WAŻNE
TERAZ

Wielki spadek notowań KO. Mamy najnowszy sondaż

Przepisy na bakłażana. Pięć smakowitych propozycji na obiad

Bakłażan, inaczej zwany oberżyną, zyskuje w Polsce coraz większą popularność. I dobrze, bo jest szalenie uniwersalny i zdrowy. Zawiera mnóstwo mikroelementów, głównie wapnia i fosforu, ale również sporo cukrów prostych, przede wszystkim glukozy i bardzo dużo błonnika. W dodatku warzywo to jest bardzo niskokaloryczne, jest więc polecane w różnego rodzaju dietach.

bakłażanCo zrobić z bakłażanem?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska
SKOMENTUJ

Bakłażana nie jemy na surowo, należy go upiec lub usmażyć, pamiętając, że miąższ tego warzywa działa jak gąbka i może wchłaniać ogromne ilości tłuszczu. Unikajmy więc głębokiego smażenia albo wybierajmy tłuszcze o korzystnym profilu żywieniowym. Oto pięć naszych propozycji na potrawy z oberżyny.

Sałatka z bakłażanem i fetą

Grillowany bakłażan świetnie nadaje się do sałatek, szczególnie w połączeniu z innymi warzywami. Składniki: dwa bakłażany, kawałek sera fety, garść pomidorów koktajlowych, sałata rzymska, oliwa, sok z cytryny, świeża bazylia, sól i pieprz. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, grillujemy je na mocno rozgrzanej patelni. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w paski. Sałatę dzielimy na liście, pomidory kroimy na pół. Warzywa wkładamy do miski, dodajemy fetę, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy.

Kawior z bakłażanów

Pasta z bakłażana to idealny dodatek do kanapek lub jako dip, podawany z krakersami. Potrzebujemy: dwa bakłażany, dwa pomidory, pół cebuli, dwa ząbki czosnku, natka pietruszki, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany grillujemy, obieramy. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy kilka łyżek oliwy, sok z cytryny i wszystko miksujemy. Dodajemy natkę, doprawiamy i schładzamy w lodówce.

Właściwości bakłażana

Pieczony bakłażan z ryżem

Bakłażan świetnie się sprawdza w prostych daniach wegetariańskich. Smakuje równie dobrze na zimno, jak i na ciepło. Do przygotowania naszego dania potrzebujemy: dwa bakłażany, kilka suszonych pomidorów, szklankę ugotowanego ryżu, natkę pietruszki, oliwę, sól i pieprz. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, kroimy go drobno i podsmażamy na oliwie. Miąższ łączymy z ryżem, dodajemy posiekane pomidory i natkę, doprawiamy solą i pieprze. Napełniamy farszem bakłażany i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez pół godziny.

Bakłażany z patelni

Smażąc oberżyny, pamiętajmy o tym, by nie używać zbyt dużej ilości tłuszczu. Idealnie byłoby je grillować na specjalnej patelni kompletnie bez tłuszczu. Składniki: dwa bakłażany, kilka ząbków czosnku, tymianek, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany kroimy w plastry, czosnek siekamy. Warzywa grillujemy z obu stron, a gdy zmiękną polewamy sosem z oliwy i soku z cytryny oraz doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.

Bakłażan z mięsem

Jak każde mięsiste warzywa, bakłażany często się faszeruje. W tym tureckim przepisie idealnie łączy się smak oberżyny i mięsa wołowego. Potrzebujemy: dwa bakłażany, pół kilograma mielonej wołowiny, cebulę, czosnek, kmin rzymski, ostrą paprykę w proszku, oliwę, sól i pieprz. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Bakłażana pieczemy w piekarniku w całości, aż zmięknie. Kroimy go wzdłuż na pół i wybieramy łyżką miąższ. Na patelni rozgrzewamy oliwę, rumienimy cebule i czosnek, dodajemy mięso, miąższ z bakłażana i przyprawy. Gdy mięso będzie ścięte, napełniamy farszem bakłażany i zapiekamy pięć minut.

Bakłażan
© 123RF

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie