Bije na głowę karpia i śledzia. Najzdrowsza ryba nie tylko od święta

Święta to czas ryb – to wtedy kupujemy je najchętniej i zjadamy pod wieloma postaciami. Jakie ryby wybieramy najczęściej? Oczywiście śledzie, karpie, a od niedawna łososia oraz dorsza. Jest jednak jeszcze jeden gatunek, na który warto zwrócić uwagę.

Świeża ryba na lodzieBije na głowę karpia i śledzia. Najzdrowsza ryba
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Miruna - najzdrowsza ryba

Mowa o mirunie. Należy do dorszkokształtnych i występuje w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego oraz u wybrzeży Nowej Zelandii. Poławia się ją głównie w Australii, Japonii, Rosji i Korei, a także w Nowej Zelandii. Na polskim rynku możemy dostać mirunę nowozelandzką i patagońską. Choć mało kto o tym wie, miruna to ryba drapieżna, a przy tym stosunkowo niewielka – osiąga wagę 1,5 kg.

Dlaczego miruna jest tak wyjątkowa i dlaczego koniecznie powinna odnaleźć się na świątecznym stole?

5 najzdrowszych ryb

Wartości odżywcze miruny

Miruna to ryba chuda i niskokaloryczna, a jej mięso jest białe, kruche i bardzo smaczne. Nie ma zbyt wielu ości, więc na pewno ma szanse, by zdetronizować karpia, którego ości wyciągamy spomiędzy zębów przez całą wieczerzę wigilijną,

A co poza tym? Oczywiście jako ryba morska jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomocnych w profilaktyce miażdżycy i chorób krążenia, a nawet astmy czy alergii. Do tego wspomaga prawidłowe widzenie, dzięki potężnej dawce witaminy A i D3 oraz poprawia funkcjonowanie układu nerwowego za sprawą witamin z grupy B i potasu.

Przy tym miruna cechuje się wysoką zawartością białka, więc jedzmy mirunę nie tylko od święta – ta ryba świetnie zastąpi mięso czerwone czy drób.

W porównaniu do łososia jest niedroga, a w starciu z karpiem czy śledziem, mintajem lub pangą zdecydowanie wygrywa smakiem. Mirunę można przyrządzić na wiele sposobów – jej jędrne filety nadają się do panierowana, pieczenia w piekarniku, gotowania na parze. Podczas świąt może wystąpić w postaci ryby po grecku czy paluszków rybnych, które z pewnością zaskarbią sobie sympatię dzieci. Jeśli podajemy zupę rybną na Wigilię, warto dodać do niej właśnie mirunę, której chude mięso, zanurzone w aromatycznym bulionie, będzie smakować wybornie.

Miruna w sosie koperkowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g rozmrożonych i osączonych filetów miruny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szalotka
  • przyprawy: mielona kolendra, sól, pieprz, szczypta kurkumy

Przygotowanie:

  1. Mirunę pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć kolendrą, solą oraz pieprzem.
  2. Rozgrzać masło na patelni, układać filety ryby i smażyć przez 1 minutę z każdej strony.
  3. Zdjąć rybę z patelni i na jej miejsce wrzucić posiekaną drobno szalotkę oraz czosnek, przesmażyć krótko i wsypać mąkę oraz kurkumę.
  4. Zrobić jasną zasmażkę i wlać bulion, mieszać energicznie, aż sos zgęstnieje.
  5. Włożyć z powrotem kawałki ryby na patelnię i dusić jeszcze z sosem przez kilka minut.
  6. Zdjąć patelnię z ognia i wsypać drobno posiekany koperek oraz sok z cytryny.
  7. Delikatnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Ryba w białym sosie na warzywach
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika