Trwa ładowanie...

Bije na głowę karpia i śledzia. Najzdrowsza ryba nie tylko od święta

Święta to czas ryb – to wtedy kupujemy je najchętniej i zjadamy pod wieloma postaciami. Jakie ryby wybieramy najczęściej? Oczywiście śledzie, karpie, a od niedawna łososia oraz dorsza. Jest jednak jeszcze jeden gatunek, na który warto zwrócić uwagę.

Bije na głowę karpia i śledzia. Najzdrowsza rybaBije na głowę karpia i śledzia. Najzdrowsza rybaŹródło: 123RF
d2tb3p4
d2tb3p4

Miruna - najzdrowsza ryba

Mowa o mirunie. Należy do dorszkokształtnych i występuje w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego oraz u wybrzeży Nowej Zelandii. Poławia się ją głównie w Australii, Japonii, Rosji i Korei, a także w Nowej Zelandii. Na polskim rynku możemy dostać mirunę nowozelandzką i patagońską. Choć mało kto o tym wie, miruna to ryba drapieżna, a przy tym stosunkowo niewielka – osiąga wagę 1,5 kg.

Dlaczego miruna jest tak wyjątkowa i dlaczego koniecznie powinna odnaleźć się na świątecznym stole?

5 najzdrowszych ryb

Wartości odżywcze miruny

Miruna to ryba chuda i niskokaloryczna, a jej mięso jest białe, kruche i bardzo smaczne. Nie ma zbyt wielu ości, więc na pewno ma szanse, by zdetronizować karpia, którego ości wyciągamy spomiędzy zębów przez całą wieczerzę wigilijną,

d2tb3p4

A co poza tym? Oczywiście jako ryba morska jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomocnych w profilaktyce miażdżycy i chorób krążenia, a nawet astmy czy alergii. Do tego wspomaga prawidłowe widzenie, dzięki potężnej dawce witaminy A i D3 oraz poprawia funkcjonowanie układu nerwowego za sprawą witamin z grupy B i potasu.

Przy tym miruna cechuje się wysoką zawartością białka, więc jedzmy mirunę nie tylko od święta – ta ryba świetnie zastąpi mięso czerwone czy drób.

W porównaniu do łososia jest niedroga, a w starciu z karpiem czy śledziem, mintajem lub pangą zdecydowanie wygrywa smakiem. Mirunę można przyrządzić na wiele sposobów – jej jędrne filety nadają się do panierowana, pieczenia w piekarniku, gotowania na parze. Podczas świąt może wystąpić w postaci ryby po grecku czy paluszków rybnych, które z pewnością zaskarbią sobie sympatię dzieci. Jeśli podajemy zupę rybną na Wigilię, warto dodać do niej właśnie mirunę, której chude mięso, zanurzone w aromatycznym bulionie, będzie smakować wybornie.

Miruna w sosie koperkowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g rozmrożonych i osączonych filetów miruny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szalotka
  • przyprawy: mielona kolendra, sól, pieprz, szczypta kurkumy
d2tb3p4

Przygotowanie:

  1. Mirunę pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć kolendrą, solą oraz pieprzem.
  2. Rozgrzać masło na patelni, układać filety ryby i smażyć przez 1 minutę z każdej strony.
  3. Zdjąć rybę z patelni i na jej miejsce wrzucić posiekaną drobno szalotkę oraz czosnek, przesmażyć krótko i wsypać mąkę oraz kurkumę.
  4. Zrobić jasną zasmażkę i wlać bulion, mieszać energicznie, aż sos zgęstnieje.
  5. Włożyć z powrotem kawałki ryby na patelnię i dusić jeszcze z sosem przez kilka minut.
  6. Zdjąć patelnię z ognia i wsypać drobno posiekany koperek oraz sok z cytryny.
  7. Delikatnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Ryba w białym sosie na warzywach 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d2tb3p4
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2tb3p4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tb3p4
Więcej tematów