Nie wyrzucaj. Oto jak możesz wykorzystać skórki z bobu

Bób to jedno z najsmaczniejszych warzyw strączkowych. Gdy przyjdzie na niego sezon, zajadamy się bardzo smacznym miąższem, ale przy okazji wyrzucamy skórki. A możemy je także wykorzystać w kuchni.

Bób w łupinkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Pamiętajmy o tym, że w skórce bobu znajdziemy o wiele więcej witamin niż w miąższu. Są tam witaminy z grupy B, witamina C, witamina A i wiele bardzo cennych mikroelementów. W dodatku skórka, szczególnie z młodych ziaren bobu to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego błonnika pokarmowego. Co więc możemy zrobić ze skórek z bobu? Oto kilka naszych propozycji.

Przekąska z chrupiących skórek

Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujemy skórki z ugotowanego bobu, miód, olej lub oliwę z oliwek, sól, pieprz i trochę wędzonej papryki. Olej wlewamy do miski, dodajemy miód i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Zanurzamy w sosie skórki z bobu, pozostawiamy na pół godziny, żeby lekko nasiąkły. Po tym czasie odsączamy je na sitku, przekładamy na rozgrzaną blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upieczone lekko studzimy, posypujemy lekko solą i podajemy od razu.

Kotleciki ze skórkami z bobu

Łupiny z bobowych ziaren możemy wykorzystać również do przygotowania bardzo smacznych kotlecików, przypominających trochę słynne falafele. Potrzebujemy: łupinki z bobu, gotowaną ciecierzycę, mąkę ryżową, cebulę, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwy, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól i pieprz. Skórki kroimy dość drobno i miksujemy z oliwą na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki: ciecierzycę, posiekaną cebulę i czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Miksujemy, dodajemy tyle mąki, by masa była zwarta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy kotlety w głębokim tłuszczu.

Pasta z łupinek z bobu

Ze skórek bobu możemy również zrobić doskonałą pastę, którą możemy podawać z pieczywem lub chipsami. Składniki: skórki z ugotowanego bobu, trochę tahini, czyli pasty sezamowej, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Skórki miksujemy na dość gładką masę. Dodajemy tahini, posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz, miksujemy nadal, aż uzyskamy naprawdę gładką pastę. Schładzamy w lodówce kilka minut.

Kto nie może jeść bobu?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟