Przepyszny sposób na bób. W tej wersji smakuje wyśmienicie
Pyszna kremowa zupa z bobu z dodatkiem ziemniaków, cebuli i aromatycznych przypraw. Doskonale smakuje z grzankami. Przepis jest bardzo prosty i szybki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Bob gotujemy, a następnie obieramy ze skórki.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno i podsmażamy lekko na maśle. Dodajemy bób i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
- Przyprawiamy pieprzem i majerankiem (ewentualnie solą, o ile jest taka potrzeba). Blendujemy.
- Na koniec zagęszczamy serkiem topionym (zwykły, kremowy) lub zabielamy śmietaną.
- Podajemy z grzankami, posypując koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl