Bakłażan w polskiej kuchni. Pięć przepisów na szybki i smaczny obiad z bakłażana

Bakłażan pochodzi z tropików, ale na dobre się już zadomowił także w mniej upalnej Europie. Od jakiegoś czasu uprawiany jest także w Polsce. Ten kuzyn pomidora jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Zawiera mnóstwo wapnia i fosforu, ale również glukozy i błonnika.

bakłażanBakłażan na obiad
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Bakłażan zwany także oberżyną, jest niskokaloryczny, więc powinien być składnikiem dań dietetycznych. Nie jemy go na surowo, a dopiero po przetworzeniu. Możemy go piec, smażyć, dodawać do potrawek warzywnych, a nawet marynować. Na pewno wyczarujemy z niego cudowne potrawy.

Bakłażan faszerowany

Zacznijmy od jednego z najbardziej popularnych sposobów przygotowania bakłażanów, czyli faszerowania. Do nadzienia możemy wykorzystać kaszę, ryż czy mielone mięso. Składniki naszego dania: dwa duże bakłażany, mielona wołowina, pomidor, cebula, czosnek, ostra papryka w proszku, mielony kumin, cząber, oregano, pieprz, sól, oliwa.

Cebulę i czosnek siekamy drobno, pomidora kroimy w kostkę. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół i wybieramy miąższ. Na oliwie smażymy cebulę, czosnek, mięso, pomidora i posiekany miąższ z oberżyny. Doprawiamy do smaku i przekładamy farsz do wydrążonych bakłażanów. Zapiekamy w piekarniku pół godziny.

Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią

Sałatka z bakłażanem

Bakłażan świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju sałatek. Wykorzystujmy bakłażana grillowanego lub usmażonego w małej ilości tłuszczu. Składniki: bakłażan, pomidory koktajlowe, rukola, małe kulki mozzarelli, oliwa, sok z cytryny, świeży tymianek, sól i pieprz.

Bakłażany kroimy na plastry, grillujemy je na patelni. Warzywa i ser wkładamy do miski, z oliwy i cytryny robimy winegret, dodajemy do warzyw, mieszamy i podajemy od razu.

Bakłażany zapiekane

Zapiekane bakłażany to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na podanie tego warzywa. Składniki naszego dania: dwa bakłażany, ugotowany ryż, suszone pomidory, natka kolendry, oliwa, sok z cytryny, pieprz i sól.

Bakłażany kroimy wzdłuż na paski i podsmażamy je na oliwie. Wkładamy do miski, dodajemy ryż, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną natkę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przekładamy wszystko do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i zapiekamy pół godziny.

Pasta z bakłażana

Wszelkiego rodzaju dipy z bakłażana to bardzo popularna przekąska w krajach Bliskiego Wschodu. Są świetne jako dodatek do kanapek, ale równie dobrze smakują np. z krakersami. Składniki: bakłażan, pomidor, cebula, czosnek, natka pietruszki, ostra papryka, sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny.

Bakłażana opiekamy w piekarniku, obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak pomidora, cebulę i czosnek. Warzywa przekładamy do malaksera, dodajemy natkę, oliwę, cytrynę i przyprawy. Wszystko miksujemy na gładką masę.

Bakłażany smażone

Smażone bakłażany to bardzo smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju dań rybnych lub mięsnych. Aby je odpowiednio usmażyć, nie używajmy zbyt dużej ilości tłuszczu, bo warzywa te bardzo chłoną tłuszcz. Potrzebujemy: dwa bakłażany, czosnek, suszone oregano, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz.

Bakłażany kroimy wzdłuż w plasterki i grillujemy na patelni z małą ilością tłuszczu. Czosnek siekamy. Grillowane bakłażany przekładamy na półmisek, polewamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami i posiekanym czosnkiem.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm