Kuskus perłowy z bobem, boczkiem i ziołami
Bób w takiej wersji smakuje wyjątkowo. Sprawdzi się na kolację albo jako dodatek do grillowanych dań. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Monika Lemko
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, obieramy ze skórki (jeśli jest bardzo miękka, nie musimy jej zdejmować). Kuskus gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z masłem.
- Cebule i boczek kroimy w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę, dodajemy boczek, przesmażamy 2 min. Następnie dodajemy bób, kuskus, całość podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem, solą, kurkumą do smaku i mieszamy z posiekaną pietruszką.
- Podajemy z listkami mięty.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl