Wrzucasz pierogi na wrzątek? Triki na idealne ciasto pierogowe

Trudno powiedzieć, czy sekret idealnych pierogów polega na delikatnym cienkim cieście czy wspaniale skomponowanym smaku farszu. Jedno jest pewne: to, w jaki sposób gotujemy smakowite sakiewki z nadzieniem ma ogromne znaczenie.

Odcedzanie pierogówWrzucasz pierogi na wrzątek?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Wrzucasz pierogi na wrzątek?

Oczywiście, że tak. A przynajmniej tak ci się wydaje. Wrząca woda sprawia, że gluten w cieście błyskawicznie się zaparza, dzięki czemu ciasto pozostaje elastyczne, jędrne i pyszne. Farsz jest bezpiecznie otulony ciastem i niestraszne mu nawet smażenie. Gotowanie pierogów we wrzątku powoduje, że pierogi nie zlepiają się i gotowe są do podania już po kilku minutach.

Czy wiesz, że jeżeli wrzucisz więcej niż 3-4 pierogi na wrzącą wodę, to obniżasz tym samym jej temperaturę i spowalniasz proces gotowania, co wpływa negatywnie na efekt końcowy? Jeśli chcesz mieć pewność, że pierogi gotujesz we wrzątku, wrzucaj po kilka do garnka. Najlepszym garnkiem do gotowania pierogów będą te niskie o dużej pojemności.

Pierogi, które zawsze się udają

Triki na idealne ciasto pierogowe

Co jeszcze w procesie gotowania pierogów wpływa na ich smak? O tym, należy pamiętać, by żmudne lepienie pierogów nie poszło na marne.

  1. Sól. Woda musi być słona – dokładnie tak, jak na makaron. Nie żałuj soli, bo w przeciwnym wypadku ciasto pierogowe będzie mdłe i niesmaczne.
  2. Mieszanie. Wrzucasz pierogi na wrzątek i od razu sięgasz po drewnianą łyżkę? Stop. Poczekaj kilka chwil i dopiero przemieszaj pierogi, a zyskasz pewność, że nie uszkodzisz ciasta i pierogi się nie rozpadną.
  3. Odcedzanie. Pierogi powinny spędzić w wodzie nie więcej niż 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Dłuższe gotowanie sprawi, że ciasto będzie rozgotowane, a pierogi delikatne, co z pewnością nie ułatwi odsmażania smakołyku. Według niektórych szkół pierogi po wyjęciu z gorącej wody należy zahartować w zimnej wodzie przez kilka sekund.
  4. Sklejające się pierogi. Nie układaj pierogów w misce jeden na drugim – należy zachować odstęp, by się nie posklejały. Jeszcze lepszym pomysłem jest skropienie świeżo wyłowionych z wrzątku pierogów olejem i delikatne przemieszanie ich ze sobą. W takiej postaci po ostygnięciu są gotowe do mrożenia.
Pierogi na talerzu
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce