Rolada z mascarpone i truskawkami. Zrób, zanim skończy się sezon
Biszkoptowa rolada z kremową masą i truskawkami pięknie prezentuje się na stole i bajecznie smakuje. Wbrew pozorom przygotowanie tego deseru wcale nie jest skomplikowane. Wypróbujcie nasz przepis. Rodzina będzie zachwycona.
Składniki na biszkopt: 80 g mąki tortowej, 30 g skrobi ziemniaczanej, 90 g drobnego cukru do wypieku, 4 duże jajka, szczypta soli, skórka otarta z 1 cytryny.
Masa serowa: 250 g mascarpone, 250 ml kremówki, 1,5 łyżki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, 2-3 łyżki wody lub białego wina, ok. 60 g truskawek lub innych sezonowych owoców.
Przygotowanie: przesiej mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli i cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, delikatnie mieszając. Partiami dodawaj mąkę. Pod koniec dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj delikatnie. Prostokątną blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wylej masę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przełóż od razu na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdejmij papier do pieczenia i zwiń ciasto w roladę. Ostaw do ostygnięcia.
Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj serek mascarpone. Żelatynę wymieszaj z wodą lub winem i odstaw na kilka minut, by napęczniała, a potem podgrzej (nie dopuść do zagotowania). Połącz z masą serową. Truskawki opłucz i pokrój. Rozwiń delikatnie biszkopt. Rozsmaruj masę serową, ułóż truskawki. Zwiń ponownie biszkopt w roladę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki, by masa serowa stężała. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami i listkami melisy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl