Trwa ładowanie...
d12fjqp
TVP2
abc gotowania

"Bake Off - Ale Ciacho": serowe ptysie jak kanapeczki

Delikatnie wypieki z ciasta parzonego. Palce lizać!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
"Bake Off - Ale Ciacho": serowe ptysie jak kanapeczki
(TVP2)
d12fjqp

W siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" królowały wypieki z ciasta parzonego. Do pierwszej konkurencji jurorka Gosia Molska przygotowała przepis na serowe ptysie w formie kanapeczek. W efektownym zadaniu popisowym uczestnicy zaprezentowali swoje spektakularne konstrukcje z wypieków z ciasta parzonego. Najlepiej z tym zadaniem poradziła sobie Bogna Nadolska. Z programem pożegnała się Julia Podniesińska. Jeśli macie ochotę przyrządzić w domu wytrawne przekąski z ciasta parzonego, przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:
200 ml wody
90 g masła
120 g mąki
4 średnie jajka
150 g sera gruyere
szczypta płatków chilli
tymianek cytrynowy
sól, pieprz
Zrobić ciasto parzone. Pod koniec ucierania dodać starty ser,przyprawy i liście tymianku. Wyszprycować niewielkie ptysie (wielkości orzecha włoskiego) i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i podsuszyć jeszcze 5 minut.

Sałatka i tuńczyk jako dodatki

Składniki:
stek z tuńczyka
mikroliście (nasturcja, rukiew wodna, kapusta czerwona, rzodkiewka, musztardowiec)
kolendra
rukola
cytryna
oliwa
sól, pieprz
czarny sezam
pomarańcze
miód
czosnek

d12fjqp

Ptysie podawać z sałatką i domowym majonezem.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

POLECAMY:

Tak rozpoznasz dobry chleb

d12fjqp

Przepis na domowy majonez

Najlepsze diety 2016

d12fjqp

Podziel się opinią

Share

d12fjqp

d12fjqp