"Bake Off - Ale Ciacho": serowe ptysie jak kanapeczki

Delikatnie wypieki z ciasta parzonego. Palce lizać!

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

W siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" królowały wypieki z ciasta parzonego. Do pierwszej konkurencji jurorka Gosia Molska przygotowała przepis na serowe ptysie w formie kanapeczek. W efektownym zadaniu popisowym uczestnicy zaprezentowali swoje spektakularne konstrukcje z wypieków z ciasta parzonego. Najlepiej z tym zadaniem poradziła sobie Bogna Nadolska. Z programem pożegnała się Julia Podniesińska. Jeśli macie ochotę przyrządzić w domu wytrawne przekąski z ciasta parzonego, przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:
200 ml wody
90 g masła
120 g mąki
4 średnie jajka
150 g sera gruyere
szczypta płatków chilli
tymianek cytrynowy
sól, pieprz
Zrobić ciasto parzone. Pod koniec ucierania dodać starty ser,przyprawy i liście tymianku. Wyszprycować niewielkie ptysie (wielkości orzecha włoskiego) i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i podsuszyć jeszcze 5 minut.

Sałatka i tuńczyk jako dodatki

Składniki:
stek z tuńczyka
mikroliście (nasturcja, rukiew wodna, kapusta czerwona, rzodkiewka, musztardowiec)
kolendra
rukola
cytryna
oliwa
sól, pieprz
czarny sezam
pomarańcze
miód
czosnek

Ptysie podawać z sałatką i domowym majonezem.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

POLECAMY:

Źródło artykułu: TVP2
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości