Nie wyrzucaj. Oto jak możesz wykorzystać skórki z bobu

Bób to jedno z najsmaczniejszych warzyw strączkowych. Gdy przyjdzie na niego sezon, zajadamy się bardzo smacznym miąższem, ale przy okazji wyrzucamy skórki. A możemy je także wykorzystać w kuchni.

Bób w łupinkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Pamiętajmy o tym, że w skórce bobu znajdziemy o wiele więcej witamin niż w miąższu. Są tam witaminy z grupy B, witamina C, witamina A i wiele bardzo cennych mikroelementów. W dodatku skórka, szczególnie z młodych ziaren bobu to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego błonnika pokarmowego. Co więc możemy zrobić ze skórek z bobu? Oto kilka naszych propozycji.

Przekąska z chrupiących skórek

Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujemy skórki z ugotowanego bobu, miód, olej lub oliwę z oliwek, sól, pieprz i trochę wędzonej papryki. Olej wlewamy do miski, dodajemy miód i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Zanurzamy w sosie skórki z bobu, pozostawiamy na pół godziny, żeby lekko nasiąkły. Po tym czasie odsączamy je na sitku, przekładamy na rozgrzaną blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upieczone lekko studzimy, posypujemy lekko solą i podajemy od razu.

Kotleciki ze skórkami z bobu

Łupiny z bobowych ziaren możemy wykorzystać również do przygotowania bardzo smacznych kotlecików, przypominających trochę słynne falafele. Potrzebujemy: łupinki z bobu, gotowaną ciecierzycę, mąkę ryżową, cebulę, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwy, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól i pieprz. Skórki kroimy dość drobno i miksujemy z oliwą na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki: ciecierzycę, posiekaną cebulę i czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Miksujemy, dodajemy tyle mąki, by masa była zwarta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy kotlety w głębokim tłuszczu.

Pasta z łupinek z bobu

Ze skórek bobu możemy również zrobić doskonałą pastę, którą możemy podawać z pieczywem lub chipsami. Składniki: skórki z ugotowanego bobu, trochę tahini, czyli pasty sezamowej, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Skórki miksujemy na dość gładką masę. Dodajemy tahini, posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz, miksujemy nadal, aż uzyskamy naprawdę gładką pastę. Schładzamy w lodówce kilka minut.

Kto nie może jeść bobu?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji