"Bake Off - Ale Ciacho": serowe ptysie jak kanapeczki
Delikatnie wypieki z ciasta parzonego. Palce lizać!
W siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" królowały wypieki z ciasta parzonego. Do pierwszej konkurencji jurorka Gosia Molska przygotowała przepis na serowe ptysie w formie kanapeczek. W efektownym zadaniu popisowym uczestnicy zaprezentowali swoje spektakularne konstrukcje z wypieków z ciasta parzonego. Najlepiej z tym zadaniem poradziła sobie Bogna Nadolska. Z programem pożegnała się Julia Podniesińska. Jeśli macie ochotę przyrządzić w domu wytrawne przekąski z ciasta parzonego, przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
200 ml wody
90 g masła
120 g mąki
4 średnie jajka
150 g sera gruyere
szczypta płatków chilli
tymianek cytrynowy
sól, pieprz
Zrobić ciasto parzone. Pod koniec ucierania dodać starty ser,przyprawy i liście tymianku. Wyszprycować niewielkie ptysie (wielkości orzecha włoskiego) i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i podsuszyć jeszcze 5 minut.
Sałatka i tuńczyk jako dodatki
Składniki:
stek z tuńczyka
mikroliście (nasturcja, rukiew wodna, kapusta czerwona, rzodkiewka, musztardowiec)
kolendra
rukola
cytryna
oliwa
sól, pieprz
czarny sezam
pomarańcze
miód
czosnek
Ptysie podawać z sałatką i domowym majonezem.
Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.
Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/