Rolada z mascarpone i truskawkami. Zrób, zanim skończy się sezon

Biszkoptowa rolada z kremową masą i truskawkami pięknie prezentuje się na stole i bajecznie smakuje. Wbrew pozorom przygotowanie tego deseru wcale nie jest skomplikowane. Wypróbujcie nasz przepis. Rodzina będzie zachwycona.

Rolada z truskawkami to efektowny,a le łatwy do przygotowania deser
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki na biszkopt: 80 g mąki tortowej, 30 g skrobi ziemniaczanej, 90 g drobnego cukru do wypieku, 4 duże jajka, szczypta soli, skórka otarta z 1 cytryny.

Masa serowa: 250 g mascarpone, 250 ml kremówki, 1,5 łyżki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, 2-3 łyżki wody lub białego wina, ok. 60 g truskawek lub innych sezonowych owoców.

Przygotowanie: przesiej mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli i cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, delikatnie mieszając. Partiami dodawaj mąkę. Pod koniec dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj delikatnie. Prostokątną blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wylej masę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przełóż od razu na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdejmij papier do pieczenia i zwiń ciasto w roladę. Ostaw do ostygnięcia.

Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj serek mascarpone. Żelatynę wymieszaj z wodą lub winem i odstaw na kilka minut, by napęczniała, a potem podgrzej (nie dopuść do zagotowania). Połącz z masą serową. Truskawki opłucz i pokrój. Rozwiń delikatnie biszkopt. Rozsmaruj masę serową, ułóż truskawki. Zwiń ponownie biszkopt w roladę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki, by masa serowa stężała. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami i listkami melisy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast