WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja ws. granicy z Niemcami. Wracają kontrole

Wrzucasz pierogi na wrzątek? Triki na idealne ciasto pierogowe

Trudno powiedzieć, czy sekret idealnych pierogów polega na delikatnym cienkim cieście czy wspaniale skomponowanym smaku farszu. Jedno jest pewne: to, w jaki sposób gotujemy smakowite sakiewki z nadzieniem ma ogromne znaczenie.

Odcedzanie pierogówWrzucasz pierogi na wrzątek?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
18

Wrzucasz pierogi na wrzątek?

Oczywiście, że tak. A przynajmniej tak ci się wydaje. Wrząca woda sprawia, że gluten w cieście błyskawicznie się zaparza, dzięki czemu ciasto pozostaje elastyczne, jędrne i pyszne. Farsz jest bezpiecznie otulony ciastem i niestraszne mu nawet smażenie. Gotowanie pierogów we wrzątku powoduje, że pierogi nie zlepiają się i gotowe są do podania już po kilku minutach.

Czy wiesz, że jeżeli wrzucisz więcej niż 3-4 pierogi na wrzącą wodę, to obniżasz tym samym jej temperaturę i spowalniasz proces gotowania, co wpływa negatywnie na efekt końcowy? Jeśli chcesz mieć pewność, że pierogi gotujesz we wrzątku, wrzucaj po kilka do garnka. Najlepszym garnkiem do gotowania pierogów będą te niskie o dużej pojemności.

Pierogi, które zawsze się udają

Triki na idealne ciasto pierogowe

Co jeszcze w procesie gotowania pierogów wpływa na ich smak? O tym, należy pamiętać, by żmudne lepienie pierogów nie poszło na marne.

  1. Sól. Woda musi być słona – dokładnie tak, jak na makaron. Nie żałuj soli, bo w przeciwnym wypadku ciasto pierogowe będzie mdłe i niesmaczne.
  2. Mieszanie. Wrzucasz pierogi na wrzątek i od razu sięgasz po drewnianą łyżkę? Stop. Poczekaj kilka chwil i dopiero przemieszaj pierogi, a zyskasz pewność, że nie uszkodzisz ciasta i pierogi się nie rozpadną.
  3. Odcedzanie. Pierogi powinny spędzić w wodzie nie więcej niż 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Dłuższe gotowanie sprawi, że ciasto będzie rozgotowane, a pierogi delikatne, co z pewnością nie ułatwi odsmażania smakołyku. Według niektórych szkół pierogi po wyjęciu z gorącej wody należy zahartować w zimnej wodzie przez kilka sekund.
  4. Sklejające się pierogi. Nie układaj pierogów w misce jeden na drugim – należy zachować odstęp, by się nie posklejały. Jeszcze lepszym pomysłem jest skropienie świeżo wyłowionych z wrzątku pierogów olejem i delikatne przemieszanie ich ze sobą. W takiej postaci po ostygnięciu są gotowe do mrożenia.
Pierogi na talerzu
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia