Bakłażan w polskiej kuchni. Pięć przepisów na szybki i smaczny obiad z bakłażana

Bakłażan pochodzi z tropików, ale na dobre się już zadomowił także w mniej upalnej Europie. Od jakiegoś czasu uprawiany jest także w Polsce. Ten kuzyn pomidora jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Zawiera mnóstwo wapnia i fosforu, ale również glukozy i błonnika.

bakłażanBakłażan na obiad
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska
4

Bakłażan zwany także oberżyną, jest niskokaloryczny, więc powinien być składnikiem dań dietetycznych. Nie jemy go na surowo, a dopiero po przetworzeniu. Możemy go piec, smażyć, dodawać do potrawek warzywnych, a nawet marynować. Na pewno wyczarujemy z niego cudowne potrawy.

Bakłażan faszerowany

Zacznijmy od jednego z najbardziej popularnych sposobów przygotowania bakłażanów, czyli faszerowania. Do nadzienia możemy wykorzystać kaszę, ryż czy mielone mięso. Składniki naszego dania: dwa duże bakłażany, mielona wołowina, pomidor, cebula, czosnek, ostra papryka w proszku, mielony kumin, cząber, oregano, pieprz, sól, oliwa.

Cebulę i czosnek siekamy drobno, pomidora kroimy w kostkę. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół i wybieramy miąższ. Na oliwie smażymy cebulę, czosnek, mięso, pomidora i posiekany miąższ z oberżyny. Doprawiamy do smaku i przekładamy farsz do wydrążonych bakłażanów. Zapiekamy w piekarniku pół godziny.

Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią

Sałatka z bakłażanem

Bakłażan świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju sałatek. Wykorzystujmy bakłażana grillowanego lub usmażonego w małej ilości tłuszczu. Składniki: bakłażan, pomidory koktajlowe, rukola, małe kulki mozzarelli, oliwa, sok z cytryny, świeży tymianek, sól i pieprz.

Bakłażany kroimy na plastry, grillujemy je na patelni. Warzywa i ser wkładamy do miski, z oliwy i cytryny robimy winegret, dodajemy do warzyw, mieszamy i podajemy od razu.

Bakłażany zapiekane

Zapiekane bakłażany to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na podanie tego warzywa. Składniki naszego dania: dwa bakłażany, ugotowany ryż, suszone pomidory, natka kolendry, oliwa, sok z cytryny, pieprz i sól.

Bakłażany kroimy wzdłuż na paski i podsmażamy je na oliwie. Wkładamy do miski, dodajemy ryż, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną natkę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przekładamy wszystko do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i zapiekamy pół godziny.

Pasta z bakłażana

Wszelkiego rodzaju dipy z bakłażana to bardzo popularna przekąska w krajach Bliskiego Wschodu. Są świetne jako dodatek do kanapek, ale równie dobrze smakują np. z krakersami. Składniki: bakłażan, pomidor, cebula, czosnek, natka pietruszki, ostra papryka, sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny.

Bakłażana opiekamy w piekarniku, obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak pomidora, cebulę i czosnek. Warzywa przekładamy do malaksera, dodajemy natkę, oliwę, cytrynę i przyprawy. Wszystko miksujemy na gładką masę.

Bakłażany smażone

Smażone bakłażany to bardzo smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju dań rybnych lub mięsnych. Aby je odpowiednio usmażyć, nie używajmy zbyt dużej ilości tłuszczu, bo warzywa te bardzo chłoną tłuszcz. Potrzebujemy: dwa bakłażany, czosnek, suszone oregano, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz.

Bakłażany kroimy wzdłuż w plasterki i grillujemy na patelni z małą ilością tłuszczu. Czosnek siekamy. Grillowane bakłażany przekładamy na półmisek, polewamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami i posiekanym czosnkiem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie