Rolada z mascarpone i truskawkami. Zrób, zanim skończy się sezon

Biszkoptowa rolada z kremową masą i truskawkami pięknie prezentuje się na stole i bajecznie smakuje. Wbrew pozorom przygotowanie tego deseru wcale nie jest skomplikowane. Wypróbujcie nasz przepis. Rodzina będzie zachwycona.

Rolada z truskawkami to efektowny,a le łatwy do przygotowania deser
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki na biszkopt: 80 g mąki tortowej, 30 g skrobi ziemniaczanej, 90 g drobnego cukru do wypieku, 4 duże jajka, szczypta soli, skórka otarta z 1 cytryny.

Masa serowa: 250 g mascarpone, 250 ml kremówki, 1,5 łyżki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, 2-3 łyżki wody lub białego wina, ok. 60 g truskawek lub innych sezonowych owoców.

Przygotowanie: przesiej mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli i cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, delikatnie mieszając. Partiami dodawaj mąkę. Pod koniec dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj delikatnie. Prostokątną blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wylej masę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przełóż od razu na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdejmij papier do pieczenia i zwiń ciasto w roladę. Ostaw do ostygnięcia.

Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj serek mascarpone. Żelatynę wymieszaj z wodą lub winem i odstaw na kilka minut, by napęczniała, a potem podgrzej (nie dopuść do zagotowania). Połącz z masą serową. Truskawki opłucz i pokrój. Rozwiń delikatnie biszkopt. Rozsmaruj masę serową, ułóż truskawki. Zwiń ponownie biszkopt w roladę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki, by masa serowa stężała. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami i listkami melisy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀