Trwa ładowanie...

Boćwina czy botwina? Czym się różnią według lingwistów i zwykłych użytkowników języka

Dzisiaj powszechne, choć jeszcze niepotwierdzone w słownikach, a więc nieoficjalne, jest rozróżnianie tych dwóch słów: "botwina" i "boćwina".

Boćwina czy botwina? Czym się różnią według lingwistów i zwykłych użytkowników językaŹródło: iStock.com
dqnklas
dqnklas

Boćwina występuje w dwóch odmianach: zwyczajnej, którą można gotować jak szpinak lub jarmuż, oraz szerokoogonkowej, o grubych, mięsistych ogonkach liściowych, które w trakcie obróbki cieplnej zachowują się trochę jak szparagi. Botwiną nazywamy młode liście i korzenie odmiany ćwikłowej buraka zwyczajnego.

Boćwiny, tylko gdy jest młoda, można w zasadzie używać zamiennie z botwiną, ale warto poczekać, aż dojrzeje i nabierze właściwego tylko sobie charakteru: można wtedy zawijać w nią mięso czy warzywa, piec, dusić, smażyć, grillować lub jeść na surowo w sałatce. Będzie pięknie wyglądać, bo występuje w wielu kolorach: różowym, żółtym, pomarańczowym, białym, czerwonym. Nie jest powszechnie dostępna w sprzedaży, ale w naszym klimacie rośnie doskonale, warto więc posiać ją w ogródku lub na działce.

Botwina, boćwina i botwinka to według słowników równoważne nazwy zupy gotowanej na młodych liściach i korzeniach buraka zwykłego z odmiany ćwikłowej.

Zobacz też: Chłodnik chlebowy. Najlepsza zupa na upały

Z punktu widzenia językoznawców pomiędzy botwiną i boćwiną różnica jest tylko w formie, a nie w znaczeniu – to warianty.

dqnklas

Słowniki nigdy nie nadążają za zwyczajem językowym, który jest żywy i ciągle się zmienia. Powszechnie używane słowa, żeby mogły zostać oficjalnie uznane przez językoznawstwo, muszą nieco poczekać.

W języku jednak można zaobserwować dążenie do precyzji i wyrazistości. Jak pisze lingwista Mirosław Bańko, użytkownicy z podejrzliwością patrzą na warianty, z którymi nie jest związana różnica w znaczeniu, i dążą do jakiegoś racjonalnego ich zagospodarowania – stąd opisane wyżej rozróżnienie, którego oficjalne uznanie w niedalekiej przyszłości jest zapewne nieuniknione.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dqnklas
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dqnklas
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj