Trwa ładowanie...

Wrzucasz pierogi na wrzątek? Triki na idealne ciasto pierogowe

Trudno powiedzieć, czy sekret idealnych pierogów polega na delikatnym cienkim cieście czy wspaniale skomponowanym smaku farszu. Jedno jest pewne: to, w jaki sposób gotujemy smakowite sakiewki z nadzieniem ma ogromne znaczenie.

Wrzucasz pierogi na wrzątek?Wrzucasz pierogi na wrzątek?Źródło: 123RF
d1jz0wn
d1jz0wn

Wrzucasz pierogi na wrzątek?

Oczywiście, że tak. A przynajmniej tak ci się wydaje. Wrząca woda sprawia, że gluten w cieście błyskawicznie się zaparza, dzięki czemu ciasto pozostaje elastyczne, jędrne i pyszne. Farsz jest bezpiecznie otulony ciastem i niestraszne mu nawet smażenie. Gotowanie pierogów we wrzątku powoduje, że pierogi nie zlepiają się i gotowe są do podania już po kilku minutach.

Czy wiesz, że jeżeli wrzucisz więcej niż 3-4 pierogi na wrzącą wodę, to obniżasz tym samym jej temperaturę i spowalniasz proces gotowania, co wpływa negatywnie na efekt końcowy? Jeśli chcesz mieć pewność, że pierogi gotujesz we wrzątku, wrzucaj po kilka do garnka. Najlepszym garnkiem do gotowania pierogów będą te niskie o dużej pojemności.

Pierogi, które zawsze się udają

Triki na idealne ciasto pierogowe

Co jeszcze w procesie gotowania pierogów wpływa na ich smak? O tym, należy pamiętać, by żmudne lepienie pierogów nie poszło na marne.

  1. Sól. Woda musi być słona – dokładnie tak, jak na makaron. Nie żałuj soli, bo w przeciwnym wypadku ciasto pierogowe będzie mdłe i niesmaczne.
  2. Mieszanie. Wrzucasz pierogi na wrzątek i od razu sięgasz po drewnianą łyżkę? Stop. Poczekaj kilka chwil i dopiero przemieszaj pierogi, a zyskasz pewność, że nie uszkodzisz ciasta i pierogi się nie rozpadną.
  3. Odcedzanie. Pierogi powinny spędzić w wodzie nie więcej niż 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Dłuższe gotowanie sprawi, że ciasto będzie rozgotowane, a pierogi delikatne, co z pewnością nie ułatwi odsmażania smakołyku. Według niektórych szkół pierogi po wyjęciu z gorącej wody należy zahartować w zimnej wodzie przez kilka sekund.
  4. Sklejające się pierogi. Nie układaj pierogów w misce jeden na drugim – należy zachować odstęp, by się nie posklejały. Jeszcze lepszym pomysłem jest skropienie świeżo wyłowionych z wrzątku pierogów olejem i delikatne przemieszanie ich ze sobą. W takiej postaci po ostygnięciu są gotowe do mrożenia.
Pierogi na talerzu 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d1jz0wn
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1jz0wn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jz0wn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj