Bób - te triki musisz znać

Bób to jedno z największych i najbardziej znanych warzyw strączkowych. Jedzony jest niemal na całym świecie. Znany jest nie tylko w Europie, ale przede wszystkim w Afryce, na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Północnej. Nie dziwi ten fakt, bo jak większość roślin strączkowych, bób zawiera mnóstwo cennych składników. Do tego jest pyszny i można z niego przygotować mnóstwo fantastycznych dań.

BóbBób najczęściej jemy jako przekąskę
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Bób - dlaczego warto go jeść?

Bób charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi, a w dodatku jest bardzo niskokaloryczny. Zawiera bardzo dużo błonnika, co powoduje, że może być stosowany przez osoby na diecie. Szklanka gotowanego bobu zawiera około 187 kcal oraz 33 gramy węglowodanów, 13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Świeżo ugotowany bób zawiera niewielką ilość sodu, ale znaczne ilości żelaza, magnezu, miedzi a także folianów.

Najlepszy jest, oczywiście świeży bób. Możemy jeść całe, młode strączki, ale te starsze są pokryte w środku kutyną, czyli nie nadającymi się do jedzenia włoskami, jemy więc wyłącznie nasiona. Świeży bób powinien mieć jasny, wyraźnie zielony kolor, a skórki na nasionach powinny być cienkie. Im młodsze nasiona, tym krócej będziemy je gotować.

Gotowanie bobu

Bób gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie, wcześniej go myjąc. Najczęściej nasionom wystarczy kilkanaście minut gotowania, ale starszy bób potrzebuje nawet 40 minut. Możemy go gotować z dodatkiem czosnku czy kopru – zyska wtedy na aromacie i stanie się lżej strawny. Czasem do gotowania dodaje się także lubczyk czy świeże gałązki rozmarynu czy papryczki chili. Bób obieramy, gdy jest jeszcze ciepły, ponieważ gdy ostygnie, będzie to trudniejsze.

Kto nie może jeść bobu?

W Afryce i na Bliskim Wschodzie bardzo popularny jest bób suszony. W Egipcie używa się go do przyrządzania różnego rodzaju past i dipów, w tym hummusu, czyli sosu z pasty sezamowej i nasion strączkowych. My również możemy nasiona bobu suszyć – najlepiej robić to w lekko nagrzanym piekarniku. Taki bób przechowujemy w szczelnych pojemnikach nawet kilka miesięcy. Sprawdzajmy jednak co jakiś czas, czy nie zalęgły się szkodniki.

Suszony bób wykorzystujemy w kuchni podobnie jak świeży. Musimy go jednak namoczyć na całą noc w zimnej wodzie, odlać ją, umyć nasiona i ugotować tak, jak świeży. Różnicy smaku nie poczujemy.

Bób najczęściej jemy jako przekąskę, lekko posolone i polane masłem, ale warzywo to nadaje się również do przygotowywania sałatek warzywnych, past do kanapek, a nawet zup. Zupa krem z bobu jest świetnym pomysłem na lekkie, letnie danie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów