- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1,5 litra rosołu (może być z kostki)
 - 2-3 garście szczawiu
 - 5-6 ziemniaków
 - 4 jajka na twardo
 - 2 łyżki słodkiej śmietany
 - sól
 - pieprz
 - ziele angielskie
 - liść laurowy
 
Przepis
- Zagotować rosół z przyprawami, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
 - Gotować, aż zmiękną, wtedy dodać umyty i posiekany szczaw. Na koniec dodać śmietanę.
 - Podawać z jajkami przekrojonymi na pól.
 - Posypać natką pietruszki lub koperkiem.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl