"Bake Off - Ale Ciacho": serowe ptysie jak kanapeczki

Delikatnie wypieki z ciasta parzonego. Palce lizać!

"Bake Off - Ale Ciacho": serowe ptysie jak kanapeczki
Źródło zdjęć: © TVP2

W siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" królowały wypieki z ciasta parzonego. Do pierwszej konkurencji jurorka Gosia Molska przygotowała przepis na serowe ptysie w formie kanapeczek. W efektownym zadaniu popisowym uczestnicy zaprezentowali swoje spektakularne konstrukcje z wypieków z ciasta parzonego. Najlepiej z tym zadaniem poradziła sobie Bogna Nadolska. Z programem pożegnała się Julia Podniesińska. Jeśli macie ochotę przyrządzić w domu wytrawne przekąski z ciasta parzonego, przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:
200 ml wody
90 g masła
120 g mąki
4 średnie jajka
150 g sera gruyere
szczypta płatków chilli
tymianek cytrynowy
sól, pieprz
Zrobić ciasto parzone. Pod koniec ucierania dodać starty ser,przyprawy i liście tymianku. Wyszprycować niewielkie ptysie (wielkości orzecha włoskiego) i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i podsuszyć jeszcze 5 minut.

Sałatka i tuńczyk jako dodatki

Składniki:
stek z tuńczyka
mikroliście (nasturcja, rukiew wodna, kapusta czerwona, rzodkiewka, musztardowiec)
kolendra
rukola
cytryna
oliwa
sól, pieprz
czarny sezam
pomarańcze
miód
czosnek

Ptysie podawać z sałatką i domowym majonezem.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

POLECAMY:

Źródło artykułu: TVP2

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne