Przepyszny sposób na bób. W tej wersji smakuje wyśmienicie

Pyszna kremowa zupa z bobu z dodatkiem ziemniaków, cebuli i aromatycznych przypraw. Doskonale smakuje z grzankami. Przepis jest bardzo prosty i szybki.

Przepyszny sposób na bób. W tej wersji smakuje wyśmieniciePrzepyszny sposób na bób. W tej wersji smakuje wyśmienicie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,5 kg ugotowanego bobu
  • 2-3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula (najlepiej młoda)
  • ok. 50 g masła
  • 0,5 pęczka koperku
  • 50 g serka topionego lub śmietany
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz, majeranek
  • grzanki

Przepis

  • Bob gotujemy, a następnie obieramy ze skórki.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno i podsmażamy lekko na maśle. Dodajemy bób i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Przyprawiamy pieprzem i majerankiem (ewentualnie solą, o ile jest taka potrzeba). Blendujemy.
  • Na koniec zagęszczamy serkiem topionym (zwykły, kremowy) lub zabielamy śmietaną.
  • Podajemy z grzankami, posypując koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki