Trwa ładowanie...

Bakłażan w polskiej kuchni. Pięć przepisów na szybki i smaczny obiad z bakłażana

Bakłażan pochodzi z tropików, ale na dobre się już zadomowił także w mniej upalnej Europie. Od jakiegoś czasu uprawiany jest także w Polsce. Ten kuzyn pomidora jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Zawiera mnóstwo wapnia i fosforu, ale również glukozy i błonnika.

Bakłażan na obiadBakłażan na obiadŹródło: 123RF
d3laydc
d3laydc

Bakłażan zwany także oberżyną, jest niskokaloryczny, więc powinien być składnikiem dań dietetycznych. Nie jemy go na surowo, a dopiero po przetworzeniu. Możemy go piec, smażyć, dodawać do potrawek warzywnych, a nawet marynować. Na pewno wyczarujemy z niego cudowne potrawy.

Bakłażan faszerowany

Zacznijmy od jednego z najbardziej popularnych sposobów przygotowania bakłażanów, czyli faszerowania. Do nadzienia możemy wykorzystać kaszę, ryż czy mielone mięso. Składniki naszego dania: dwa duże bakłażany, mielona wołowina, pomidor, cebula, czosnek, ostra papryka w proszku, mielony kumin, cząber, oregano, pieprz, sól, oliwa.

Cebulę i czosnek siekamy drobno, pomidora kroimy w kostkę. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół i wybieramy miąższ. Na oliwie smażymy cebulę, czosnek, mięso, pomidora i posiekany miąższ z oberżyny. Doprawiamy do smaku i przekładamy farsz do wydrążonych bakłażanów. Zapiekamy w piekarniku pół godziny.

Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią

Sałatka z bakłażanem

Bakłażan świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju sałatek. Wykorzystujmy bakłażana grillowanego lub usmażonego w małej ilości tłuszczu. Składniki: bakłażan, pomidory koktajlowe, rukola, małe kulki mozzarelli, oliwa, sok z cytryny, świeży tymianek, sól i pieprz.

d3laydc

Bakłażany kroimy na plastry, grillujemy je na patelni. Warzywa i ser wkładamy do miski, z oliwy i cytryny robimy winegret, dodajemy do warzyw, mieszamy i podajemy od razu.

Bakłażany zapiekane

Zapiekane bakłażany to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na podanie tego warzywa. Składniki naszego dania: dwa bakłażany, ugotowany ryż, suszone pomidory, natka kolendry, oliwa, sok z cytryny, pieprz i sól.

Bakłażany kroimy wzdłuż na paski i podsmażamy je na oliwie. Wkładamy do miski, dodajemy ryż, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną natkę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przekładamy wszystko do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i zapiekamy pół godziny.

d3laydc

Pasta z bakłażana

Wszelkiego rodzaju dipy z bakłażana to bardzo popularna przekąska w krajach Bliskiego Wschodu. Są świetne jako dodatek do kanapek, ale równie dobrze smakują np. z krakersami. Składniki: bakłażan, pomidor, cebula, czosnek, natka pietruszki, ostra papryka, sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny.

Bakłażana opiekamy w piekarniku, obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak pomidora, cebulę i czosnek. Warzywa przekładamy do malaksera, dodajemy natkę, oliwę, cytrynę i przyprawy. Wszystko miksujemy na gładką masę.

Bakłażany smażone

Smażone bakłażany to bardzo smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju dań rybnych lub mięsnych. Aby je odpowiednio usmażyć, nie używajmy zbyt dużej ilości tłuszczu, bo warzywa te bardzo chłoną tłuszcz. Potrzebujemy: dwa bakłażany, czosnek, suszone oregano, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz.

d3laydc

Bakłażany kroimy wzdłuż w plasterki i grillujemy na patelni z małą ilością tłuszczu. Czosnek siekamy. Grillowane bakłażany przekładamy na półmisek, polewamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami i posiekanym czosnkiem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3laydc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3laydc
Więcej tematów