Dlaczego warto jeść rodzynki? 5 korzyści dla zdrowia
Na suszone owoce trzeba uważać. Wbrew pozorom mają dużo cukru skoncentrowanego w małej ilości, stąd nietrudno o przedawkowanie. Ale niewielka ilość, umiejętnie włączona do diety może być zbawienna dla zdrowia. Dlaczego warto jeść rodzynki?
Dlaczego warto jeść rodzynki – wartość rodzynek
Rodzynki zawierają pokaźny ładunek kalorii, jednak skutecznie hamują głód i szybko podnoszą poziom cukru we krwi, więc warto spożywać je zamiast deseru, jako dodatek do porannej owsianki czy po intensywnym treningu.
Rodzynki są smaczne, a ponieważ w procesie produkcji winogrona zostają wysuszone, to można je przechowywać przez wiele miesięcy. Jaką jeszcze wartość dla naszego zdrowia mają rodzynki?
Rodzynki na zdrowie. Kilka dziennie chroni przed nowotworem
Dlaczego warto jeść rodzynki? 5 niebywałych korzyści zdrowotnych
Rodzynki są zdrowe i warto je jeść w umiarkowanej ilości, pod warunkiem że będziemy wybierać te bez konserwantów i polepszaczy smaku. Unikajmy więc dodatku siarki.
Czy wszyscy mogą jeść rodzynki? Mimo niezliczonych korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia rodzynek nie każdy powinien po nie sięgać. Chorzy na IBS oraz borykający się z wrzodami powinni zachować ostrożność – rodzynki mogą nasilać dolegliwości. Tyramina zawarta w rodzynkach może być też istotnym przeciwwskazaniem do spożycia tej przekąski przez osoby cierpiące na migreny. Lista atutów rodzynek jest jednak zdecydowanie dłuższa niż ewentualne przeciwwskazania.
- Rodzynki dla serca. Rodzynki obniżają ciśnienie krwi, a zawarty w nich błonnik wpływa pozytywnie na stan naczyń krwionośnych – uelastycznia je.
- Rodzynki na odchudzanie. Choć są źródłem cukru i sporej ilości kalorii, to spożywane z umiarem, mają korzystny wpływ na układ pokarmowy. Również za sprawą błonnika (aż 3,7 g na każde 100 g rodzynek), który działa jak miotełka w jelitach, pomagając usuwać złogi i toksyny. Wiesz, że wypicie wody spod namoczonych rodzynek również w łagodny, lecz skuteczny sposób wspomaga pracę jelit, a także oczyszcza nerki?
- Rodzynki przeciwdziałają anemii. Już niewielka ilość suszonych winogron wystarczy, by stanowić silny oręż w walce z niedokrwistością. Poza witaminą B6 i kwasem foliowym, a także żelazem, rodzynki zawierają: witaminy E, K, C oraz minerały takie jak magnez, potas, sód czy cynk.
- Rodzynki alkalizują organizm. Dzięki magnezowi i potasowi rodzynki nie tylko wspierają funkcjonowanie układu nerwowego czy przeciwdziałają osteoporozie, ale także dbają o właściwe pH organizmu.
- Rodzynki zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. A to wszystko dzięki antocyjaninom. Jak wskazują badania, regularne spożywanie rodzynek pozwala zmniejszyć ryzyko pojawienia się tej choroby aż o 12 procent. Ale uwaga! Osoby z rozpoznaną cukrzycą muszą uważać – rodzynki mają wysoki indeks glikemiczny.
Zobacz także: