Bananowy song Krystyny z "Bake Off - Ale Ciacho"

W jednym z odcinków "Bake Off - Ale Ciacho" pojawił się biszkopt z kremową masą i bananami. Krystyna, uczestniczka kulinarnego show TVP2, podzieliła się z nami przepisem na to proste ciacho.

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

W jednym z odcinków "Bake Off - Ale Ciacho" pojawił się biszkopt z kremową masą i bananami. Krystyna, uczestniczka kulinarnego show TVP2, podzieliła się z nami przepisem na to proste ciacho.

Składniki na biszkopt:
3 jajka
150 g cukru
75 ml wody
75 ml oleju (najlepiej z pestek winogron)
2 łyżki kakao
120 g
proszek do pieczenia
szczypta soli
*Masa: *
500 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki (oba składniki mocno schłodzone)
6-8 bananów
250 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki kremówki
1 cytryna
masa kajmakowa (puszka o wadze ok. 500 g)
2-3 łyżki kakao
duże opakowanie krakersów
250 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie biszkoptu

  1. Jajka oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca, dodać żółtka wymieszane wcześniej z olejem i wodą, wymieszać.
  3. Przesiać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i kakao. Wymieszać z masą jajeczną.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. pół godziny
  6. Upieczony biszkopt wyjąc i wystudzić.
  7. Nasączyć wodą z sokiem cytrynowym i odrobiną cukru.

Przygotowanie masy

  1. W miseczce ustawionej na rondlu z gorącą wodą (zestaw do kąpieli wodnej) podgrzać mocno kremówkę (200 ml).
  2. Do gorącej kremówki wrzucić kawałki czekolady i mieszając rozpuścić.
  3. Lekko przestudzić i rozprowadzić na nasączonym biszkopcie.
  4. Banany obrać i pokroić wzdłuż, a następnie skropić sokiem z cytryny (również można pokroić na grube plastry). Ułożyć jeden obok drugiego na całej powierzchni.
  5. Kremówkę (250 ml) i mascarpone włożyć do miski, przemieszać, a następnie ubić na krem.
  6. Dodać 2-3 łyżki masy kajmakowej i krótko już zmiksować.
  7. Masę wyłożyć na banany. Wyrównać i poukładać krakersy jeden obok drugiego na wierzchu.
  8. Na wierzch krakersów rozsmarować pozostałą masę kajmakową.
  9. Śmietankę kremówkę (250 ml) ubić z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na wierzch i wyrównać.
  10. Wierzch posypać kakao. Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja