Nie wyrzucaj. Oto jak możesz wykorzystać skórki z bobu

Bób to jedno z najsmaczniejszych warzyw strączkowych. Gdy przyjdzie na niego sezon, zajadamy się bardzo smacznym miąższem, ale przy okazji wyrzucamy skórki. A możemy je także wykorzystać w kuchni.

Bób w łupinkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Pamiętajmy o tym, że w skórce bobu znajdziemy o wiele więcej witamin niż w miąższu. Są tam witaminy z grupy B, witamina C, witamina A i wiele bardzo cennych mikroelementów. W dodatku skórka, szczególnie z młodych ziaren bobu to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego błonnika pokarmowego. Co więc możemy zrobić ze skórek z bobu? Oto kilka naszych propozycji.

Przekąska z chrupiących skórek

Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujemy skórki z ugotowanego bobu, miód, olej lub oliwę z oliwek, sól, pieprz i trochę wędzonej papryki. Olej wlewamy do miski, dodajemy miód i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Zanurzamy w sosie skórki z bobu, pozostawiamy na pół godziny, żeby lekko nasiąkły. Po tym czasie odsączamy je na sitku, przekładamy na rozgrzaną blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upieczone lekko studzimy, posypujemy lekko solą i podajemy od razu.

Kotleciki ze skórkami z bobu

Łupiny z bobowych ziaren możemy wykorzystać również do przygotowania bardzo smacznych kotlecików, przypominających trochę słynne falafele. Potrzebujemy: łupinki z bobu, gotowaną ciecierzycę, mąkę ryżową, cebulę, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwy, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól i pieprz. Skórki kroimy dość drobno i miksujemy z oliwą na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki: ciecierzycę, posiekaną cebulę i czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Miksujemy, dodajemy tyle mąki, by masa była zwarta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy kotlety w głębokim tłuszczu.

Pasta z łupinek z bobu

Ze skórek bobu możemy również zrobić doskonałą pastę, którą możemy podawać z pieczywem lub chipsami. Składniki: skórki z ugotowanego bobu, trochę tahini, czyli pasty sezamowej, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Skórki miksujemy na dość gładką masę. Dodajemy tahini, posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz, miksujemy nadal, aż uzyskamy naprawdę gładką pastę. Schładzamy w lodówce kilka minut.

Kto nie może jeść bobu?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm