Przepisy na bakłażana. Pięć smakowitych propozycji na obiad

Bakłażan, inaczej zwany oberżyną, zyskuje w Polsce coraz większą popularność. I dobrze, bo jest szalenie uniwersalny i zdrowy. Zawiera mnóstwo mikroelementów, głównie wapnia i fosforu, ale również sporo cukrów prostych, przede wszystkim glukozy i bardzo dużo błonnika. W dodatku warzywo to jest bardzo niskokaloryczne, jest więc polecane w różnego rodzaju dietach.

bakłażanCo zrobić z bakłażanem?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Bakłażana nie jemy na surowo, należy go upiec lub usmażyć, pamiętając, że miąższ tego warzywa działa jak gąbka i może wchłaniać ogromne ilości tłuszczu. Unikajmy więc głębokiego smażenia albo wybierajmy tłuszcze o korzystnym profilu żywieniowym. Oto pięć naszych propozycji na potrawy z oberżyny.

Sałatka z bakłażanem i fetą

Grillowany bakłażan świetnie nadaje się do sałatek, szczególnie w połączeniu z innymi warzywami. Składniki: dwa bakłażany, kawałek sera fety, garść pomidorów koktajlowych, sałata rzymska, oliwa, sok z cytryny, świeża bazylia, sól i pieprz. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, grillujemy je na mocno rozgrzanej patelni. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w paski. Sałatę dzielimy na liście, pomidory kroimy na pół. Warzywa wkładamy do miski, dodajemy fetę, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy.

Kawior z bakłażanów

Pasta z bakłażana to idealny dodatek do kanapek lub jako dip, podawany z krakersami. Potrzebujemy: dwa bakłażany, dwa pomidory, pół cebuli, dwa ząbki czosnku, natka pietruszki, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany grillujemy, obieramy. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy kilka łyżek oliwy, sok z cytryny i wszystko miksujemy. Dodajemy natkę, doprawiamy i schładzamy w lodówce.

Właściwości bakłażana

Pieczony bakłażan z ryżem

Bakłażan świetnie się sprawdza w prostych daniach wegetariańskich. Smakuje równie dobrze na zimno, jak i na ciepło. Do przygotowania naszego dania potrzebujemy: dwa bakłażany, kilka suszonych pomidorów, szklankę ugotowanego ryżu, natkę pietruszki, oliwę, sól i pieprz. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, kroimy go drobno i podsmażamy na oliwie. Miąższ łączymy z ryżem, dodajemy posiekane pomidory i natkę, doprawiamy solą i pieprze. Napełniamy farszem bakłażany i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez pół godziny.

Bakłażany z patelni

Smażąc oberżyny, pamiętajmy o tym, by nie używać zbyt dużej ilości tłuszczu. Idealnie byłoby je grillować na specjalnej patelni kompletnie bez tłuszczu. Składniki: dwa bakłażany, kilka ząbków czosnku, tymianek, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany kroimy w plastry, czosnek siekamy. Warzywa grillujemy z obu stron, a gdy zmiękną polewamy sosem z oliwy i soku z cytryny oraz doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.

Bakłażan z mięsem

Jak każde mięsiste warzywa, bakłażany często się faszeruje. W tym tureckim przepisie idealnie łączy się smak oberżyny i mięsa wołowego. Potrzebujemy: dwa bakłażany, pół kilograma mielonej wołowiny, cebulę, czosnek, kmin rzymski, ostrą paprykę w proszku, oliwę, sól i pieprz. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Bakłażana pieczemy w piekarniku w całości, aż zmięknie. Kroimy go wzdłuż na pół i wybieramy łyżką miąższ. Na patelni rozgrzewamy oliwę, rumienimy cebule i czosnek, dodajemy mięso, miąższ z bakłażana i przyprawy. Gdy mięso będzie ścięte, napełniamy farszem bakłażany i zapiekamy pięć minut.

Bakłażan
© 123RF

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita