Bezglutenowe wrapy z papieru ryżowego
Bezglutenowe wrapy z papieru ryżowego to mega proste danie, które zrobisz w kilka minut. Przede wszystkim jest teraz sezon na warzywa i owoce dzięki temu możecie sami zdecydować co dać do środka. - To dzisiaj moja propozycja, ale jestem pewna że możecie dołożyć również ogórka zielonego lub małosolnego oraz zieloną pietruszkę lub kolendrę czy surowe, podłużne buraki. Wrapy z papieru ryżowego są całkowicie bezglutenowe i robią wrażenie na stole, jeśli chcecie kogoś zaskoczyć - zachęca Daria ładocha.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- marchewka pokrojona w słupki
- czerwona kapusta pokrojona w słupki
- 150 g groszku cukrowego
- papryka czerwona pokrojona w słupki
- kiełki lucerny
- kiełki rzodkiewki
- listki melisy
- papryczka chili
- kalarepa pokrojona w słupki o obrana ze skórki
- rzodkiewka pokrojona w słupki
Składniki sos:
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- sok z 2 limonek
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka miodu lub więcej
- Wszystkie warzywa umyj i pokrój w słupki. Przygotuj głęboki talerz z zimną wodą. Namaczaj papier ryżowy przez kilka sekund tak, by stał się miękki.
- Przełóż na deskę i wkładaj do środka dowolną ilość warzyw. Następnie zroluj i zawiń tak, by powstały wrapy na surowo.
- Czynność powtarzaj do wyczerpania zapasów warzywnych. Wszystkie składniki sosu wymieszaj i podawaj razem z wrapami.
- Bezglutenowe wrapy na pewno zrobią wrażenie na waszym stole.
Przepis pochodzi z mamalyga.org.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze