Wrzucasz pierogi na wrzątek? Triki na idealne ciasto pierogowe
Trudno powiedzieć, czy sekret idealnych pierogów polega na delikatnym cienkim cieście czy wspaniale skomponowanym smaku farszu. Jedno jest pewne: to, w jaki sposób gotujemy smakowite sakiewki z nadzieniem ma ogromne znaczenie.
Wrzucasz pierogi na wrzątek?
Oczywiście, że tak. A przynajmniej tak ci się wydaje. Wrząca woda sprawia, że gluten w cieście błyskawicznie się zaparza, dzięki czemu ciasto pozostaje elastyczne, jędrne i pyszne. Farsz jest bezpiecznie otulony ciastem i niestraszne mu nawet smażenie. Gotowanie pierogów we wrzątku powoduje, że pierogi nie zlepiają się i gotowe są do podania już po kilku minutach.
Czy wiesz, że jeżeli wrzucisz więcej niż 3-4 pierogi na wrzącą wodę, to obniżasz tym samym jej temperaturę i spowalniasz proces gotowania, co wpływa negatywnie na efekt końcowy? Jeśli chcesz mieć pewność, że pierogi gotujesz we wrzątku, wrzucaj po kilka do garnka. Najlepszym garnkiem do gotowania pierogów będą te niskie o dużej pojemności.
Pierogi, które zawsze się udają
Triki na idealne ciasto pierogowe
Co jeszcze w procesie gotowania pierogów wpływa na ich smak? O tym, należy pamiętać, by żmudne lepienie pierogów nie poszło na marne.
- Sól. Woda musi być słona – dokładnie tak, jak na makaron. Nie żałuj soli, bo w przeciwnym wypadku ciasto pierogowe będzie mdłe i niesmaczne.
- Mieszanie. Wrzucasz pierogi na wrzątek i od razu sięgasz po drewnianą łyżkę? Stop. Poczekaj kilka chwil i dopiero przemieszaj pierogi, a zyskasz pewność, że nie uszkodzisz ciasta i pierogi się nie rozpadną.
- Odcedzanie. Pierogi powinny spędzić w wodzie nie więcej niż 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Dłuższe gotowanie sprawi, że ciasto będzie rozgotowane, a pierogi delikatne, co z pewnością nie ułatwi odsmażania smakołyku. Według niektórych szkół pierogi po wyjęciu z gorącej wody należy zahartować w zimnej wodzie przez kilka sekund.
- Sklejające się pierogi. Nie układaj pierogów w misce jeden na drugim – należy zachować odstęp, by się nie posklejały. Jeszcze lepszym pomysłem jest skropienie świeżo wyłowionych z wrzątku pierogów olejem i delikatne przemieszanie ich ze sobą. W takiej postaci po ostygnięciu są gotowe do mrożenia.
Zobacz także: