Bób - te triki musisz znać

Bób to jedno z największych i najbardziej znanych warzyw strączkowych. Jedzony jest niemal na całym świecie. Znany jest nie tylko w Europie, ale przede wszystkim w Afryce, na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Północnej. Nie dziwi ten fakt, bo jak większość roślin strączkowych, bób zawiera mnóstwo cennych składników. Do tego jest pyszny i można z niego przygotować mnóstwo fantastycznych dań.

BóbBób najczęściej jemy jako przekąskę
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Bób - dlaczego warto go jeść?

Bób charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi, a w dodatku jest bardzo niskokaloryczny. Zawiera bardzo dużo błonnika, co powoduje, że może być stosowany przez osoby na diecie. Szklanka gotowanego bobu zawiera około 187 kcal oraz 33 gramy węglowodanów, 13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Świeżo ugotowany bób zawiera niewielką ilość sodu, ale znaczne ilości żelaza, magnezu, miedzi a także folianów.

Najlepszy jest, oczywiście świeży bób. Możemy jeść całe, młode strączki, ale te starsze są pokryte w środku kutyną, czyli nie nadającymi się do jedzenia włoskami, jemy więc wyłącznie nasiona. Świeży bób powinien mieć jasny, wyraźnie zielony kolor, a skórki na nasionach powinny być cienkie. Im młodsze nasiona, tym krócej będziemy je gotować.

Gotowanie bobu

Bób gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie, wcześniej go myjąc. Najczęściej nasionom wystarczy kilkanaście minut gotowania, ale starszy bób potrzebuje nawet 40 minut. Możemy go gotować z dodatkiem czosnku czy kopru – zyska wtedy na aromacie i stanie się lżej strawny. Czasem do gotowania dodaje się także lubczyk czy świeże gałązki rozmarynu czy papryczki chili. Bób obieramy, gdy jest jeszcze ciepły, ponieważ gdy ostygnie, będzie to trudniejsze.

Kto nie może jeść bobu?

W Afryce i na Bliskim Wschodzie bardzo popularny jest bób suszony. W Egipcie używa się go do przyrządzania różnego rodzaju past i dipów, w tym hummusu, czyli sosu z pasty sezamowej i nasion strączkowych. My również możemy nasiona bobu suszyć – najlepiej robić to w lekko nagrzanym piekarniku. Taki bób przechowujemy w szczelnych pojemnikach nawet kilka miesięcy. Sprawdzajmy jednak co jakiś czas, czy nie zalęgły się szkodniki.

Suszony bób wykorzystujemy w kuchni podobnie jak świeży. Musimy go jednak namoczyć na całą noc w zimnej wodzie, odlać ją, umyć nasiona i ugotować tak, jak świeży. Różnicy smaku nie poczujemy.

Bób najczęściej jemy jako przekąskę, lekko posolone i polane masłem, ale warzywo to nadaje się również do przygotowywania sałatek warzywnych, past do kanapek, a nawet zup. Zupa krem z bobu jest świetnym pomysłem na lekkie, letnie danie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki