Nie wyrzucaj. Oto jak możesz wykorzystać skórki z bobu

Bób to jedno z najsmaczniejszych warzyw strączkowych. Gdy przyjdzie na niego sezon, zajadamy się bardzo smacznym miąższem, ale przy okazji wyrzucamy skórki. A możemy je także wykorzystać w kuchni.

Bób w łupinkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Pamiętajmy o tym, że w skórce bobu znajdziemy o wiele więcej witamin niż w miąższu. Są tam witaminy z grupy B, witamina C, witamina A i wiele bardzo cennych mikroelementów. W dodatku skórka, szczególnie z młodych ziaren bobu to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego błonnika pokarmowego. Co więc możemy zrobić ze skórek z bobu? Oto kilka naszych propozycji.

Przekąska z chrupiących skórek

Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujemy skórki z ugotowanego bobu, miód, olej lub oliwę z oliwek, sól, pieprz i trochę wędzonej papryki. Olej wlewamy do miski, dodajemy miód i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Zanurzamy w sosie skórki z bobu, pozostawiamy na pół godziny, żeby lekko nasiąkły. Po tym czasie odsączamy je na sitku, przekładamy na rozgrzaną blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upieczone lekko studzimy, posypujemy lekko solą i podajemy od razu.

Kotleciki ze skórkami z bobu

Łupiny z bobowych ziaren możemy wykorzystać również do przygotowania bardzo smacznych kotlecików, przypominających trochę słynne falafele. Potrzebujemy: łupinki z bobu, gotowaną ciecierzycę, mąkę ryżową, cebulę, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwy, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól i pieprz. Skórki kroimy dość drobno i miksujemy z oliwą na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki: ciecierzycę, posiekaną cebulę i czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Miksujemy, dodajemy tyle mąki, by masa była zwarta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy kotlety w głębokim tłuszczu.

Pasta z łupinek z bobu

Ze skórek bobu możemy również zrobić doskonałą pastę, którą możemy podawać z pieczywem lub chipsami. Składniki: skórki z ugotowanego bobu, trochę tahini, czyli pasty sezamowej, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Skórki miksujemy na dość gładką masę. Dodajemy tahini, posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz, miksujemy nadal, aż uzyskamy naprawdę gładką pastę. Schładzamy w lodówce kilka minut.

Kto nie może jeść bobu?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem