Wiele osób je bób z masłem. Ja mam znacznie lepszy sposób na jego przygotowanie

Bób z masełkiem to jest to, co uwielbiamy, ale ten zielony strączek potrafi znacznie więcej. Sprawdź, jak podać go inaczej niż zwykle, ponieważ aż szkoda nie skorzystać z jego możliwości.

Jak wykorzystać bób inaczej niż z masełkiem?Jak wykorzystać bób inaczej niż z masełkiem?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

Bób z masełkiem i solą to smak lata, który zna prawie każdy. Ale jeśli chcesz czegoś więcej niż klasyczną miskę ugotowanego bobu, czas spojrzeć na to warzywo z innej strony. Bób jest sycący, pełny białka i błonnika, a przy tym świetnie odnajduje się w sałatkach, pastach, daniach obiadowych i przekąskach. Sezon na bób nie trwa długo, więc warto go maksymalnie wykorzystać, także w mniej oczywisty sposób.

Bób w nowej odsłonie

Choć najczęściej kojarzy się z prostym gotowaniem i dodatkiem masła, bób ma znacznie większy kulinarny potencjał. To warzywo, które świetnie odnajduje się w daniach inspirowanych kuchnią śródziemnomorską, bliskowschodnią czy wegetariańskimi specjałami. Dzięki delikatnie orzechowemu smakowi łatwo łączy się z oliwą, cytryną, ziołami, czosnkiem, a także z serem, pomidorami czy pieczonymi warzywami.

Wystarczy obrać go z łupinek i lekko przyprawić, by wykorzystać jego potencjał i stworzyć zupełnie nową bazę do sałatek, past, zup czy ciepłych dań. Dzięki sporej zawartości białka może też z powodzeniem zastąpić mięso w niejednym obiedzie. Jeśli znasz bób tylko jako przekąskę, pora nadać mu więcej uprawnień kulinarnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Bób jako baza do past i smarowideł

Zamiast klasycznego hummusu czy guacamole, warto sięgnąć po bób i przygotować z niego prostą, a jednocześnie wyrazistą pastę. Wystarczy ugotowany i obrany bób, odrobina oliwy z oliwek, sok z cytryny, czosnek, sól i ulubione przyprawy, na przykład kumin, kolendra albo świeża mięta. Po zblendowaniu powstaje kremowe smarowidło, które świetnie współpracuje z kanapkami, tostami i krakersami.

Taka pasta dobrze komponuje się też z jogurtem naturalnym, serkiem twarogowym lub awokado. Można dodać do niej upieczoną paprykę, czosnek albo pestki słonecznika dla bardziej wyrazistego smaku i konsystencji. To szybki sposób na wykorzystanie bobu w roli głównej i ciekawa alternatywa dla klasycznych dodatków do pieczywa.

W sałatkach na zimno i na ciepło

Bób świetnie odnajduje się w sałatkach, zarówno tych lekkich i orzeźwiających, jak i bardziej treściwych, serwowanych na ciepło. W wersji na zimno dobrze komponuje się z pomidorami, ogórkiem, rukolą, czerwoną cebulą, jajkiem, fetą lub serem kozim. Wystarczy dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny i świeże zioła, by przygotować pełnowartościowy posiłek lub kolorową przystawkę.

Na ciepło bób można połączyć z pieczonymi warzywami, kaszą, ryżem lub grillowanym kurczakiem. Sprawdzi się też jako składnik ciepłej sałatki z cukinią, papryką i odrobiną czosnku. Taka wersja zaspokoi głód i nie obciąża przy tym układu trawiennego. Sałatki z bobem są szybkie w przygotowaniu, a przy tym sycące i pełne smaku.

W daniach obiadowych zamiast mięsa

Bób to świetna alternatywa dla mięsa w sezonowych daniach obiadowych. Zawiera białko i błonnik, więc syci na długo. Można dodać go do makaronów, risotto, kaszotto czy warzywnych gulaszy. Dobrze komponuje się z pomidorami, cebulą, cukinią, marchewką i aromatycznymi przyprawami, takimi jak tymianek, oregano i wędzona papryka.

Świetnie smakuje również w curry na mleku kokosowym, razem z kalafiorem, ciecierzycą i szpinakiem. Można go też wykorzystać do przygotowania kotletów warzywnych, blendując z kaszą jaglaną, natką pietruszki i czosnkiem. Dzięki swojej strukturze i delikatnemu smakowi bób łatwo dopasować do różnych dań - nawet tych, które zwykle opierają się na mięsie.

W wersji pieczonej lub smażonej

Bób nie musi być tylko gotowany. W wersji pieczonej lub smażonej zyskuje zupełnie nowe oblicze, ponieważ staje się lekko chrupiący i intensywniejszy w smaku. Wystarczy ugotowany i obrany bób wymieszać z oliwą, solą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami, a następnie upiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. W ten sposób można przygotować szybką przekąskę, która świetnie sprawdza się zamiast chipsów.

Taki bób można też dodać do sałatek, makaronów albo posypać nim zupę krem. Dobrze komponuje się z ostrzejszymi przyprawami, na przykład chili, curry i wędzoną papryką. To pomysł na coś prostego, ale z wyraźnym smakiem i chrupiącym akcentem, który zaskoczy nawet tych, którzy nie są wielkimi fanami tej rośliny.

Bób w zupach i kremach

Bób świetnie sprawdza się jako składnik zup, zarówno w formie dodatku, jak i głównego bohatera. Zupie jarzynowej nadaje kremowość i delikatnie orzechowy smak, a dzięki zawartości białka i błonnika powoduje, że danie staje się bardziej sycące.

Z bobu można też przygotować aksamitny krem, na przykład w połączeniu z ziemniakiem, cebulą i świeżą miętą lub koperkiem. Taka zupa jest lekka, a jednocześnie treściwa i idealna na szybki obiad. Bób dobrze komponuje się również z bulionem warzywnym, mlekiem kokosowym lub dodatkiem parmezanu. W wersji chłodnej sprawdzi się jako ciekawy składnik orzeźwiających chłodników.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji