka. Do tego śmietana, jajko i ziemniaki – obiad gotowy.

Sezon na botwinkę

Zupa ze szczawiu

Szczaw pyszni się na targu wiosną, zachęcając do zakupu. Trudno przejść obojętnie obok tej wściekłej zieleni. A cóż lepszego na wiosnę niż talerz parującej, lekko kwaskowatej zupy ze szczawiu?

d21x3o7

Z uwagi na obecność szczawianów obowiązkowo z jajkiem (a najlepiej dwoma!). A może ryżowe kulki? Albo zupa krem? Sprawdźcie, jakie odsłony może mieć poczciwa zupa szczawiowa.

Kapuśniak

Zimą robimy go na kapuście kiszonej z dużą ilością mięs – podobnie jak bigos. Wiosną i latem nasze serca skrada jednak młoda, delikatna kapusta. Zupa z niej jest tak pyszna, że trudno poprzestać na jednym talerzu, a gdy dodamy do niej na przykład miękkie pulpeciki z mięsa, to z powodzeniem kapuśniak z młodej kapusty zastąpi nam cały obiad.

d21x3o7

Zupa ze szparagów

Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, więc warto wykorzystywać te smakowite, chrupiące białe i zielone łodygi, kiedy tylko jest okazja. A żeby się nie znudziły, można postawić na… zupy! W postaci kremu zasmakują nawet tym, którzy od szparagów dotychczas stronili.

d21x3o7

Zupa z zielonych ogórków

A co powiecie na zupę z zielonych ogórków z dodatkiem soku z ogórków małosolnych? Jest pyszna! To eksplozja słodyczy i orzeźwienia pochodzącego ze świeżych ogórków połączona z bogatym aromatem kopru i czosnku z zalewy po świeżo ukiszonych ogórkach małosolnych.

Idealna na wiosnę i na lato!

Botwinka 123RF
Źródło: 123RF
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj